Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@7.straka píše:
Aha, takže máš nedořešené bebíčko z dětství a tak to posíláš dál a ještě kvůli tomu peskuješ další matky
nevim, o jakem bebicku mluvis.
Ty mas zase hodne silne mezery ve slusnem chovani a k tomu samemu vedes sve deti. Ale to je tva vizitka, takze klidne pokracuj.
@7.straka píše:
Tak učitel je snad něco víc než prodavač nebo někdo cizí. Pro děti na malým stupni je učitelka jako pán Bůh, tak by ten vztah tykáním utrpět neměl. U větších klacků je to jiný.
Je vidět, že s dětskýmí kolektivy nepracuješ. Jednak je pro děti už v první třídě vykání běžné, znají ho a chápou. Tykání je skutečně neformální oslovení vhodné do rodiny a mezi přáteli, ale tam vztah učitel a žák opravdu nepatří. A sotva bych dokázala vysvětlit dětem, proč mi do třetí nebo čtvrté třídy mohly tykat a teď už nemůžou. Jako že od teď už nejsme přátelé? No tohle by bylo na hlavu hlavně pro ty děti.
Krásný nový rok přeji všem.
@Lucie_Sx píše:
Ale to NEJSOU základy slušnosti. To malé dítě nechápe, co je slušnost a co ne. Jen se to naučí jako opička. Pochopí to stejně až později, když mu to v hlavě secvakne.Já osobně teda radši využiju chvíli, kdy konkrétní věc dítě samotné zajímá a samo se to naučí během chvilky, než to do něj drtit v době, kdy to nepobírá. Ať už jde o vykání nebo o čtení nebo počítání.
Proč by šestileté dítě nemělo vědět, co jsou základy slušnosti? ![]()
@lenajs píše:
Proč by šestileté dítě nemělo vědět, co jsou základy slušnosti?
Uživatelka zřejmě předpokládá, že děti od tří do šesti let jenom vyrostou.
@hanka.br. píše:
Uživatelka zřejmě předpokládá, že děti od tří do šesti let jenom vyrostou.
Já jsem asi mimo, ale rozlišit vykání a tykání mi přijde jako jedna z úplně normálních dovedností, které si děti VĚDOMĚ osvojují v rámci výchovy, stejně tak jako že není slušné se na veřejnosti škrábat v rozkroku, pojídat šušně, že je třeba zdravit atd. Proč by měla doktorka či učitelka tolerovat tykání? ![]()
@lenajs píše:
Já jsem asi mimo, ale rozlišit vykání a tykání mi přijde jako jedna z úplně normálních dovedností, které si děti VĚDOMĚ osvojují v rámci výchovy, stejně tak jako že není slušné se na veřejnosti škrábat v rozkroku, pojídat šušně, že je třeba zdravit atd. Proč by měla doktorka či učitelka tolerovat tykání?
To já nevím, to se musíš zeptat jiných uživatelek. Ale dneska jsou ty povolené hranice normální a moderní a nebude trvat dlouho a bude i zdravení považované za formalitu, kterou děti chudinky nechápou a chápat nemusí.
@lenajs píše:
Já jsem asi mimo, ale rozlišit vykání a tykání mi přijde jako jedna z úplně normálních dovedností, které si děti VĚDOMĚ osvojují v rámci výchovy, stejně tak jako že není slušné se na veřejnosti škrábat v rozkroku, pojídat šušně, že je třeba zdravit atd. Proč by měla doktorka či učitelka tolerovat tykání?
Presne. To si myslim i ja.
@lucenka píše:
takže vlastně nic nepochopil a začal vykat i lidem, kterým by měl naopak tykat
Já to napsala špatně…mělo tam být i kamarádkám a známým co učíve škole…
@Anonymní píše:
Já to napsala špatně…mělo tam být i kamarádkám a známým co učíve škole…
Tak pořád to jsou kamarádky, tak by jim dítě mělo tykat, ne? Teda mně nikdy nenapadlo ve škole vykat třeba babičce, dobré rodinné kamarádce, když jsem je potkala ve škole ![]()
@lucenka ale ve škole je to jeho učitelka, tak ve škole ji vyká, a říká p. ucitelko, na hřišti tyká a říká teto.
O čem se tu jako celou dobu bavíme? ![]()
@lucenka píše:
Tak pořád to jsou kamarádky, tak by jim dítě mělo tykat, ne? Teda mně nikdy nenapadlo ve škole vykat třeba babičce, dobré rodinné kamarádce, když jsem je potkala ve škole
A já zo chápu, v první třídě nás měl v druzine na starost rodinný známý, kterému jsem normálně tykala. Mamka mi vysvětlila, že v družina by bylo lepší mu vykat, kvůli ostatním dětem, abych ne nematla, tak jsem mu vykala, ale chápala proč.
@Novire píše:
Ale na tom přece není nic špatného, že to opakuje jak opička. Nápodobou se děti učí spoustu věcí.
Přece nemůžeš čekat s učením slušnému chování až na dobu, kdy dítě chápe abstraktní pojem slušnost.
Pokud má dítě nějaký specifický problém, tak je to něco jiného, ale nic takového zakladatelka nezmiňovala.
Ale tohle není nápodoba. Nápodoba je, pokud dítě sleduje mě jako mámu, pak se zeptá, proč různým lidem různě říkám, a pak to začne používat.
To, že dítěti nařídím dospělým vykat, aniž by to samo ještě chápalo, je takový ten výcvik dětí. Nemá to nic společného s tím, že dítě chápe, proč něco dělá. Za mě zbytečné.
@lenajs píše:Špatně mě chápeš. Ono nechápe, že když u doktora řekne „vy“, tak že je tím slušné. A že kdyby řeklo „ty“, tak by to bylo neslušné.
Proč by šestileté dítě nemělo vědět, co jsou základy slušnosti?
Debata nestojí o tom, jestli to má tolerovat učitelka. Ta si má nastavit taková pravidla, jaká jí vyhovují. Ale nemá očekávat, že to budou do dětí nalívat rodiče. Jestliže to nějakému dítěti ještě nesecvaklo, nechápe to a z toho důvodu tyká, tak podle mě není žádný důvod ho (nebo ty rodiče ) kvůli tomu nějak perzekuovat. To je myslím celý důvod diskuze.
@Lucie_Sx píše: Špatně mě chápeš. Ono nechápe, že když u doktora řekne „vy“, tak že je tím slušné. A že kdyby řeklo „ty“, tak by to bylo neslušné.Debata nestojí o tom, jestli to má tolerovat učitelka. Ta si má nastavit taková pravidla, jaká jí vyhovují. Ale nemá očekávat, že to budou do dětí nalívat rodiče. Jestliže to nějakému dítěti ještě nesecvaklo, nechápe to a z toho důvodu tyká, tak podle mě není žádný důvod ho (nebo ty rodiče ) kvůli tomu nějak perzekuovat. To je myslím celý důvod diskuze.
Ale vysvetlit by to proste meli rodice. Alespon vysvetlit, trochu se snazit. Diteti velmi brzy vysvetlis, ze ma chodit po chodniku a ne po silnici. Taky necekas, az se zepta „proctu pani zajelo auto“
@Lucie_Sx některé děti to neodposlouchaji. Podle mě některé děti potřebují, aby se s nimi o tom mluvilo. Hlavně jsou situace, kdy to neodposloucha. Třeba mi přijde nevhodné, aby dítě tykalo všem lidem jako já. Takže o tom musíme mluvit. I v té škole musí vykat určitým lidem. Určitě se nehodí, aby tykal třídní učitelce, i když ji zná. Naštěstí moje dítě se to naučilo velice rychle rozlišit.
Odstrašující případ máme v blízké rodině. Dítě nezdraví, neprosí, neděkuje, protože rodiče ho nenutí a čekají, až to odposloucha. Z mého pohledu to je hrozné. Ale nezasahuji jim do výchovy. Dítěti je osm. Přijede, neudělá ani bú, dokonce ani neodpoví na pozdrav. Podle tvé teorie to mělo dítě odposlouchat a nestalo se. Co dál?