Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravim vsechny pri odpoledni, uz dlouho s manzelem resime tema krest!!! Ja jsem naprosty ateista a vira mi nic nerika. Manzel je katolik. Svatby jsme meli dve, jednu civilni a pak jednu v kostele. Nechtela jsem kostelni svatbu, ale dlouho me manzelova rodina premlouvala az nakonec jsem na to pristoupila. Ja jako nekrtena jsem musela chodit na sezeni s knezem a poslouchat jak se chovat v manzelstvi a blablabla. Bylo mi to dost neprijemne. Opravdu jsem to udelala jen proto aby nedoslo ke konfliktum z jeho rodinou.
Ted prejdu k veci, narodili se nam dvojcatka a manzel(spis jeho matka) si sstrasne preji deti pokrtit. Ja jsem zasadne proti!!!! Proste si to nepreji, uz jednou jsem ustoupila ale ted co se tyka deti, nestoupim ani nahodou!!! Manzel tvrdi, ze to stejne naplanuji. Proto bych chtela vedet zda je to vubec mozne? Bez souhlasu matky? Urcite tam bude potreba nejaky muj podpis a ten ode mne nedostanou!!!! Vzdy kdyz otom mluvime, jsem strasne rozcilena!!!
![]()
Dekuji za nazory.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Já kdybych nechtěla, tak prostě tůdle - maj smůlu. Ale hlavně bych asi nevydržela s takovým člověkem, který hodně věří, když by se mi to příčilo.
No za mě - nedej se!! ![]()
Stála bych si za svým a nenechala je pokřtít. Až budou starší, tak se můžou nechat pokřtít dodatečně. Švagrová měla stejný problém jako ty, jelikož si vzala Slováka a celá jeho rodina je věřící a furt jí do toho nutili. Nakonec je nějak přesvědčila, že to prostě tak nechce a hotovo ![]()
to nejde, musí chtít oba rodiče. Chodí se taky k faráři na nějaké hodiny a pod. probrala bych to s manželem, nebudu dělat něco co nechci ne. Já jsme pokřtěná ale nevěřící a manžel ateista takže tohle máme vyřešené, vlastně jsme to nikdy neřešili. na druhou stranu mě vadí křtít dítě když jsou rodiče nevěřící ale je to poslední dobou moda a zážitek
. Já za sebe říkam at se každý nechá pokřtít v dospělosti
, z toho že budou děti pokřtěné to z nich lepší lidi přece nedělá a tchýni bych řekla že udělam co uznam za vhodné já sama ![]()
Pochybuju, ze by to slo bez souhlasu matky… Taky malou nechci dat pokrtit a do ted posloucham, ze je to pohanek… Takze ti rozumim.
Proste podle mne pokud se budou deti chtit stat katoliky, tak se nechaji dat pokrtit sami az z toho budou mit rozum, tot muj nazor…
Drž se a velice rezolutně celé rodině oznam, že křest nebude nebo se s dětmi balíš a stěhuješ. Oni si to velice rychle rozmyslí. Já bych už z těch sezení s knězem rostla a šuměla a poslala bych celou rodinu do pr.. Bývalý přítel měl fanaticky věřící matku a jasně jsem jí zpříma do očí oznámila, že svatba v kostele nebude ani kdyby mě tam měli dovést v komatu a děti v žádném případě nepokřtím. Modlila se 3× denně za naše budoucí ďáblíky, ale bylo jí jasné, že tady nic nezmůže. ![]()
Myslím, že už si před svatbou věděla, že manžel je věřící a pokud ty nejsi, měli jste to probrat. Nelíbí si mi termín, že si se svatbou ustoupila pro klid v rodině, přeci to musí chtít oba. No to je jedno. Mimochodem byla jsem na jedný církevní svatbě a nic hezčího jsem neviděla a to jsem pohan(nevěřící).
Myslím, že i na těch křtinách je nutno najít s manželem společnou řeč, co třeba dohodnout se, že je necháte pokřtít až sami projeví zájem. Ale zase na druhou stranu žádný vypálený znamení na sobě mít nebudou. Chápala bych to u obřízky, ta je viditelná. Co třeba dojít za tím farářem, který s váma probíral otázky manželství a promluvit si o tom s ním?
