Křest - jsem proti!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
3627
26.2.12 17:16
kahaja píše:
suik píše:
Já myslém, že tohle je docela ošemetná záležitost a těžko se hledá kompromis. Oba jste rodiče a oba máte pravo na to svoje…jeden ale musi ustoupit a myslim, ze v tomhle se neda moc ustupovat napul. Bez toho to nejde. Pokud by manzel byl hodne verici a vim, ze by mu na tom hodne zalezelo, tak bych ustoupila i kdyz nejsem uplne ateista, ale vuci krestanstvi mam docela vyhrady i ideologicke.
Jak píšeš o tom kompromisu a ustupování na půl, tak u dvojičat by to možná šlo :think: :oops: :lol: .
Jsou to tvoje děti a ne děti tchýně, já jsem také černá ovce rodiny. Ale pokud já nevidím význam v polévání dítěte vodou v kostele, tak nebudu nikomu dělat šaška pro klid v rodině…Až si mé děti dojdou k jakékoli církvi vlastní cestou nebudu jim bránit. (Teda pokud nebudou nabízet po bytech Strážnou věž nebo co to je).
:potlesk: souhlasím
  • načítám...
2182
26.2.12 17:17
tterka píše:
Anonymní píše:
Len sa nezblázni…

Deťom polejú hlavu vodou, svokra bude spokojná a hotovo…

len mám pocit, že Tvoje ego by asi utrpelo ranu… :roll: :roll: :roll: :roll:
A proč anonymně??? :cert: :zed: :cert:

taky by me to zajimalo, asi aby jsme nevedeli o koho jde, to by jeji ego asi utrpelo ranu…

ale nechci se tady dohadovat, jen jsem se ptala jestli to jde bez souhlasu matky a je mi jedno, jestli si nekdo mysli, ze mi jde „jen“ o to aby sem si obhajila sve. ..

• načítám...
2739
26.2.12 17:19

Příspěvek upraven 28.02.12 v 19:37

• načítám...
6096
26.2.12 17:28
martext píše:
Ten knez, co jsem knemu chodila na ty prednasky, sam neveril, ze katolik si chce vzit pohanku v kostele, ten porad jen obracel oci v sloup, kdyz jsem mu zacala rikat sve nekrestanske nazory. knez byl polak a nemohl pochopit, ze se chceme vzit s lasky a je nam jedno, jake ma kdo vyznani.

No, já toho kněze chápu. Jde o to, že v Polsku toto běžné není a nejde o to, že byste se neměli rádi, ale o to, že vztah věřící + nevěřící se nedoporučuje právě kvůli těmto tahanicím o křty, výchovu dětí ve víře… A také se říká, že nevěřící jakoby „stahuje dolů“ toho věřícího.

• načítám...
7182
26.2.12 17:34

A proč ti to tak vadí? Já jsem taky ateistka, kostely ve mně vyvolávají akorát pocity úzkosti, ale kdyby chtěl manžel malého pokřtít, tak bych proti nebyla. Ale trvala bych na tom, že nikdo malému nebude víru vnucovat, tohle si musí rozhodnout sám.

• načítám...
lucenka
26.2.12 17:35

Ahoj tím že jsi souhlasila se svatbou v kostele jsi podle mě udělala chybu. Tím jsi tchýni dala najevo, že nemáš takový odpor k církvi. Navíc sis brala chlapa o kterém jsi věděla, z jaké je rodiny ne? Pro mě by třeba křest problém nebyl, ale vím že bych nezkousla třeba obřízku. Takže i kdybych se zamilovala do někoho z mě neúčinkujících náboženstvích, tak bych si ho bez předmanželské smlouvy, ve které by bylo že děti nebudou muset podstoupit do své plnoletosti žádné náboženské rituály, nevzala. Rádši bych se vzdala chlapa, než být nucena k něčemu co nechci.

Pokud křest odmítneš, u tchýně ty i děti asi skoncíš. Záleží na tom jaké s ní chceš vztahy a jak moc i na dálku dokáže ovládat tvého manžela. Pokud bych žila v moc velké blízkosti tchýně - stejné město, tak bych se asi podvolila. Ale píšeš, že žijete v zahraničí, tak bych děti pokřtít nenechala.

