Křest - jsem proti!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
2499
27.2.12 10:03

A tak myslím, že ten hlubší problém je uchopen. je to typický problém vztahu tchýně - snacha. V takových případech se má za správné, aby manžel držel se svojí manželkou a ne se svojí matkou.

Pokud babička křest nachystá, jak tu bylo již vykresleno a od Martext se bude očekávat, že se tomu podřídí, je to vlastně agrese vůči Martext, protože jí tím znásilňují její svobodnou volbu, staví jí do těžké situace: buď se přizpůsobíš, nebo… Totéž, když by byly děti pokřtěny v době její nepřítomnosti. A to si myslíte, že se tomu má Martext podřídit?

Je pěkné a správné, když širší rodina drží pohromadě, ale ne za cenu, že jí kdokoli z té rodiny ovládá, např tím, když prarodiče ví lépe, co je pro jejich potomky nejlepší. Myslím, že Martext stojí před opravdu těžkým krokem: uhájit právo své vlastní rodiny, aby žila po svém, uhájit právo, aby rozhodnutí vzešlá v jejich manželství byla respektována. Držím vám, Martext, palce, aby se vám to podařilo. „Problémy se vrací tak dlouho, dokud si je člověk nevyřeší.“

Jestli Martext léty svého života sama dojde k víře, anebo její děti, to je nyní vedlejší. Může se to zde třeba časem probírat v tématu např Vira-nevíra.

• načítám...
8780
27.2.12 10:18
Ewule0712 píše:
Moje tchýně chce našeho syna taky pokřtít, můj manžel sice v Boha věří, ale do kostela nechodí, nemodlí se a zastává názor, že Mareček se nechá pokřtít třeba v dospělosti, až se sám rozhodne, zda bude věřit nebo ne.
Mě v podstatě křest jako takový nevadí. Ale říkám si, na co křtít a LHÁT, že ho povedu k víře, když já to rozhodně dělat nebudu. A to jsem sama křtěná, k víře mě nikdo nevedl, k ničemu mi to dobré není, ale ani mi to neublížilo :)
Mě se jen zcela nechce absolvovat nějaké sezení s knězem, přijde mi to jako lhaní, rouhání, nebudu ze sebe dělat něco, co nejsem, hotovo, tečka.

Však pokud ani jeden z vás nechce dítě křtít a k víře by ho nevedl, je to správné rozhodnutí :palec:
Jen k tomu sezení s knězem - každá rozmluva či střet názorů s kýmkoliv, nejen knězem, je výbornou příležitostí k zamyšlení, k vykročení ze stereotypu či přemýšlení o něčem, o čem by tě přemýšlet ani nenapadlo, byť to může být někdy nepříjemné. Tomu bych se nebránila.

• načítám...
8780
27.2.12 10:18
catherine100 píše:
Ahoj,
plně Tě chápu. Přítel není věřící, ale jeho rodina je, snad všichni jsou tam křtení a navíc bydlím v kraji, kde je přemíra věřících.
U nás bylo už haló, že čekáme dítě a nejsme vzití, přítele si chci vzít, ale až bude malý na světě a bude klid od nikoho se k tomu přemlouvat nehodlam.
A to samé se křtem, já jsem hodně zarytý ateista a NIKDO by mě nedonutil moje dítě pokřtít. Chci aby moje dítě bylo vzdělané v náboženství, ale ve VŠECH !!! a až mu bude 18 ať si rozhodne co mu je blízké, třeba bude chtít být budhista :D co já vím…
Ale právě to mi přijde na jakékoliv víře hrozné, že už od raného věku má rozhodovat za dítě.....
Takže se drž a neustupuj!!!

To je přece blbost a nepochopení svátosti křtu. Dítě je křtěné, čímž se přijímá do společenství věřících, závazek plyne pro rodiče, že ho budou vychovávat ve víře, nikoliv pro dítě, které z toho nemá rozum! Vlastní rozhodnutí dítěte, zda chce žít v katolické víře, je až v adolescentním věku, kdy se připravuje k biřmování. Takže ty za něj nerozhoduješ nic, jen ho nějak vychovávš (ostatně stejně jako v ostatních věcech) a ono se pak svobodně rozhoduje samo. Svoboda je velmi důležitou součástí křesťanství!

• načítám...
8780
27.2.12 10:27
villa píše:
Tak já jsem taky ateista a hodně velký, církev jako takovou fakt nemusím, přijdou mi jen jako penězohrabáči, no ale u nás v rodině je to tak, že ateista jsem já i manžel. Po tom, co se nám narodil syn, tak má matka začala vyšilovat, že prostě na křest musí jít, že to je její jediný vnuk, který není pokřtěný atd…a já jsem byla blbá, i když jsem nechtěla, tak jsem na to i přes odpor mého manžela přistoupila. Následovala návštěva u dvou farářů, první do mě ryl v tom, že nemáme svatbu v kostele a že žijeme v šíleném hříchu (chápu, neberu mu to :) :) :) a druhý farář mi chtěl udělat svatbu v kostele i bez přítomnosti mého manžela, řekl, že svatba v kostele před křtem být musí a jestli manžel nechce, tak nevadí, nemusí u toho být…no tak to jsem se zvedla, odešla a už jsem se nikdy neotočila. S matkou jsem se pohádaly a byl klid, pak o tom přestala mluvit. Teď po 2,5 letech zase začala…no prý jí náš 3letý syn řekl, že chce být pokřtěný :) :) :) no prostě máklá. Přitom ona věřící je tak, že v kostele byla asi 5× za celý život, pomodlit se ani neumí, ani si nikdy nečetla bibli, ale ona prostě věřííííí!!! Ale v co, to nevím :) Takže náš syn nebude pokřtěný NIKDY, jen v případě, že bude on sám chtít - v dospělosti.
A co se týče jestli ano nebo ne, tak do křtu bych šla, kdybych měla věřícího manžela, který by to chtěl kvůli svému přesvědčení a ne přesvědčení svojí rodiny, na to bych přistoupila, ale kvůli rodině okolo bych už nikdy nic nepodnikala!!!

To je teda story :zed: :mrgreen: To s tou svatbou bez manžela myslíš vážně? Tos nebyla u faráře ale v cirkuse, ne?

• načítám...
2499
27.2.12 10:29

Jo, a ještě, Martext, nebojujte. Z boje vzejde vždycky mnoho špatného, že ani vítězství není vítězstvím. Je třeba naučit se diplomacii.

„Jako musim rict, ze jeho mati je takova zlata, nikdy jsem s ni zadny problem nemela, taky se ke mne chova velmi dobre, casto i nekdy kara manzu a rika, jakoze ja mam pravdu a mel by na me dat.“ Tohle není o tom, jak matka je hodná (hodná jistě je - jako každá matka), ale tohle je o její diplomacii: Aby vás získala na svou stranu a také, aby svého syna neztratila.

• načítám...
Lenkaamimi
27.2.12 10:30

tak tam byla byla velká nerozvážnost se nechat přemluvit ke křtu a svatbě v kostele, kde jsi ze sebe udělala věřící. podle mého názoru je to ale celé šaškárna a ze zákona Tě nikdo nemůže nutit nechat na svém dítěti praktikovat cizím člověkem to, co nechceš. ( polévání vodou, zaříkávání ) nemůže Tě nutit tchyně, ani manžel. teď se uvidí, jestli Tě Tvůj manžel nechá rozhodnout jako matku, nebo zda vzniknou spory. Podle jejich hloubky se rozhodni, zda manželství, nebo plné právo rozhodovat o svém dítěti. Držím palce a pokud ustoupíš, tohle bude jen začátek.

• Upravit
8780
27.2.12 10:44
martext píše:
tak jen pro ujasneni nekterych zde pritomnych, kteri jsou trosku mimo misu:
Tim ze jsem povolila snatek v kostele, neznamena ze jsem se stala katolickou!
Tim jsem jen dala najevo, ze sveho muze miluji, a nevadi mi, jake ma vyznani- jak jsem psala pozdeji, on do kostela nechodi a ani neni nejaky zatrpkly katolik. Jen povazoval snatek pred bohem kvuli sve vire jako naprosto samozrejmou vec.
Kdyby muj muz chodil do kostela a mluvil o vire, tak by se ani nikdy mym manzelem nestal.
A kdybych se musela nechat krtit kvuli svatbe, tak bych to neudelala a svtba by se konala jen civilni.
Ta kostelni svatba, byla stejne fiasko. Vsechno bylo reseno na rychlo, ja v kostele vubec neumela ten text, tak jsem musela opakovat a nerekla jsem to posledni: k tomu mi dopomahej buh!!! ten polsky knez mirikal, at to nerikam, ze nemusuim a ten v kostele stale cekal, dokud to nereknu. No des!!!! Navic jsem tam malem omdlela, bylo leto, strasne horko a my meli uz po jedne svatbe, a ten strasny knez, to natahoval az hruza, videozaznam jsem videla jen jednou, je to proste hruza!!!!Nesnasim kostely, nesnasim pobozne obrazky, napisy, proste cokoliv, co se tyka viry. Uz kdyz mi tchyne dela krizky na celo, tak rostu!!!!!!!
:roll: Tím spíš nechápu, proč jsi tam vůbec lezla, promiň.
Ale abych jen neprudila, tak to prostě prober s manželem - co si myslí, že bude v kostele slibovat, když sám není praktikující katolík? Chodit v neděli do kostela prostě patří mezi základní povinnosti a když to nedělá on, tak proč chce slibovat, že k tomu povede děti? Hlavní ale je probírat to věcně - OBA si o smyslu křtu něco přečtěte, protože on to zjevně pojímá jako další rituál podobně jako svatbu. A pak nad tím v klidu a bez hádek veďte věcnu debatu. A možná by vám v tom přemýšlení mohla pomoct i změna kněze, protože není nad to slyšet víc názorů… Oni Poláci jsou zvyklí zakrývat tu „manifestní víru“, tam je normální, že spousta lidí oficiálně věří, ale ve skutečnosti to není zas až tak žhavé. Český kněz a zvlášť konvertita nebo někdo, kdo má zkušenost z ateistických částí ČR (třeba od nás ze severu) to pojímá jinak a je zajímavé s ním o těchhle tématech mluvit. Může to pomoct tobě pochopit, že to není žádná hrůza, nebo naopak manželovi, že ve vašem případě to není vhodné.
Myslím, že náš kněz by vás ani neoddal…
  • načítám...
27.2.12 10:45
papavlinka33 píše:
A jeho matka ho nestaví proti jeho ženě? proč se jí to taky nesnaží oplatit stejnou mincí? Ten křest je blbost protože ho chce jen kvůli tchýni. Rodiče to evidentně nechtějí. To té církvi fakt nevadí křtít děti jejichž rodiče si to nepřejí? To jako není hřích? Já tomu pořád nerozumím, přece ten kněz není úplně blbej a ví že když mu tam donesou na křest děcko bez rodiču tak za tím asi něco bude? To je teda morálka :poblion:

Ja ale netvrdim ze je to spravne. Ja len chcem aby sa martex snazila pochopit aj druhu stranu. Pisem ako to asi moze vyzerat z pohladu manzela, tchyne. Lebo mam skusenosti aj s takymi, aj s takymi ludmi. A ked sa tu vsetci ohanaju pochopenim u veci ako je nevera, homosexualita, a fajcenie travy, myslim ze je fer pokusit sa pochopit aj veriacich.
Ak si si vsimla, tiez som radila pohovorit s chlapom a formulovat svoje proti do lahko pochopitelnych viet. Ale ked vidis cervene, ked tvrdis ze len ako ateista mas pravdu a ze ti veriaci si len chcu presadit svoje, mozno je nacase zhlboka sa predychat a skusit tolerovat a pochopit aj druhu stranu. Zvlast ked je ta druha strana tak blizka rodina, akou je (manzelova) matka.

• načítám...
27.2.12 10:50
poučená píše:
„A chce sa mi povedat ze Ti zelam aby si ako babicka mala len pravo radovat sa z deti, ale nemala pravo im zdelit v co veris.“ Babička nemá právo dělat své snaše COKOLI, o čem ví, že si to snacha nepřeje. A protože se to běžně děje, z toho jsou pak všechny ty špatné vztahy, tak typické pro vztah tchýně-snacha. Muži to tak nedělávají, myslím že tchán - zeť obvykle dobře spolu vycházejí. Zatímco muži hledají a nacházejí něco, co je sbližuje, něco společného, matky-babičky mají potřebu se prosazovat. Kdyby to tak nebylo i v tomto případě se křtem, tak by Martext teď s tím neměla tolik starostí.

A je to naozaj chyba len tych babiciek? Alebo ma na tom svoj podiel aj nevesta? A ked je uz vsetka vina len na strane babiciek - vies ze raz aj Ty budes babicka a svokra? Ja mam tak nejak za to, ze ako sa nasi spravali k babickam, tak sa spravam ja k nim, a dufam ze sa rovnako bude spravat moja mala ku mne. Aj preto respektujem svoju svokru, aj ked je to obcas o vela predychavani zhlboka.

• načítám...
8780
27.2.12 11:04
martext píše:
Temaho píše:
martext píše:
kockodanka píše:
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí? ;)
bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?

To je velký omyl! Možná je to dokonce i naopak! Já sama jsem křtěná v dospělosti, z vlastní vůle, cestu jsem si našla jako třináctiletá sama. Člověk, když bude chtít uslyšet volání Boha, tak si k němu najde cestu, ať byla jeho výchova jakákoliv. Já jsem z naprosto totálně nevěřící rodiny. Když jsem se připravcovala ke křtu, nechápali to, ale respektovali. Po naší svatbě v kostele byli nadšení, byť to na ně bylo dlouhé, že to mělo atmosféru, že to nebyla jen další porážka na běžícím páse na jatkách, jak je to na radnici.
A vím i o takových dětech, které v první fázi poté, co uvěřily, se naprosto odřízly od svých rodičů, protože jim vyčítaly, že je k víře nevedli. Pak se to skoro ve všech případech srovnalo, protože pochopili, že není správné se rodiny zřeknout, to Bůh nechce. Ale i s tím musíš počítat, nikdy nevíš, jakou cestu tvoje dítě svobodně v dospělosti zvolí. A teď nemluvím o různých sektách a fanatistických nebo extremistických skupinách, i když i to se bohužel může stát…

• načítám...
8780
27.2.12 11:13
papavlinka33 píše:
Zajímá mne čistě teoreticky jde ten křest vlastně vůbec pak ještě nějak zrušit?

Samozřejmě, že nelze. Křest je svátost a dar od Boha. Nezrušitelný, podobně jako svátost manželství. Nemluvím o žádné právní stránce, mluvím o tom, co ten rituál znamená fakticky.

• načítám...
8780
27.2.12 11:19
papavlinka33 píše:
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?

Muslimové nikoho nekřtěj :zed: :mrgreen: :lol:

• načítám...
8780
27.2.12 11:31
Lenkaamimi píše:
tak tam byla byla velká nerozvážnost se nechat přemluvit ke křtu a svatbě v kostele, kde jsi ze sebe udělala věřící. podle mého názoru je to ale celé šaškárna a ze zákona Tě nikdo nemůže nutit nechat na svém dítěti praktikovat cizím člověkem to, co nechceš. ( polévání vodou, zaříkávání ) nemůže Tě nutit tchyně, ani manžel. teď se uvidí, jestli Tě Tvůj manžel nechá rozhodnout jako matku, nebo zda vzniknou spory. Podle jejich hloubky se rozhodni, zda manželství, nebo plné právo rozhodovat o svém dítěti. Držím palce a pokud ustoupíš, tohle bude jen začátek.

Ona ale ze sebe neudělala věřící :zed:
A proč sem pleteš zákon? O ten přece vůbec nejde. Leda tak o Zákon, ale v tomto případě mnohem spíš o evangelium :-)

• načítám...
18305
27.2.12 11:36

Svandu: tady jde asi o rozpor mezi světským a církevním právem. Spousta lidí v tom má docela hokej, co se kdy má uplatňovat… :think:

• načítám...
2458
27.2.12 11:45
Svandu píše:
papavlinka33 píše:
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?
Muslimové nikoho nekřtěj :zed: :mrgreen: :lol:

Hele to bylo myšleno obrazně a spíš místo vtipu, myslím že to všichni chápali, ale dalo se čekat že se najde někdo kdo prochází diskusi a slovíčkaří. Posledních pár stránek je v podstatě tvůj monolog. :zed:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný