Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jeste muzu zkusit moznost posledni. Vyprdnout se na chlapa, s nim stejne rozumna domluva bez emoci nikdy neprobehne, a zkusit tchynku presvedcit sama. Treba kdyz ji vysvetlim, ze si to opravdu nepreji, tak se stim smiri!!! ![]()
Ale to asi nebude jednoduche ![]()
MMartina1 píše:
no tak si někam napiš mejl, nevím jak se instituce jmenuje, ale nějaké biskupství nebo tak a vznes dotaz. Normálně to popiš jak se situace má a počkej co ti odpoví.
taky zkusim, jestli se vubec nekdo bude obtezovat s odepsanim ![]()
martext píše:
Jeste muzu zkusit moznost posledni. Vyprdnout se na chlapa, s nim stejne rozumna domluva bez emoci nikdy neprobehne, a zkusit tchynku presvedcit sama. Treba kdyz ji vysvetlim, ze si to opravdu nepreji, tak se stim smiri!!!
Ale to asi nebude jednoduche
no spíš bych to formulovala né tak, že si to nepřeješ, ale že bys to ráda odložila na později, aby se kluci mohli rozhodnout sami. Necháš si zadní vrátka a pro maminku to nebude znít tak definitivně. Řekni, že Krista pokřtili taky až ve 30. Prokážeš znalost Bible ![]()
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?
Ahoj, nečetla jsem celou diskusi.
Já jsem dceru pokřtít nechala, já i manžel jsme, chodili jsme s našima do kostela, každou neděli v 8ráno, což nám tu víru asi trovhu zošklivilo. Teď do kostela nechodíme, max Vánoce Velikonoce.. ale dceru chceme vychovávat v duchu křesťanství, myslím, že to není na škodu. Jestli budeme chodit namše nevím, ale něco by o víře vědět měla.
A teď k Tvému dotazu - pokud by se mi to nelíbilo,m tak bych prostě pokřtít nenechala. Stejně ho nemůžou pokřtít bez Tvého souhlasu, myslím(my jsme nikdo tedy nic nepodepisovali). Nadruhou stranu, malé nebude mít cejch, jen ho pocákaj vodou
Ale pokud Ti víra nic neříká, prostě bych tchýni OZNÁMILA, že křtít se nebude a šlus!!!
Můj švagr nechtěl syna pokřtít, švagrová chtěla, ani nevím proč, spíš jemu naschvál. Řekli mu, že jedou k babi a mezitím hr do kostela. A chtěli, abych mu šla za kmotru - nešla jsem, nemám ráda intriky. taky když to švagr zjistil, bylo pořádně zle a ani se nedivím. ![]()
Promluvit si s tchýní - jste odvážná, víte co chcete. Ale ona také ví, co chce a nasadí na to veškerý um, aby bylo po jejím. A jestli se jí to nepovede, aby vám pak váš manžel něco do smrti nevyčítal
Zkuste si celou tu situaci napřed představit s různými variantami - jen vy znáte své lidi a jak se v nějakých podobných situacích chovali. Nebo se pro pomoc ještě s někým domluvte, aby byl u toho jako vaše opora.
Anebo se nad vírou sama znovu zamyslete. Nad tím, proč ji tolik vnitřně odmítáte. Třeba v sobě najdete nějaké smíření k tomu všemu. Vždyˇváš manžel a jeho maminka jsou hodní lidé, jak píšete.
MMartina1 píše:martext píše:no spíš bych to formulovala né tak, že si to nepřeješ, ale že bys to ráda odložila na později, aby se kluci mohli rozhodnout sami. Necháš si zadní vrátka a pro maminku to nebude znít tak definitivně. Řekni, že Krista pokřtili taky až ve 30. Prokážeš znalost Bible
Jeste muzu zkusit moznost posledni. Vyprdnout se na chlapa, s nim stejne rozumna domluva bez emoci nikdy neprobehne, a zkusit tchynku presvedcit sama. Treba kdyz ji vysvetlim, ze si to opravdu nepreji, tak se stim smiri!!!
Ale to asi nebude jednoduche
papavlinka33 píše:
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?
Tak to je drsne!!!
![]()
To by asi uz cela rodina se mnou nepromluvila do konce zivota ![]()
Ale uz jsem premyslela, ze trochu pohrozim, ale musim na to jit nejdriv trosku jemneji ![]()
martext mě by zajímalo, co bys udělala, kdybys přijela do ČR a tady už všici nachystaní ve svátečním, stoly u matky doma by se prohýbaly jídlem, komplet příbuzenstvo nastoupené před barákem ?
Pardon jestli je můj popis špatný, fakt netuším jak vypadá křest a ani mě to nezajímá.
To by právě chtělo ujasnit si tohle předem, protože pak už bych sama nevěděla, jak se z toho vykroutit… ![]()
martext píše:kockodanka píše:Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Tak to je drsné přirovnání,řadit křestˇany mezi takové ![]()
Martex,ne že bych ti takového něco přála,to ani náhodou,ale znám dva případy,nevěřících maminek,co jim umřely děti a zrovna to,že začaly navštěvovat kostel atd.jim dokázalo najít klid,víš,já byla vychovávaná k víře,tedˇ do kostela nechodím ani se synkem,manža nevěřící,ale se mě prostě dotklo,že je řadíš do takové skupiny,jako fetˇáci atd.Pokud si křest nepřeješ,tak si dupni,ale neurážej tady věřící…
Úplně jsem si představil sám sebe na místě Martext. A musím říct, že to vidím velice podobně jako Mišuna. Jim jde asi o to, aby drželi v rukou pevně „směřování“ širší rodiny. Chápu, že Martext jde zase na prvním místě hlavně o to, aby z jejích dětí vyrostli slušní lidi. Až potom cokoliv ostatního. To podstatné už bylo řečeno, já bych to jen podpořil.
Jen tak pro úplnost: můj děda se přiženil do velice zásadové evangelické rodiny. Sám byl teda katolík „jen tak pro formu“, prostě proto, že na vesnici u nich byli katolíci všichni. Přestoupil do Církve českobratrské evangelické. A „co čert nechtěl“, roky 1949-1960 strávil jako politický vězeň v uranových dolech Jáchymově. No a tam viděl, jak se lidi upracovávali k smrti, doslova… (Když si vzpomenete na druhou řadu seriálu „Zdivočelá země“, tak přesně to je ono…) No a hodně lidí tam držela nad vodou především víra. Ale na to, co to pro ně znamená, přijde hodně lidí až při podobné zkušenosti. Křest nemluvněte takovýto vztah k víře nemůže zajistit.....
martext píše:Cassi píše:casi, dekuji za tvuj prispevek, taky si myslim, ze pokud s tim nesouhlasim a pevne si za tim stojim a vim proc, rodina by to nemela dal rozpitvavat a udelat za tim tecku. Pokazde kdyz otom zacneme mluvit, behem par minut je hadka, takze kvuli krtu se pohadam s celou rodinou i manzelem
Vy tady pořád píšete, že ona musí něco respektovat. Ale to je i naopak. Oni musí respektovat i ji. Její manžel si ji vzal s vědomím, že je nevěřící a určitě věděl o jejich názorech na církevní sňatek.
A ona je matka. Tak jako byla tchyně, která si nechala pokřtít své dítě. Měli by respektovat její názor. Stejně by jim vadilo, kdyby byla evangelička a dítě dala pokřtít ve své víře. Oni jsou netolerantní a nepřístupní.
Aby si sa kvoli krstu neprehadala az k rozvodu. Aj ked pre fakt pevneho katolika je rozvod nepripustny ![]()
No, neviem, sama som zvedava ako to dopadne.
Ja osobne by som Ti odporucala pripravit si padnejsie argumenty ako „neznasam nabozenstvo, mam z neho vyrazku“, a vysvetlit to chlapovi tak, aby to on dokazal tlmocit matke takym sposobom, ze sa nad tym dokazu zamysliet a nie rovno hadat.
A este raz, TY musis byt ta, co chape, lebo Ty tolerovanim viery nic nestratis, ale oni tolerovanim neviery stracaju cast seba. Tebe sa povolenim krstu nic nestane. Odmietnutim krstu ale v ociach veriacich tym detom vezmes sancu na zivot s Bohom a na zivot vecny.
martext píše:Temaho píše:bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?martext píše:A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí?kockodanka píše:Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Ale tie deti budu takto vedene, manzelom a babickou. Alebo im zakazes stretavat sa s veriacou castou rodiny? Pripadne im budes vykladat ze veriaca cast rodiny siri bludy a netreba ich brat vazne?
lucenka píše:martext píše:Vidíš a u nás není nikdo z žijících príbuzných věřící, pokřtěný, k víře jsem nebyla nikdy vedená. A křesťanství mě láká už strasně dlouho. Takže tomu, že se nebude chtít stát katolíkem ze dne na den nevěř.Temaho píše:bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?martext píše:A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí?kockodanka píše:Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Možná je lepší jim křest umožnit, o víře jim v rozumné míře říct, než aby se z nich v dospělosti stali fanatičtí vyznavači nějakého náboženství.
Vidis, a v tom mas pravdu. Mam DVOCH kamaratov fararov, obaja z ateistickej rodiny, o Bohu poculi prvykrat v puberte, obaja fanaticki az by som ich obcas prefackala.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat