Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Novire píše:
Dítě, které ti vyká, bude mít pravděpodobně lépe nastavenou stopku, která se týká vhodného a nevhodného chování.
A prvňáky teda opravdu nepovažuju za malinké děti. Ti jsou schopni ten význam zachytit. Zas bych je tolik nepodceňovala…
Prvňáci - šestiletí - jsou na to fakt malí. Druháci už by to měli chápat, podle toho, jak moc jsou bystří/pomalí.
@evulinda79 píše:
Vykání by bylo namístě, ono tykajicí dítě, ale třeba i desetileté doktorovi, je docela prda, ale ještě horší je, když nezdraví vůbec, to je ještě větší prda a je to na denním pořádku a maminka se směje jako pipinka
Tak myslím, že o desetiletých dětech tady nikdo nemluví.
@Lucie_Sx píše:
Tak myslím, že o desetiletých dětech tady nikdo nemluví.
to ne, ale ten základ z mladšího věku jim podstatně chybí, ptoro to uvádím
@evulinda79 píše:
Vykání by bylo namístě, ono tykajicí dítě, ale třeba i desetileté doktorovi, je docela prda, ale ještě horší je, když nezdraví vůbec, to je ještě větší prda a je to na denním pořádku a maminka se směje jako pipinka
Ještě že je naše doktorka normální. Děti jí normálně týkají, není to pro ně cizí ženská. Taky k ní jdou v klidu, bez scén, myslím, že jí mají rádi.
@7.straka píše:
Ještě že je naše doktorka normální. Děti jí normálně týkají, není to pro ně cizí ženská. Taky k ní jdou v klidu, bez scén, myslím, že jí mají rádi.
Ja bych se jako mama stydela, ze moje deti nemaji nastaveny zaklady slusnosti. Myslim, ze v 6-ti letech by meli doktorce a ucitelce vykat. Neni to jejich teta. Jako maly, dejme tomu. Oni lidi malokdy reknou - vadi nam to, ale pak si o tom mysli svy. Je to o rodicich.
@7.straka píše:
taky si to říkám, naše dr. to taky neřeší.
@Kosopemi píše:
Ja bych se jako mama stydela, ze moje deti nemaji nastaveny zaklady slusnosti. Myslim, ze v 6-ti letech by meli doktorce a ucitelce vykat. Neni to jejich teta. Jako maly, dejme tomu. Oni lidi malokdy reknou - vadi nam to, ale pak si o tom mysli svy. Je to o rodicich.
Ale to NEJSOU základy slušnosti. To malé dítě nechápe, co je slušnost a co ne. Jen se to naučí jako opička. Pochopí to stejně až později, když mu to v hlavě secvakne.
Já osobně teda radši využiju chvíli, kdy konkrétní věc dítě samotné zajímá a samo se to naučí během chvilky, než to do něj drtit v době, kdy to nepobírá. Ať už jde o vykání nebo o čtení nebo počítání.
@Lucie_Sx píše:
Ale to NEJSOU základy slušnosti. To malé dítě nechápe, co je slušnost a co ne. Jen se to naučí jako opička. Pochopí to stejně až později, když mu to v hlavě secvakne.Já osobně teda radši využiju chvíli, kdy konkrétní věc dítě samotné zajímá a samo se to naučí během chvilky, než to do něj drtit v době, kdy to nepobírá. Ať už jde o vykání nebo o čtení nebo počítání.
Male dite nemusi chapat, co je slusnost, bohate staci, kdyz bude dodrzovat vykani i bez toho, aby to chapalo. Vima toho, co na tom je k chapani? Doma se tyka, cizim dospelym se vyka. Je to velmi VELMI jednoduche pravidlo a na 6 letech to dite chape teda vic nez dost.
Jak jsem zde psala o par prispevku dozadu, ja to nechapala na 3,5 letech, z velke casti proto, ze jsem nemela moc prilezitosti slyset rodice, jak nekomu vykaji. A doma se samozrejme tykalo, nikdo mi nikdy nerekl, ze cizim se ma vykat. No a pak si na mne ucitelka ve skolce stezovala a ja dostala doma mega kartac, jak to ze ucitelce tykam.
Vubec jsem nemela paru, o cem je rec, ale pochopila jsem, ze delam neco spatne. Proto jsem si ve skolce zacala davat pozor, jak ostatni deti oslovuji ucitelku a behem par dnu jsem pochopila, co znamena vykat a tykat a zacala jsem to uzivat.
Pokud to pochopi 3 lete dite i bez vysvetleni, tak 6 lete by to melo chapat teprve.
Dítě ve škole by vykání mělo zvládat. Pokud si to máš řešit sama na tykání bych nereagovala, dokud se neopraví a slušně nepožádá.
Můj syn má vývojovou dysfazii…už máme teda vyhráno, ale ještě u druhého zápisu ( měl odklad) neuměl skloňovat, časovat, plno věcí plus asi 8 písmen…
O tom, že rozezná týkají a vykání se mi mohlo jen zdát…
Ale vše dohnal, a i kamarádkám, známým, které znal před nástupem a říkal jim této a samo tykal tak ve škole začal automaticky vykat ![]()
I teď naprosto normálně přepíná, venku tyká, ve škole vyká…
@warita píše:
Male dite nemusi chapat, co je slusnost, bohate staci, kdyz bude dodrzovat vykani i bez toho, aby to chapalo. Vima toho, co na tom je k chapani? Doma se tyka, cizim dospelym se vyka. Je to velmi VELMI jednoduche pravidlo a na 6 letech to dite chape teda vic nez dost.Jak jsem zde psala o par prispevku dozadu, ja to nechapala na 3,5 letech, z velke casti proto, ze jsem nemela moc prilezitosti slyset rodice, jak nekomu vykaji. A doma se samozrejme tykalo, nikdo mi nikdy nerekl, ze cizim se ma vykat. No a pak si na mne ucitelka ve skolce stezovala a ja dostala doma mega kartac, jak to ze ucitelce tykam.
Vubec jsem nemela paru, o cem je rec, ale pochopila jsem, ze delam neco spatne. Proto jsem si ve skolce zacala davat pozor, jak ostatni deti oslovuji ucitelku a behem par dnu jsem pochopila, co znamena vykat a tykat a zacala jsem to uzivat.
Pokud to pochopi 3 lete dite i bez vysvetleni, tak 6 lete by to melo chapat teprve.
Právě že my tykáme tolika lidem (stýkáme se primárně s lidmi, se kterými si tykáme), že děti automaticky tykali. Dcera jak rostla, tak si toho pak všimla, že některým vykám (doktor, obchod) a ptala se, v čem je ten rozdíl. Tak jsem jí to vysvětlila, chvíli trvalo, než si to sama odpozorovala a potvrdila, a pak to začala sama od sebe používat. Syn to zatím moc nepobírá, tak ho nechávám být.
Tak by to podle mě mělo být, a ne to děti nějak nadrtit. Jak píše nade mnou, ti pomalejší s tím navíc mohou mít dost problém.
@Lucie_Sx píše:
Ale to NEJSOU základy slušnosti. To malé dítě nechápe, co je slušnost a co ne. Jen se to naučí jako opička. Pochopí to stejně až později, když mu to v hlavě secvakne.
Ale na tom přece není nic špatného, že to opakuje jak opička. Nápodobou se děti učí spoustu věcí.
Přece nemůžeš čekat s učením slušnému chování až na dobu, kdy dítě chápe abstraktní pojem slušnost.
Pokud má dítě nějaký specifický problém, tak je to něco jiného, ale nic takového zakladatelka nezmiňovala.
@Kosopemi píše:
Já se fakt nestydím. Vychovaný jsou, pozdraví, poprosí, poděkují. Doktorka se sestřičkou si takhle „učí“ všechny děti, co vím. Jsou chytrý, ví, že důvěra je důležitější než nějaký formality.
@warita píše:
Male dite nemusi chapat, co je slusnost, bohate staci, kdyz bude dodrzovat vykani i bez toho, aby to chapalo. Vima toho, co na tom je k chapani? Doma se tyka, cizim dospelym se vyka. Je to velmi VELMI jednoduche pravidlo a na 6 letech to dite chape teda vic nez dost.Jak jsem zde psala o par prispevku dozadu, ja to nechapala na 3,5 letech, z velke casti proto, ze jsem nemela moc prilezitosti slyset rodice, jak nekomu vykaji. A doma se samozrejme tykalo, nikdo mi nikdy nerekl, ze cizim se ma vykat. No a pak si na mne ucitelka ve skolce stezovala a ja dostala doma mega kartac, jak to ze ucitelce tykam.
Aha, takže máš nedořešené bebíčko z dětství a tak to posíláš dál a ještě kvůli tomu peskuješ další matky ![]()
@Anonymní píše:
Můj syn má vývojovou dysfazii…už máme teda vyhráno, ale ještě u druhého zápisu ( měl odklad) neuměl skloňovat, časovat, plno věcí plus asi 8 písmen…
O tom, že rozezná týkají a vykání se mi mohlo jen zdát…
Ale vše dohnal, a i kamarádkám, známým, které znal před nástupem a říkal jim této a samo tykal tak ve škole začal automaticky vykat
I teď naprosto normálně přepíná, venku tyká, ve škole vyká…
takže vlastně nic nepochopil a začal vykat i lidem, kterým by měl naopak tykat ![]()