Jak naučit vykání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101
28.3.11 17:14

Tohle jsem zatím neřešila… Ve školce zdraví dobrý den a myslím, že jsem ho slyšela tykat i vykat… Ale nikdo mi nic neříkal, tak nevím :roll:
Většinou zatím všem tyká, ale to proto, že jim tykám já. Komu vykám, tak ho zdraví ahoj, ale někdy když se stydí, tak řekne i dobrý den :-)
Spíš se mě ptá, proč babičce (tchýni) říkám nashledanou a neřeknu jí ahoj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
29.3.11 20:15

Já se na to speciálně ptala ve školce učitelky - je to totiž moje kamarádka a tak mě napadlo, jestli Anežka nebude mít problém s vykáním, když já jí tykám. A řekla mi doslova, že je na to brzy, že děti to pochopí nejpozději před nástupem do školy samy a že se to opravdu ve školce neřeší! Netrvalo dlouho a Anežka přišla s tím, že dneska řekla - paní učitelko, to je pro vás :-) ne pro tebe, víš mami? ale pro vás! bylo to tak správně? :lol: Ono to fakt asi teda přijde samo a přístup vaší učitelky je divný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
30.3.11 19:09

Naprosto žádné obavy, ve školce se to naučí odlišovat . Malej občas tyká, učitelky to neřeší, jsou poučené. Před pár dny jsem se učky ptala, zda jim malý vyká a on, že to ani nevnímají, ale do šesti let se vykat a tykat přirozeně naučí. Souvisí to se sociálním vývojem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
3.4.11 10:44

Jak naučit vykání?

Zdravím,nevím,jestli paní učitelka měla špatný den,nebo potřebovala jen někoho poučit,ale ve čtyřech letech říci dítěti,aby vykalo,tak to se mi zdá trošku divné.Vy si s tím hlavu nedělejte,ono to přijde samo,nebo paní učitelce navrhněte,ať to těm špuntíům vysvětlí ve školce formou hry sama,když ji to vadí.Ještě bych se zeptala,jestli je mé dítě jediné ve školce,které učitelce tyká,protože když ji tykají všichni,budete těžce malé vysvětlovat,že paní učitelce musí vykat a hlavně dítě v tomto věku neví jaký je v tom rozdíl.Pokud všichni učitelce vykají,čemuž nevěřím,malá se dříve nebo později zapojí sama,protože ji bude divné,že ostatní se s učitelkou baví jinak,nežli ona. Vím, že synovi,kterému je teď 9 let,to vysvětlili v 5 letech,jaký je rozdíl ve vykání a v tykání.A s nástupem do školy se to upraví.Mám ještě holčičku,které bude v květnu 5 let a té to od tří let nedělá problémy někomu vykat.Naučila se to od staršího bráchy,který je pro ni vzorem. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
3.4.11 19:16

Mám uplně podobný „problém“ s dcerou,protože chodí do vesnické jednotřídky a tam je to učí paní učitelky už ted a jsou jí 3 roky..Samozřejmě momentálně vůbec neví,kolmu vykat a komu tykat,sem tam ted vyká i mě:D což se mi zdá hrozné..ale v poho,neřešim zatim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
4.4.11 09:43
No to bych to teda vysvětlila paní učitelce, že na to v tomto věku děti nejsou vůbec zralé, ať dceru nechá na pokoji, že jí dělá v hlavě zmatek - vměť jí jako důkaz, že dcera vyká i tobě. Ať se podívá do knížek psychologie a pedagogiky.
Tyhle antipedagogické učitelky úplně miluju :poblion:
sanelka píše:
Mám uplně podobný „problém“ s dcerou,protože chodí do vesnické jednotřídky a tam je to učí paní učitelky už ted a jsou jí 3 roky..Samozřejmě momentálně vůbec neví,kolmu vykat a komu tykat,sem tam ted vyká i mě:D což se mi zdá hrozné..ale v poho,neřešim zatim
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.19 16:25

Vykání v první třídě

Mám otázku. Myslíte, že by mělo dítě v první třídě už umět vykat nejen ve škole ale třeba i u doktorů. Vysvetlujete dětem sami aktivně vykání, nebo to nechavate na učitelce?
Dotklo by se vás, kdyby vám učitelka/doktorka řekla, že vaše školní dítě nevyka a mělo by? Nebo to berete tak, že to není naprosto váš problém, ať si to učitelka vyřeší sama.
Opravujete děti, když před vámi tykaji učitelce/doktorce, nebo to nechavate?

• Citovat
  • Upravit
3800
31.12.19 16:28
@Anonymní píše:
Mám otázku. Myslíte, že by mělo dítě v první třídě už umět vykat nejen ve škole ale třeba i u doktorů. Vysvetlujete dětem sami aktivně vykání, nebo to nechavate na učitelce?
Dotklo by se vás, kdyby vám učitelka/doktorka řekla, že vaše školní dítě nevyka a mělo by? Nebo to berete tak, že to není naprosto váš problém, ať si to učitelka vyřeší sama.

Osobně mám za to, že základy slušného chování by mel dítě naučit rodič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
31.12.19 16:29

Opravuji a ucim to dceru uz nyni ve skolce ve trech letech. Ve skole mi to prijde jako samozrejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76039
31.12.19 16:30

Mám dceru 3 roky a už ji to učíme, učí je to učitelky ve školce a my doma - hrajeme hru na obchod, a na doktora a vykáme - takže ano myslím, že v 6 letech by to už mělo dítě umět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
31.12.19 16:30
@Anonymní píše:

Kdyby učitelka v první třídě vyžadovala vykání, dítěti bych to vysvětlila. Ve školce mohou říkat jménem a ahoj. Já jsem první den opravovala na shledanou, ale paní učitelka mě ujistila, že mohou říct i ahoj.
U doktorky mu říkám, aby řekl dobrý den. Sousedky ho zdraví ahoj a on jim odpoví ahoj. Tak ho opravuju, že sousedkám a sousedům, pokud je neznáme, říkáme dobrý den. Většinou sousedi řeknou, že nevadí, že řekli ahoj, ale že hezky pozdravil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
31.12.19 16:36
@Anonymní píše:

Umět by to mělo, je to základ slušného chování. A upřímně mě zaraží jak někoho může napadnout že výchovu vlastního dítěte nechá na učitelce a ještě dle vypravění když to dle všeho bereš jako chybu učitelky že tě asi na něco upozornila. A aby si to učitelka vyřešila sama?! Ta má naučit spoustu jiných věcí, ale ne slušné chování

• Citovat
  • Upravit
9023
31.12.19 16:38

Řešila jsem to taky v předškolní třídě. Ve školce to nevadilo a ve škole pak problém nebyl. Vykala bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3318
31.12.19 16:39

V první třídě už by to mělo umět. Učili jsme my rodiče. Dceři to naskočilo samo asi ve 4,5 letech začala ve školce zdravit dobrý den. Do té doby všem tykala. Je jí 5 občas někomu zatyká tak jí opravim, ale jinak neznámym dospělym vyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
31.12.19 16:41

Asi by to umět mělo, aspoň mám dojem, že to děti v 1. třídě většinou zvládají.
Osobně jsem byla ochotná dítě vykání učit, akorát mi nebylo moc jasné, jak bych měla postupovat - naštěstí to dcera nějak chytla sama.
Po poznámce bych se neurazila, akorát bych začala vyzvídat, jak toho dosáhnout, viz výše :) Ono jedna věc o tom s dítětem mluvit a druhá natrénovat.
Během hovoru bych asi neopravovala, spíš bych upozornila potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí