Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych poradit. Mám 3,5 letou dceru, která se nechce bavit s nikým kromě mně a manžela. Když za ní přijde babička, odsekává, že je hnusná a pošle ji do pekla a se stejně starými dětmi se začne bavit asi tak po hodině společně strávené s nimi. Chodila 6 měsíců do školky, ale pořád říkala, že jsou tam všichni blbí a že tam nechce chodit. Museli jsme se přestěhovat do jiného kraje a tady začne chodit do školky až od září, takže ji mám doma. Myslíte, že je asociální nebo jen introvert, kterému chvilku trvá, než se oťuká? Je pravda, že babičku neměla moc ráda nikdy, protože ji pořád do něčeho nutí.Poraďte. ![]()
Těžko říct..
Zda je introvert posoudíš nejlépe ty.Víš přece jak se chová už od narození.Možná jí opravdu společnost nechybí.
Bohužel to jak komunikuje s ostatními není zrovna košer..Být negativní k babičce, či si myslet o ostatních dětech, že jsou blbí..
Také záleží jak se chováte k cizím lidem vy - jak o nich potom mluvíte, co si o nich myslíte, jak se tváříte..Toto hodně děti přejímají, mají rády to co rodiče a opačně.
Jinak myslím, že i když dcera není kolektivní, nemusí to znamenat konec světa..Záleží zda je štastná tak jak to je.. ![]()
Nechce se s nikým bavit…hmm
A až teď nebo odjakživa ? Chodily jste někam mezi děti už dřív ? Jak se chová na hřišti ?
Moje dcera je taky hodně introvertní. S některýma lidma se odmítá bavit, i když je zná od malinka. S některýma se naopak baví v pohodě. Do školky chodí intenzivně cca měsíc a říká, že děti nejsou na ni hodné. Nemá ráda, když na ni někdo cizí sahá, a to zvědavé děti samozřejmě dělají, nebo třeba při kolektivních hrách, cvičení… Vystačí si sama. Sama si hraje na písku, sama si hraje s různýma hračkama, cizí děti by pro ni vlastně ani nemusely existovat. Naopak ale vyžaduje společnost dospělých. Hlavně při hře. A když máme třeba návštěvu a nikdo si s ní aktuálně nehraje, tak si raději sedne s náma v obýváku a poslouchá. Anebo se na mě věší, což dělá dost často ![]()
To, že jsou ve školce všichni blbí, musela dcerka někde slyšet..
Na moji malou fungujou dvě věci: Když budeš na děti zlá, ony pak taky budou zlé na tebe. A když budeš zlá, za trest nepůjdeš do školky/na písek/na návštěvu k babičce. (né že by byla ona na ostatní zlá, ale říká: nepučím jí to, nechci šahala na mě, nesmí mě to brat, nepojedu k babičce) Prostě to obracím proti ní. Nebo jiný, trošku blbý příklad: musí kvůli čemusi do špitálu, nechce tam. „Nene, ty do žádný nemocnice nepůjdeš, já tě tam nepustím, protože jsi protivná.“ Co je zakázáané, nejlíp chutná..
PetiteFillette píše:Petite - tak jsi asi popisem chování svojí dcery popsala i chování mé dcery. Myslím, že je taky introvert. Má ráda taky společnost dospělých, ale stejně staré děti nemusí vůbec. Taky si vyhraje sama nebo s dospělými.Jenom se bojím, abych někde nedělala chybu. Taky mně trošku nahlodala tchyně, protože mi říkala, že si myslí, že je malá opožděná v tom sociálním vývoji. Což se teda já nemyslím, ale chtěla jsem vědět i názor ostatních mamin. To, že jsou děti blbé mohla chytit i ve školce, ale prostě taky nemá ráda, když se na ni ostatní děti vrhnou. Vlastně kdokoliv. Mazlení má ráda, ale jenom se mnou nebo s tátou. Když chce babička nebo teta nebo někdo, tak to nesnese. Na babičku je teda obvykle hnusná, ale upřímně - ona na ni docela taky. Pořád jí na ní něco nesedí. Nutí ji do věcí, které nechce dělat nebo na ně není zvyklá a malá jí to pak takhle oplácí. Když jsme jí to několikrát říkali a žádali ať zkusí tak netlačit, tak byl jejich vztah v pohodě. Takže díky za povzbuzení Petite.
Moje dcera je taky hodně introvertní. S některýma lidma se odmítá bavit, i když je zná od malinka. S některýma se naopak baví v pohodě. Do školky chodí intenzivně cca měsíc a říká, že děti nejsou na ni hodné. Nemá ráda, když na ni někdo cizí sahá, a to zvědavé děti samozřejmě dělají, nebo třeba při kolektivních hrách, cvičení… Vystačí si sama. Sama si hraje na písku, sama si hraje s různýma hračkama, cizí děti by pro ni vlastně ani nemusely existovat. Naopak ale vyžaduje společnost dospělých. Hlavně při hře. A když máme třeba návštěvu a nikdo si s ní aktuálně nehraje, tak si raději sedne s náma v obýváku a poslouchá. Anebo se na mě věší, což dělá dost častoTo, že jsou ve školce všichni blbí, musela dcerka někde slyšet..
Na moji malou fungujou dvě věci: Když budeš na děti zlá, ony pak taky budou zlé na tebe. A když budeš zlá, za trest nepůjdeš do školky/na písek/na návštěvu k babičce. (né že by byla ona na ostatní zlá, ale říká: nepučím jí to, nechci šahala na mě, nesmí mě to brat, nepojedu k babičce) Prostě to obracím proti ní. Nebo jiný, trošku blbý příklad: musí kvůli čemusi do špitálu, nechce tam. „Nene, ty do žádný nemocnice nepůjdeš, já tě tam nepustím, protože jsi protivná.“ Co je zakázáané, nejlíp chutná..
lumáťa píše:
Nechce se s nikým bavit…hmmA až teď nebo odjakživa ? Chodily jste někam mezi děti už dřív ? Jak se chová na hřišti ?
No na hřišti je samotářka v kolektivu stejně starých dětí. Když jsou tam 13-letý puberťačky, tak jde k nim, začne je organizovat a do 10 minut už ji všechny chovají a malá je v sedmým nebi. Prostě společnost stejně starých dětí nevyžaduje. Nevím, jak se k ní mám chovat, když nadává (nebo spíš vyjadřuje vlastní názor nahlas). Když si to teď uvědomuju, většinou je to, když má být středem pozornosti od babiček a prababiček.
Lizbeth píše:
Těžko říct..
Zda je introvert posoudíš nejlépe ty.Víš přece jak se chová už od narození.Možná jí opravdu společnost nechybí.
Bohužel to jak komunikuje s ostatními není zrovna košer..Být negativní k babičce, či si myslet o ostatních dětech, že jsou blbí..
Také záleží jak se chováte k cizím lidem vy - jak o nich potom mluvíte, co si o nich myslíte, jak se tváříte..Toto hodně děti přejímají, mají rády to co rodiče a opačně.
Jinak myslím, že i když dcera není kolektivní, nemusí to znamenat konec světa..Záleží zda je štastná tak jak to je..
Lizbeth - taky mně vadí, že to říká takhle hnusně, ale zase si kolikrát říkám, že ji to přejde a že se vlastně takhle brání. Ona babička má ve zvyku, když ji Adélka nechce ji prostě obejmout a „vzít si ji i proti její vůli“, takže mám pocit, že tohle je její obrana. Trošku mi to vadí, ale zase já nevím, jestli se necítí v tu chvíli když to říká taková „znásilňovaná“. Říká to většinou těm tetám a babičkám, který se na ni sápou.
ahoj tak jáí neměla s dětmi takový problém že by nebyly komunikativní,do školky zapluly hned jen co jsme je šly teprve přihlašovat…baví se s každým bez problémů.takže v tomhle asi neporadím.ale mám neteř která je podobná dceři zakladatelky,taky se s nikým nebaví,je často protivná,na učitelku ve školce vzala i klacek…prostě bohužel i na okolí působí jako rozcapené dítě,ze kterého vyroste fiflena…ale tím nechci říct že totéž si třeba já myslím o dceři zakladatelky…to vůbec…neteř ale znám a často jsem byla svědkem jejího chování…opravdu to nepůsobí dobře.jinak ještě bych chtěla k tomu děti a návštěvy.pokud se bavíme o dospěláckých věcech,co se netýkají přímo dětí tak si hrají.máme pravidlo že při návštěvách u nás nesedí a neposlouchají o čem se bavíme…ale tak to jsou větší děti ne 3leté…
Caroline zkus se na věc podívat i z pozice babičky,vnučka ji odmítá pošle ji do pekla a řekne ji že je hnusná?my máme dost ráznou babičku a vím že po těchto slovech by vnučku už neobejmula.a já bych ani nedopustila aby dcera tohle vypustila z ust.babička ji miluje a to že jhi obejme násilím,no co ji asi zbývá když ji na tom záleží.naše by neobjímala to vím…po tom jak by se děti takto chovaly tak určitě ne.
Jamajka00 píše:
Caroline zkus se na věc podívat i z pozice babičky,vnučka ji odmítá pošle ji do pekla a řekne ji že je hnusná?my máme dost ráznou babičku a vím že po těchto slovech by vnučku už neobejmula.a já bych ani nedopustila aby dcera tohle vypustila z ust.babička ji miluje a to že jhi obejme násilím,no co ji asi zbývá když ji na tom záleží.naše by neobjímala to vím…po tom jak by se děti takto chovaly tak určitě ne.
Jenže ona nechce být objímaná, babička to přesto udělá - tak jak jinak se má malá bránit?
Já taky nenávidím, když mě někdo objímá (krom partnera a malé), jenže jsem už velká a umím to říct, případně to „vydržet“. Kdyby mi byly tři, tak bych asi taky říkala nějaké hnusné věci, když nemůže ublížit fyzicky, brání se aspoň takto.
Vidím to u malé… Babička, která ji neloví a násilím nepusinkuje, se nakonec vždycky toho pomazlení dočká, jiný příbuzný, který si projevy nákonnosti vynucuje, případně prostě dělá sám, k tomu má ten vztah úplně jiný… a v nejbližší době k němu sama nepůjde, to je mi jasné.
mladsi syn taky nemusi babicku, co se po nem spae a organizuje mu, co ma delat…a klidne ji rekne. ze je stara a oskliva (od nas urcite nikdy neslysel), proste vi, ze toto na ni plati a ona mu pak da pokoj…kdyz s babi neni rec, proste eliminuju setkavani…
co se tyce skolky…nevim, no, pokud zvlada takhle „zmanipulovat“ pubertaky, budou ji deti asi pripadat nudne
ale skolku, pokud by tam vyslovene nebyl nejaky problem, bych postavila jako hotovou vec- a v jejim pripdae „povinnost, co maji jenom velke a sikovne holcicky“ ![]()
Pipet píše:Jamajka00 píše:Jenže ona nechce být objímaná, babička to přesto udělá - tak jak jinak se má malá bránit?
Já taky nenávidím, když mě někdo objímá (krom partnera a malé), jenže jsem už velká a umím to říct, případně to „vydržet“. Kdyby mi byly tři, tak bych asi taky říkala nějaké hnusné věci, když nemůže ublížit fyzicky, brání se aspoň takto.
Vidím to u malé… Babička, která ji neloví a násilím nepusinkuje, se nakonec vždycky toho pomazlení dočká, jiný příbuzný, který si projevy nákonnosti vynucuje, případně prostě dělá sám, k tomu má ten vztah úplně jiný… a v nejbližší době k němu sama nepůjde, to je mi jasné.
jj já vím ,jen mi je celkem líto té babičky,ale je jasný, že jde na to prostě špatně a tím že si lásku vnučky vynucuje, tak ji spíš odrazuje…bohužel.ale pokud by babičce moje dcera řekla, jsi hnusná ,tak bych ji domluvila ,že babička ji má ráda a že se tohle babičce neříká…ale sama mám tříletou dceru a tak chápu že si ještě nic vysvětlit pořádně nedají.
Jamajko, ano, diteti se podle meho ma vysvetlit, ze s babickou se osklive nemluvi, ale pokud je babi „jak buldozer“, tak se proste ditku nedivim, ze se brani- a myslim, ze kazda normalne uvazujici babicka to pochopi…
To co dcera říká musela někde slyšet.Když se baví jen s váma tak nejspíš u vás
.
Děti takové chování jedině někde odkoukaj,takže bych se nejdřív zamyslela jestli to samé nedělám já ![]()
Nikdy bych malého neuhodila,ale kdyby řekl babičce at jde do pekla,tak bych mu nařezala prdel a nepodporovala bych ho v tom.Tk když s ní nechce bejt at se zavře do pokojíčku.Udělali jste chybu že jí to tolerujete
ahoj,
tak trošku jsi mi připomněla synka v tomhle věku. S dětmi problém neměl, ty má rád, ale dospělých se stydí. Nereagoval na ně agresivně, když si ho nevšímaly, ale měl období, kdy taky těžce nesl narušení našeho soukromí a musel se na návštěvu adaptovat.
Podle mě: hrubou chybu dělá babička - ta je dospělá a měla by umět situaci posoudit. Násilné objetí a manipulace s dítětem, které je evidentně vůči ní v opozici věc jen zhorší. Naši přistoupili na Matyho hru, že je schovanej pod gaučem a jako si ho nevšímali, až on přišel, vzal je za ruku, pozdravil a nabídl jim formu komunikace, která mu vyhovuje - hru, čtení…
Další věc je, že každý máme jinak „širokou“ intimní zónu, a našemu synovi taky vadí, když na něj cizí lidi bez důvodu sahají. Je potřeba mu vysvětlit, že se nesmí „ohnat“, ale rodina obzvlášť by to měla respektovat. Někdo prostě je víc kontaktní a někdo méně, naopak to spíš ukazuje na citlivost, že ten dotyčný prostě se nenechá od někoho jen tak „osahávat“. A opět - pro život a ochranu dítěte je spíš důležité vysvětlit mu, že na to se ho dotýkat (mimo dětí při hře, učitelky apod.) nikdo cizí nemá právo! Babička je sice rodina, ale pokud dítě nechce, má to respektovat. Taky dětská věta typu, že babička půjde do pekla, může být výraz zoufalství dítěte, které si se situací neví rady, ne ukázka, jak je či není vychované. Spíš bych to probrala s babičkou, že si svým přístupem škodí. Samozřejmě souběžně dítě „sociálně otužovat“ - mluvit o tom, že babička ho má ráda atd. Ale zase - láska se nedá vynutit, pokud dítě babičku zrovna nemiluje, není to JEHO chyba.
Babička si k němu zkrátka musí hledat cestu odpovídající jeho temperamentu.
Co se chování mezi vrstevníky týče - pokud dítě jiné nenapadá, neútočí, ale prostě si chce hrát samo, má na to plné právo, taky jsou různá vývojová období a časem se to změní, opět násilné zařazování je spíš na škodu věci. Může to být třeba tím, že dítě je zrovna na jiné mentální úrovni než vrstevníci (třeba napřed) a jejich hry mu připadají nezábavné, je zvyklé spíš na dospělé a jejich hru, jak píšeš, že vyhledává ty starší, kteří ho mazlí, to mi spíš připadá jako potřeba regrese, „být ten malý, mazel“. To se určitě samo srovná. Náš synek tím reagoval na narození dvojčat a změnu v rodině, že další lidi těžko přijímal, babičky ho nechaly a po čase se začal těšit, běžel vítat až k bráně, pusinkoval… Srovnej hlavně babičku.
![]()