• Upravit
3513
26.2.12 17:38
Anonymní píše:
martext píše:
tterka píše:
Anonymní píše:
Len sa nezblázni…

taky by me to zajimalo, asi aby jsme nevedeli o koho jde, to by jeji ego asi utrpelo ranu…

ale nechci se tady dohadovat, jen jsem se ptala jestli to jde bez souhlasu matky a je mi jedno, jestli si nekdo mysli, ze mi jde „jen“ o to aby sem si obhajila sve. ..

vysvetlila som vyššie, prečo anonymne…

a nie, bez súhlasu matky to nejde, na žiadanku o krst sa podpisujú obaja rodičia…
Anonymní píše:
tterka píše:
Anonymní píše:
Len sa nezblázni…

pretože o politike a náboženstve diskutujem nerada a keď už ,tak radšej anonymne. A je tu tá možnosť, vyjadriť sa anonymne, tak prečo Ti to prekáža?? To každému, kto píše anonymne posielaš čertov??

anonymní příspěvky jsou zde povoleny za určitých podmínek a ty ti určitě vyběhly a mohla sis je přečíst. Ani do jedné kolonky tvůj příspěvek nezapadá, navíc podle mě tak lehce urážíš zakladatelku. Pokud o politice a náboženství nediskutuješ ráda, tak o nich nediskutuj, nikdo tě tu nenutí anebo se neskrývej za anonymitu.

• načítám...
5009
26.2.12 18:02
lleennttiillkkaa píše:
Myslím, že už si před svatbou věděla, že manžel je věřící a pokud ty nejsi, měli jste to probrat. Nelíbí si mi termín, že si se svatbou ustoupila pro klid v rodině, přeci to musí chtít oba. No to je jedno. Mimochodem byla jsem na jedný církevní svatbě a nic hezčího jsem neviděla a to jsem pohan(nevěřící).
Myslím, že i na těch křtinách je nutno najít s manželem společnou řeč, co třeba dohodnout se, že je necháte pokřtít až sami projeví zájem. Ale zase na druhou stranu žádný vypálený znamení na sobě mít nebudou. Chápala bych to u obřízky, ta je viditelná. Co třeba dojít za tím farářem, který s váma probíral otázky manželství a promluvit si o tom s ním?

Naprosto souhlasím. Manžel pochází z věřící rodiny, domluvili jsme se na civilní svatbě a vše probrali. U vás je chyba, že jste si nevyložili karty na stůl a teď vám to bude dělat jen problémy. Moje rada zní: řekni manželovi, že volbu víry a pokřtění/nepokřtění chceš nechat na dětech až z toho budou mít samy rozum :nevim: Lze to, ne? nechat se pokřtít třeba v patnácti, pokud chceš? já třeba pokud bych byla věřící, tak bych to tak taky udělala, dětem bych svoji víru nevnucovala…

• načítám...
2248
26.2.12 18:09

Stůj si za tím, v co věříš a manželovi vysvětli, že rodina jste teď vy čtyři a ať si jeho příbuzní třeba vy*erou oko. Když se křtem nesouhlasíš, křtít se prostě nebude.
Já bych taky dítě nekřtila, ani kdyby mi manželova rodina vyhlásila válku. Ale když už jsme u toho, já bych nemohla mít vztah s věřícím člověkem a s takovým, jehož matka má pocit, že může svůj frňák strkat úplně do všeho

• načítám...
Neprihlasena Jaruna
26.2.12 18:22

Tak ja jako jedina z rodiny manzela nemam deti pokrtene a je mi to jedno.Nikdo nic nerikal,jen se po kazdem porodu ptali,jestli dam dite pokrtit a s nim i ty predchozi deti,vzdy jsem rekla,ze ne a tim to haslo.
U vas to je ale neco jineho.Prave tim,ze jsi souhlasila se svatbou v kostele,chodila ke knezi,tim jsi jim dala najevo,ze se vsim souhlasis,dala jsi se na jejich viru a tak se nedivim,ze po vas chteji krest ditete.Proto ted nechapou a do krtu te tlaci.Ja bych se spis zamyslela nad tim,ze tou svatbou v kostele jsem udelala chybu ja,ze jsem na to nemela nikdy pristoupit,dite nechala pokrtit a pak at samo rozhodne v dospelosti,do viry bych ho nenutila.Kdyz uz pro klid v rodine,tak se vsim vsudy.

• Upravit
2734
26.2.12 18:28

zakladatelko,zkus se na to podívat z opačného úhlu,kdyby si byla na straně manžela ,ono když už si se vdala za věřícího muže a má silně věřící rodinu a ty věřící nejsi,bude tam vždy problém,tedˇ to jsou křtiny,pak přijímání.Já bych u křtin ustoupila obřad trvá 20minut a na ponaučení jsme žádném nebyli,ale nevím někde to může fungovat jinak,no a holt ti bude muset ustoupit třeba v tom přijímání.Vím máš to těžké,jak člověk nevěří,přijde ti to jako blbost,ale už jste se vzali a hádat se kvůli křtinám je škoda…Znám případ z rodiny,kdy žena je křestˇanka a muž nevěřící a nefungovalo to při výchově dětí,on děti nechtěl pouštět do kostela atd.,ale ona je silně věřící,nevím jak tvůj manžel,pokud není fanatik,tak snad to bude ok.Přeju atˇ to nějak rozumně vyřešíte…

• načítám...
3116
26.2.12 18:30

Já jsem také pro vysvětlit tchýni, že chcete aby se pro svou víru rozhodli děti sami až budou mít z toho rozum…a také, že když by se jednou chtěli rozhodnout pro židovství, tak myslím jako křtění by měli tuto možnost zavřenou.
Ale myslím, že důležité pro Tebe je, že to nepůjde bez Tvého souhlasu…takže jen přeji ať to manželova maminka co nejlépe rozdýchá.

• načítám...
2734
26.2.12 18:32

Jo a dětem to do budoucnosti usnadníš,když budou chtít někdy svatbu v kostele,což klidně může být,tak už asponˇ nebudou muset žádat o povolení nebo případně se nechat křtít,aby svatba mohla proběhnout.

• načítám...
871
26.2.12 18:32

Tak já jsem taky ateista a hodně velký, církev jako takovou fakt nemusím, přijdou mi jen jako penězohrabáči, no ale u nás v rodině je to tak, že ateista jsem já i manžel. Po tom, co se nám narodil syn, tak má matka začala vyšilovat, že prostě na křest musí jít, že to je její jediný vnuk, který není pokřtěný atd…a já jsem byla blbá, i když jsem nechtěla, tak jsem na to i přes odpor mého manžela přistoupila. Následovala návštěva u dvou farářů, první do mě ryl v tom, že nemáme svatbu v kostele a že žijeme v šíleném hříchu (chápu, neberu mu to :) :) :) a druhý farář mi chtěl udělat svatbu v kostele i bez přítomnosti mého manžela, řekl, že svatba v kostele před křtem být musí a jestli manžel nechce, tak nevadí, nemusí u toho být…no tak to jsem se zvedla, odešla a už jsem se nikdy neotočila. S matkou jsem se pohádaly a byl klid, pak o tom přestala mluvit. Teď po 2,5 letech zase začala…no prý jí náš 3letý syn řekl, že chce být pokřtěný :) :) :) no prostě máklá. Přitom ona věřící je tak, že v kostele byla asi 5× za celý život, pomodlit se ani neumí, ani si nikdy nečetla bibli, ale ona prostě věřííííí!!! Ale v co, to nevím :) Takže náš syn nebude pokřtěný NIKDY, jen v případě, že bude on sám chtít - v dospělosti.
A co se týče jestli ano nebo ne, tak do křtu bych šla, kdybych měla věřícího manžela, který by to chtěl kvůli svému přesvědčení a ne přesvědčení svojí rodiny, na to bych přistoupila, ale kvůli rodině okolo bych už nikdy nic nepodnikala!!!

• načítám...
1203
26.2.12 18:41

ahoj, jsem na tom trochu podobně - já po dlouhé rozmluvě s manželem nechala pokřtít prvního, ale zařekla jsem se že to bylo naposledy. Můj argument je- i když jsem ateista, tak nechci lhát - při křtu musí být oba rodiče a kněz se ptá - věříte v Boha.. Ježíše Krista.. společenství svatých apod.. budete vychovávat dítě ve víře.. přece na to nemůžu říct ano, když vím že NE… tohle by mohli pochopit. Pokud berou víru vážně, nemůžou tě nutit lhát v kostele o takových zásadních věcech.
Děti se můžou nechat pokřtít v době dospívání samy. Nejsme ve středověku, kdy byla vysoká dětská úmrtnost a tím pravděpodobnost že umře „nekřtěňátko“.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný