Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nás malej to pochytil z části ve školce (přijde mi šikovné, když děti ve školce musí vykat, protože jim to líp přejde do krve) plus napodobou., My dospělí taky bysme v krámu, na úřadě, v restauraci. Takže syn do toho vplul tak nějak automaticky. Jen sem mu musela trochu vysvětlit, jak je to s kamarády a známými - kamarádům tykat, známým dospělým vykat, dokud si nepodaji ruku na tykání.
@Senaida píše:
Osobně mám za to, že základy slušného chování by mel dítě naučit rodič.
Jo, jen chor, mozek napadne, ze vykani ma naucit ucitelka. ![]()
Deti vykaji tak nejak automaticky asi od ctyr let. Ta mladsi teda ma tendenci u znamych dospelych jeste prechazet do tykani. Takze klidne pak opravim, opet vysvetlim. ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka ale ve škole je to jeho učitelka, tak ve škole ji vyká, a říká p. ucitelko, na hřišti tyká a říká teto.
O čem se tu jako celou dobu bavíme?
Tohle mi přijde trochu schizofrenní. Nikdy jsem nechtěla ani po svých dětech ani po dětech, se kterými jsem si mimo školu tykala, aby mi ve škole vykaly, protože jsou ve škole.
@lucenka píše:
Tak pořád to jsou kamarádky, tak by jim dítě mělo tykat, ne? Teda mně nikdy nenapadlo ve škole vykat třeba babičce, dobré rodinné kamarádce, když jsem je potkala ve škole
Uživatelka myslím vykat těm co učí ve škole. Ne těm co přijdou dítě vyzvednout ve škole.
Vykaní ve škole beru jako slušnost, ale sama s tím mám problém. Dělam kurz kde mám známého s kterým si týkám, přesto mu ve škole občas tykám, občas vykám. Přijde mi blbé vůči druhým mu tykat, když je to v tu chvíli přeci jen nějaká autorita, které by se mělo vykat
@Anonymní píše:
Uživatelka myslím vykat těm co učí ve škole. Ne těm co přijdou dítě vyzvednout ve škole.
Vykaní ve škole beru jako slušnost, ale sama s tím mám problém. Dělam kurz kde mám známého s kterým si týkám, přesto mu ve škole občas tykám, občas vykám. Přijde mi blbé vůči druhým mu tykat, když je to v tu chvíli přeci jen nějaká autorita, které by se mělo vykat
No ale moje babička, mamka učily na škole, kam jsem chodila. Takže když jsem je potkala na chodbě, tak jsem jim podle logiky některých uzivatelek měla vykat. Stejně tak jako když mě pár dnů učila velmi dobrá rodinná známá, u které jsem ještě těch pár dnů i spala přes noc. To mi přijde úplně mimo.