Hele, tohle je citlivý téma a je potřeba k tomu přistupovat opatrně. Já sama jsem taky ateistka, ale respektuju, že někdo věří a tyhle věci jsou pro ně důležitý. pro ně je představa nepokřtěných dětí hodně nepříjemná, protože věří tomu, že vstoupí do života s těžkým hříchem, no prostě pro nás totální blbost, ale každej má právo na svůj názor…A rodiče těch dětí jste oba…Takže doporučuju uklidnit se, sednout si s manželem a v klidu probrat, jak to cítíte a co s tím uděláte. řekni mu, že nebudeš ustupovat nátlaku jeho matky ani jeho nátlaku a že udělat ti to naschvál vážně není správný řešení (můžeš trošku zahrát na jeho citlivou strunku a říct mu, co by tomu řekl bůh, že by křtu dosáhl takhle nespravedlivě?). Zároveň mu ale nedělej naschály pro nic za nic. Vzala sis věřícího chlapa a musíš ho tak brát. Takže v klidu vyřešte, a já bych, ač nevěřící, pokud by se s matkou začali chovat normálně, vysvětlili ti, proč o to tak stojí, na to možná i přistoupila, dětem to nic neudělá a tobě taky ne.
Děti jsou jak tvoje, tak jeho. Chtělo by to trochu tolerance k druhému. Proč jste se teda vůbec brali, když máte tak rozdílné názory?
Neříká se u svatby, že spolu budete v dobrém i zlém a že budete stát při sobě a podporovat se?
Co konkrétně ti na tom vadí?
Já jsem křtěná, ale v kostele jsem nikdy nebyla. Moji rodiče jsou ateisté. Nevím, proč mě křtili..asi to tehdá bylo v módě nebo nevím…ale nevadí mi to.
Mmch moje tchýně je taky věřící a furt se ptala, kdy syna pokřtíme, tak jsme jí řekli, že nikdy
![]()
1. dieta bez Teba nepokrstia, neboj sa, nejde to.
2. nechapem postoj manzela. to nema svoj nazor?chcel on svadbu v kostole? chce vychovavat deti vo viere? Bud chce krst, ale nechce si to rozhadzat s tebou, tak to hadze na rodinu, alebo ho nechce ale nedokaze sa za to postavit.
3. ani jeden z vas nevies stanovit hranice. ani ty- ustupila si v svadbe, len aby si si to nerozhadzala s jeho rodinou… -no, tak teraz to hold bude chciet pevne nervy, a zrejme si to s nimi rozhadzes, ale budes to musiet vydrzat.
4. dieta je vase, vy o nom rozhodujete, a ak vas nebudu respektovat, tak by som velmi obmedzila kontakty.lebo svadbou to zacalo, krstom pokracuje a bohvie kde to skonci…
Drzim palce
Elata píše:
Drž se a velice rezolutně celé rodině oznam, že křest nebude nebo se s dětmi balíš a stěhuješ. Oni si to velice rychle rozmyslí. Já bych už z těch sezení s knězem rostla a šuměla a poslala bych celou rodinu do pr.. Bývalý přítel měl fanaticky věřící matku a jasně jsem jí zpříma do očí oznámila, že svatba v kostele nebude ani kdyby mě tam měli dovést v komatu a děti v žádném případě nepokřtím. Modlila se 3× denně za naše budoucí ďáblíky, ale bylo jí jasné, že tady nic nezmůže.
tak tohle je presne!!!!
![]()
martext píše:Elata píše:tak tohle je presne!!!!
Drž se a velice rezolutně celé rodině oznam, že křest nebude nebo se s dětmi balíš a stěhuješ. Oni si to velice rychle rozmyslí. Já bych už z těch sezení s knězem rostla a šuměla a poslala bych celou rodinu do pr.. Bývalý přítel měl fanaticky věřící matku a jasně jsem jí zpříma do očí oznámila, že svatba v kostele nebude ani kdyby mě tam měli dovést v komatu a děti v žádném případě nepokřtím. Modlila se 3× denně za naše budoucí ďáblíky, ale bylo jí jasné, že tady nic nezmůže.![]()
![]()
mohu se zeptat co tě vede k tak rezolutnímu ne? Muž jako věřící to cítí tak,že je zodpovědný za celou vaši rodinu a duchovně je zodpovědný za děti. Nějak si nedovedu představit soužití praktikující ho věřícího a nevěřícího
.
Neber to jako rýpání, opravdu to tak nemyslím, ale proč nechceš, aby byla děcka pokřtěná? Pokud k tomu máš vysloveně nějaký ideologický odpor, chápu, že to přes Tebe neprojde a dál můj příspěvek ani nečti
.
Ale na druhou stranu, křest není cejch, myslím, že i vedení k víře může probíhat nenásilnou a přínostnou formou, hovoří-li se s druhým na pozadí podobenství a příběhů z Bible. Ono ta víra z venku vypadá jako jedno velké dogma, ale v reálu to tak není.
Já mám jinou víru než chlap, nejsem křesťanka, ale on je a nakonec malé pokřtíme. Však on si vybere sám, k čemu v budoucnu tíhnout. I kdyby konvertoval k islámu, křest mu v tom nebrání, ale chápu, že je to pro katolíky ohromně důležité pokřtít. a já se docela těším, až s malým probereme třeba Samařana ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat