Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
martext píše:zolycka píše:nechapu, proc min tady neco meles o rozchodu? To sis asi trosku spletla diskusi, ne?martext píše:Zakladatelko, sorry, ale nejvíc to tu hrotíš ty
Jestli nekdo chce dal pokracovat, prosim, do mne!!!
Aspon se mi jen potrvdilo jak to tady chodi!!!
Ja se slusne zeptam na urcitou otazku a behem dne je tu ostra diskuze na tema Nabozenstvi!!! Na tohle tema by se dalo popsat tisice stranek a stejne by to k nicemu nevedlo. Kazdy si haji to sve!Dekuji tem par dobrym dusim, ktere mi aspon odpovedeli na dotaz a preji prijemny zbytek dne
Je super, jak se oháníš tím, jak je to jen „TVOJE“ dítě a z důvodu jakých zásluh si to myslíš…jen kdyby došlo na lámání chleba a případný rozchod…hm..to by se to otočilo co? dej alimenty, dej víc, je to taky TVOJE dítě tatínkuže by trocha alibismu?
Protože kdybyste se rozešli a nedokázali se dohodnout na těchto věcech, tak to taky může dopadnout tak, že soud bude rozhodovat, jestli a jakým způsobem povedete děti k víře, jestli bude chodit do náboženství, v neděli do kostela..
To je prostě normální.
Pokud má na křest věřící partner stejný názor jako Ty a netrvá na tom, tak jde jen o to, abyste si to obhájili před tchýní. Ale pokud to cítí jinak, je problém.
Nechci křtiny!!! (otázky a odpovědi) - Dobrý den. Mám otázku ohledně pokřtění našeho dítěte. S partnerkou nemáme uzavřené manželství. Ona je z věřící rodiny(římskokatolická církev) a já jsem naprostý ateista. Manželka chce nechat naše dítě pokřtít, i když s tím v žádném případě nesouhlasím! Může vůbec dojíc k platnému křtu bez mého souhlasu?!? Dobrý den, za daných okolností by bylo asi rozumným kompromisem křest prostě v tuto chvíli odložit a za nějaký čas se k tomu tématu třeba zase vrátit a znovu to prohovořit. Vykonat křest proti Vaší vůli by bylo nespravedlivé vůči Vám jako otci, na druhé straně vzít matce dítěte jakoukoli naději na jeho křest by zase bylo nespravedlivé vůči ní. Co se týče platnosti: pokud by ke křtu nyní i přes Váš nesouhlas došlo, platný by byl.
Jana206 píše:martext píše:zolycka píše:nechapu, proc min tady neco meles o rozchodu? To sis asi trosku spletla diskusi, ne?martext píše:Zakladatelko, sorry, ale nejvíc to tu hrotíš ty
Jestli nekdo chce dal pokracovat, prosim, do mne!!!
Aspon se mi jen potrvdilo jak to tady chodi!!!
Ja se slusne zeptam na urcitou otazku a behem dne je tu ostra diskuze na tema Nabozenstvi!!! Na tohle tema by se dalo popsat tisice stranek a stejne by to k nicemu nevedlo. Kazdy si haji to sve!Dekuji tem par dobrym dusim, ktere mi aspon odpovedeli na dotaz a preji prijemny zbytek dne
Je super, jak se oháníš tím, jak je to jen „TVOJE“ dítě a z důvodu jakých zásluh si to myslíš…jen kdyby došlo na lámání chleba a případný rozchod…hm..to by se to otočilo co? dej alimenty, dej víc, je to taky TVOJE dítě tatínkuže by trocha alibismu?
Protože kdybyste se rozešli a nedokázali se dohodnout na těchto věcech, tak to taky může dopadnout tak, že soud bude rozhodovat, jestli a jakým způsobem povedete děti k víře, jestli bude chodit do náboženství, v neděli do kostela..
To je prostě normální.
Pokud má na křest věřící partner stejný názor jako Ty a netrvá na tom, tak jde jen o to, abyste si to obhájili před tchýní. Ale pokud to cítí jinak, je problém.
podle me snatek v kostele je neplatny, prece nemuzu byt vdana 2×. Platny je jen ten prvni a ten byl civilni.
Proto nechapu proc by po rozvodu mel soud naridit, aby deti musely chodit do kostela a jit ve stopach viry????
martex: Je mi líto, že sis to tak vzala, myslím, že ti tu většina lidí slušně odpovídala. Pak jsi ovšem začala dost nepřiměřeně útočit a mluvit o vlastní nenávisti a přirovnávat věřící k feťákům a skinům, pokud si dobře pamatuju. A jedno ti řeknu - i ve skupinách feťáků a skinů jsou slušný lidi, jenom občas dost nešťastný a zmatený.
A dobře, pokud jsi to přehlédla, znovu opakuju: Vyřeš to s manželem, oba si o tom něco přečtěte a napřímo se ho zeptej, jestli si myslí, že vy dva jste schopni a ochotni vést děti k víře a promluvte si o tom i s jinými knězi. Nejspíš všichni dojdete k závěru, že křtít se nebude. Křest bez tvého souhlasu nejspíš možný je, ale fakt je, že většina knězů by to proti tvé vůli nikdy neudělala. Jak už jsem řekla, třeba náš kněz by vás ani neoddal - a to nic ve zlém, on jen nedělá zbytečné věci, které si ti lidi skutečně nepřejou..
Svandu, ja jsem neprirovnala verici k fetakum ani skinum. Jen jsem napsala, ze kdyby dite patrilo do nejake skupiny s kterou rodic nesouhlasi, tak by ho to asi dost mrzelo.
Svandu píše:Lenkaamimi píše:Ona ale ze sebe neudělala věřící
tak tam byla byla velká nerozvážnost se nechat přemluvit ke křtu a svatbě v kostele, kde jsi ze sebe udělala věřící. podle mého názoru je to ale celé šaškárna a ze zákona Tě nikdo nemůže nutit nechat na svém dítěti praktikovat cizím člověkem to, co nechceš. ( polévání vodou, zaříkávání ) nemůže Tě nutit tchyně, ani manžel. teď se uvidí, jestli Tě Tvůj manžel nechá rozhodnout jako matku, nebo zda vzniknou spory. Podle jejich hloubky se rozhodni, zda manželství, nebo plné právo rozhodovat o svém dítěti. Držím palce a pokud ustoupíš, tohle bude jen začátek.
A proč sem pleteš zákon? O ten přece vůbec nejde. Leda tak o Zákon, ale v tomto případě mnohem spíš o evangelium
víš měla jsem na mysli zákon této země, jako paragrafy. jak jsem již napsala, dle mého názoru je vše, co se točí okolo církve šaškárna.
Sňatek v kostele, že by byl neplatný ![]()
Tak z hlediska světského práva třeba ano, ale kdybyste se rozvedli, tak bys musela žádat Vatikán o anulování sňatku, aby ses případně mohla vdávat v kostele po druhé(což věřím, že bys už nikdy neudělala)..
Co se týče toho rozvodu, kdybyste se na tom nemohli dohodnout, tak by to v krajním případě řešili normální soudy. Kdyby on třeba trval na tom, že dítě bude chodit ve škole do náboženství a Ty jsi to nechtěla nebo on trval na tom, že dítě bude chodit v neděli pravidelně do kostela, Ty jsi to nechtěla..
Bylo by to bráno jako „střet zájmů“..
Tím netvrdím, že by soud náboženství a kostel nařídili.
Nic ve zlém, přijde mi, že jsi prostě „vlezla do pasti“.
Já se zase tak běžně s faráři nesetkávám, ale taky si myslím, že by bez souhlasu obou rodičů většina z nich nepokřtila.
A taky, někde pokřtí jen na farnosti, pod kterou „spadáš“ bydlištěm, někde si ale můžeš vybrat a jít jinam. To záleží na konkrétním knězi.
Taky mi nepřijde pravděpodobné, že by to manžel s matkou „spáchali“ bez Tvého vědomí.
Teď záleží, jak se vy dva dohodnete.
Nechala bych to ještě otevřené.
Ale pozor na toto..Kdybyste nechali děti pokřtít teď,tak dítě nemusí podstupovat žádné přípravy, kněz si jen promluví s vámi. Kromě nějaké formy vedení k víře(což ve většině rodin s jedním věřícím rodičem je), vás to k ničemu nezavazuje. Ani k přijímání dalších svátostí, to už záleží na dítěti.
My teda děti pokřtěné máme a ten farář říkal, že svátost křtu je jakoby „bezúročná půjčka“. Jestli dítě vezme víru za svou, záleží na ostatních okolnostech a výchově.
Já osobně bych to třeba tak nehrotila. Daleko víc by mě štvalo, kdyby dítě před křtem muselo chodit na přípravy, bylo později nuceno chodit do kostela, třeba ministrovat(že by si to otec a tchyně přáli).
Ale na druhou stranu, je taky možné, že pokud jim ustoupíš teď, budou nakonec vyžadovat i toto, aby dítě pravidelně navštěvovalo kostel a bylo připravováno k dalším svátostem.
martext píše:
pro pobaveni od Ateistu:![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?…
a ještě takový příspěvek pro všechny, které zde prezentují obhajobu křtu a církve : nějak mi u vás totálně schází individualita. zakladatelka zde byla osočena za to, že řekla o věřících lidech " vymyté mozky " ale já kdykoliv jsem se s někým ač nechtěně dostala do sporu ohledně názoru na církve a jejich praktiky, měla jsem pocit, že nemluvím s osobností, ale s lidmi, kteří opakují stále stejná slova, slovní spojení a věty. nezlobte se, ale to " vymývání mozků " mi sedí. to se nedá nic dělat.
mmonica píše:
Nechci křtiny!!! (otázky a odpovědi) - Dobrý den. Mám otázku ohledně pokřtění našeho dítěte. S partnerkou nemáme uzavřené manželství. Ona je z věřící rodiny(římskokatolická církev) a já jsem naprostý ateista. Manželka chce nechat naše dítě pokřtít, i když s tím v žádném případě nesouhlasím! Může vůbec dojíc k platnému křtu bez mého souhlasu?!? Dobrý den, za daných okolností by bylo asi rozumným kompromisem křest prostě v tuto chvíli odložit a za nějaký čas se k tomu tématu třeba zase vrátit a znovu to prohovořit. Vykonat křest proti Vaší vůli by bylo nespravedlivé vůči Vám jako otci, na druhé straně vzít matce dítěte jakoukoli naději na jeho křest by zase bylo nespravedlivé vůči ní. Co se týče platnosti: pokud by ke křtu nyní i přes Váš nesouhlas došlo, platný by byl.
Toto je naprosto silene!!!
![]()
Lenkaamimi píše:Svandu píše:víš měla jsem na mysli zákon této země, jako paragrafy. jak jsem již napsala, dle mého názoru je vše, co se točí okolo církve šaškárna.Lenkaamimi píše:Ona ale ze sebe neudělala věřící
tak tam byla byla velká nerozvážnost se nechat přemluvit ke křtu a svatbě v kostele, kde jsi ze sebe udělala věřící. podle mého názoru je to ale celé šaškárna a ze zákona Tě nikdo nemůže nutit nechat na svém dítěti praktikovat cizím člověkem to, co nechceš. ( polévání vodou, zaříkávání ) nemůže Tě nutit tchyně, ani manžel. teď se uvidí, jestli Tě Tvůj manžel nechá rozhodnout jako matku, nebo zda vzniknou spory. Podle jejich hloubky se rozhodni, zda manželství, nebo plné právo rozhodovat o svém dítěti. Držím palce a pokud ustoupíš, tohle bude jen začátek.
A proč sem pleteš zákon? O ten přece vůbec nejde. Leda tak o Zákon, ale v tomto případě mnohem spíš o evangelium
To byla jen taková slovní hříčka, neodpustila jsem si to
Chtěla jsem jen říct, že si myslím, že s legislativou tenhle případ nemá nic společného. Protože křest snad ani žádnou zákonnou úpravu nemá, narozdíl od manželství. Nebo ano? ![]()
Lenkaamimi píše:
a ještě takový příspěvek pro všechny, které zde prezentují obhajobu křtu a církve : nějak mi u vás totálně schází individualita. zakladatelka zde byla osočena za to, že řekla o věřících lidech " vymyté mozky " ale já kdykoliv jsem se s někým ač nechtěně dostala do sporu ohledně názoru na církve a jejich praktiky, měla jsem pocit, že nemluvím s osobností, ale s lidmi, kteří opakují stále stejná slova, slovní spojení a věty. nezlobte se, ale to " vymývání mozků " mi sedí. to se nedá nic dělat.
Hura, konecne nekdo rozumny!! Kdo vidi to, co jini videt ani nechcou!!!!
Tak třeba naše celá rodina nejsme věřící, přesto teta sestřenku nechala pokřtít (nevím proč
), ale to, že je pokřtěná, neznamená, že musí mít nějakou víru, chodit do kostela atd atd..
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
tak ja odpovim na otazku,nasla jsem odpoved na tomhle webu http://www.vira.cz/…rest.html,je to ten desaty cerveny prispevek,kde se pise,ze pokud krest probehne bez souhlasu jednoho z rodicu ,presto bude platny
Příspěvek upraven 27.02.12 v 15:13