Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
martext píše:
tak jen pro ujasneni nekterych zde pritomnych, kteri jsou trosku mimo misu:
Tim ze jsem povolila snatek v kostele, neznamena ze jsem se stala katolickou!
Tim jsem jen dala najevo, ze sveho muze miluji, a nevadi mi, jake ma vyznani- jak jsem psala pozdeji, on do kostela nechodi a ani neni nejaky zatrpkly katolik. Jen povazoval snatek pred bohem kvuli sve vire jako naprosto samozrejmou vec.
Kdyby muj muz chodil do kostela a mluvil o vire, tak by se ani nikdy mym manzelem nestal.
A kdybych se musela nechat krtit kvuli svatbe, tak bych to neudelala a svtba by se konala jen civilni.
Ta kostelni svatba, byla stejne fiasko. Vsechno bylo reseno na rychlo, ja v kostele vubec neumela ten text, tak jsem musela opakovat a nerekla jsem to posledni: k tomu mi dopomahej buh!!! ten polsky knez mirikal, at to nerikam, ze nemusuim a ten v kostele stale cekal, dokud to nereknu. No des!!!! Navic jsem tam malem omdlela, bylo leto, strasne horko a my meli uz po jedne svatbe, a ten strasny knez, to natahoval az hruza, videozaznam jsem videla jen jednou, je to proste hruza!!!!Nesnasim kostely, nesnasim pobozne obrazky, napisy, proste cokoliv, co se tyka viry. Uz kdyz mi tchyne dela krizky na celo, tak rostu!!!!!!!
martext píše:kockodanka píše:hmmm a ty jsi toleratni k lidem, co viru neuznavaji???? Ataky nechapu proc by treba jednou verici nemohl tolerovat nevericiho a udelat kompromis on? Ale to asi ne, protoze my neverici jsme asi horsi, ze?
Mmch tohle je mozna trochu mimo tema, ale posledni dobou me dost stve netolerance k nabozenstvi. Jasne ze je tam spousta dogmat, ale spousta lidi si z toho bere jen neco. Vira dodava cloveku nadeji a nechapu proc se proti tomu certit. A uz vubec nechapu, ze si vezmes vericiho, vis, jak to u nich v rodine chodi, a nejsi schopna / ochotna to tolerovat. Prece krest neznamena hned chozeni do kostela kazdou nedeli a reci o tom, ze Darwin kecal
Taky mi to tak přijde ![]()
papavlinka33 píše:Svandu píše:Hele to bylo myšleno obrazně a spíš místo vtipu, myslím že to všichni chápali, ale dalo se čekat že se najde někdo kdo prochází diskusi a slovíčkaří. Posledních pár stránek je v podstatě tvůj monolog.papavlinka33 píše:Muslimové nikoho nekřtěj
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?![]()
![]()
Monolog né, pouze průběžné reakce na jednotlivé příspěvky v celé diskusi, kterou jsem prostě pročetla později než ostatní. Jo, mohla jsem to dát do jednoho příspěvku, ale na to jsem byla líná a navíc by to bylo dlouhý
Tak mě ukamenuj ![]()
Cassi píše:
Vy tady pořád píšete, že ona musí něco respektovat. Ale to je i naopak. Oni musí respektovat i ji. Její manžel si ji vzal s vědomím, že je nevěřící a určitě věděl o jejich názorech na církevní sňatek.
A ona je matka. Tak jako byla tchyně, která si nechala pokřtít své dítě. Měli by respektovat její názor. Stejně by jim vadilo, kdyby byla evangelička a dítě dala pokřtít ve své víře. Oni jsou netolerantní a nepřístupní.
Tak, tak ![]()
Jura007 píše:
Svandu: tady jde asi o rozpor mezi světským a církevním právem. Spousta lidí v tom má docela hokej, co se kdy má uplatňovat…
To jo, ale tak řekla bych, že nevěřícímu člověku může být církevní právo volné, ne? Nic z něj pro něj neplyne.
Svandu píše:papavlinka33 píše:Monolog né, pouze průběžné reakce na jednotlivé příspěvky v celé diskusi, kterou jsem prostě pročetla později než ostatní. Jo, mohla jsem to dát do jednoho příspěvku, ale na to jsem byla líná a navíc by to bylo dlouhýSvandu píše:Hele to bylo myšleno obrazně a spíš místo vtipu, myslím že to všichni chápali, ale dalo se čekat že se najde někdo kdo prochází diskusi a slovíčkaří. Posledních pár stránek je v podstatě tvůj monolog.papavlinka33 píše:Muslimové nikoho nekřtěj
Hele evidentně s tchýní není rozumná řeč a chlap si tě nezastane. Takže na to asi budeš muset jít stejným způsobem jako oni, psychickej nátlak, citový vydírání, nerespektování (ne)víry ostatních atd.
Prostě tchýni řekni že jestli nechá dítě pokřtít bez tvého vědomí je to lež a to je hřích a to jí před bohem jen tak neprojde, však jí to svatej Petr u brány pěkně spočítá. Že jestli to udělá za tvými zády tak necháš děcko pokřtít v muslimské mešitě na truc. Tak je to tvoje děcko a ona nemá právo to udělat za tvými zády to je lež a hřích jak Brno, to té cirkvi jako nevadí? a křtí děti bez vědomí (proti vůli) rodičů?![]()
![]()
Tak mě ukamenuj
Já tě kamenovat nebudu, k příspěvku ohledně muslimského křestu ale i spoustu jiných příspěvků zde je problém v tom že ironie nejde napsat.
Svandu píše:pomeranca píše:Samozřejmě záleží na faráři. My třeba měli rok a půl trvající přípravu na manželství, takže před křtem malého nám už bylo oznámeno, že připraveni jsme
My třeba žádná sezení s farářem, jakožto přípravu na křest neabsolvovali, jen jedno setkání, kvůli vyplnění papírů. Ale to už záleží na každém farářiJinak teda souhlasím s tím, že předně byste si to měli ujasnit s manželem a podle toho to říct rodině.
Samozřejmě ale záleží i na tom, jak danej farář ty lidi zná a vůbec jaký má on sám přístup. Já třeba vím, že náš pan farář by bez přípravy nepokřtil a neoddal nikoho
A děti nevěřícím nekřtí, pokud vím
No ano, to jsem zapomněla dodat. My měli přípravu na manželství a do kostela chodíme pravidelně, tak farář zřejmě usoudil, že speciální příprava ještě ke křtu už není třeba
Chápu Tvůj postoj, když Tě do toho nutí, ale … Pro mě by bylo „horší“ mít v kostele svatbu, než nechat pokřtít dítě
. Proto jako moc nechápu, že jsi spíš „nebojovala“ proti svatbě v kostele. Tam to slibuješ Ty osobně, dítě si zatím vybrat nemůže a když nebude chtít být křesťan, tak konvertuje k jiné církvi.
Já jsem pokřtěná, jsem nevěřící, nikdo mi nikdy nic nenutil, naši nám nečetli Bibli, nikdy a v ničem mi to neublížilo.
Bublana píše:
Chápu Tvůj postoj, když Tě do toho nutí, ale … Pro mě by bylo „horší“ mít v kostele svatbu, než nechat pokřtít dítě. Proto jako moc nechápu, že jsi spíš „nebojovala“ proti svatbě v kostele. Tam to slibuješ Ty osobně, dítě si zatím vybrat nemůže a když nebude chtít být křesťan, tak konvertuje k jiné církvi.
Já jsem pokřtěná, jsem nevěřící, nikdo mi nikdy nic nenutil, naši nám nečetli Bibli, nikdy a v ničem mi to neublížilo.
přesně tak, přijde mi, že řeší něco s křížkem po funuse. O tomhle se přece museli aspoň předtím bavit
To je jako bych si vzala dobrovolně vegetariána a pak se strašně rozčilovala, že nechce k obědu maso ![]()
martiska píše:
Martex,ne že bych ti takového něco přála,to ani náhodou,ale znám dva případy,nevěřících maminek,co jim umřely děti a zrovna to,že začaly navštěvovat kostel atd.jim dokázalo najít klid,víš,já byla vychovávaná k víře,tedˇ do kostela nechodím ani se synkem,manža nevěřící,ale se mě prostě dotklo,že je řadíš do takové skupiny,jako fetˇáci atd.Pokud si křest nepřeješ,tak si dupni,ale neurážej tady věřící…
ja nikdy nerekla, to je stejne, jen jsem uvedla priklad, kdyz vam neco vadi a vase dite se tam prida tak vas to stve. Nikoho neurazim jen svobodne vyjadruju nazor, ze ja jsem zasadne proti vymyvani mozku, ale kdyz si to nekdo preje, tak je to ciste jeho vec. Za sve deti zodpovidam, takze si nepreju, aby patrily do tehle skupiny!!!
Myslela jsem, že nebudu přispívat, ale…
Nevím, kde jsi přišla k názorům/postojům, které tady prezentuješ, ale bohužel se mi zdá, že vše, cos vyjmenovala - tj. zapšklí (nebo zatrpklí - teď nevím), fanatičtí, vymyté mozky… - se momentálně nejvíc projevuje u tebe. ![]()
Znám hodně věřících lidí a to z různých církevních společenství, ale o žádném z nich bych toto nemohla tvrdit. ![]()
Jinak s těmito názory chápu, proč nechceš pokřtít děti a na tvém místě bych to nedělala. Proč jsi měla svatbu v kostele a skládala manželský slib, o tom polemizovat nechci.
Příspěvek upraven 27.02.12 v 14:07
martext píše:martiska píše:ja nikdy nerekla, to je stejne, jen jsem uvedla priklad, kdyz vam neco vadi a vase dite se tam prida tak vas to stve. Nikoho neurazim jen svobodne vyjadruju nazor, ze ja jsem zasadne proti vymyvani mozku, ale kdyz si to nekdo preje, tak je to ciste jeho vec. Za sve deti zodpovidam, takze si nepreju, aby patrily do tehle skupiny!!!
Martex,ne že bych ti takového něco přála,to ani náhodou,ale znám dva případy,nevěřících maminek,co jim umřely děti a zrovna to,že začaly navštěvovat kostel atd.jim dokázalo najít klid,víš,já byla vychovávaná k víře,tedˇ do kostela nechodím ani se synkem,manža nevěřící,ale se mě prostě dotklo,že je řadíš do takové skupiny,jako fetˇáci atd.Pokud si křest nepřeješ,tak si dupni,ale neurážej tady věřící…
Martext, ale všechno je v lidech. Mě babička k víře vedla, rodiče nikoliv a troufám si říct, že mozek vymytej nemám
. Jakože princip a základ víry není špatná věc, je to v podstatě o slušnosti, o morálních zásadách apod..
Svandu píše:martext píše:
Zdravim vsechny pri odpoledni, uz dlouho s manzelem resime tema krest!!! Ja jsem naprosty ateista a vira mi nic nerika. Manzel je katolik. Svatby jsme meli dve, jednu civilni a pak jednu v kostele. Nechtela jsem kostelni svatbu, ale dlouho me manzelova rodina premlouvala az nakonec jsem na to pristoupila. Ja jako nekrtena jsem musela chodit na sezeni s knezem a poslouchat jak se chovat v manzelstvi a blablabla. Bylo mi to dost neprijemne. Opravdu jsem to udelala jen proto aby nedoslo ke konfliktum z jeho rodinou.
Ted prejdu k veci, narodili se nam dvojcatka a manzel(spis jeho matka) si sstrasne preji deti pokrtit. Ja jsem zasadne proti!!!! Proste si to nepreji, uz jednou jsem ustoupila ale ted co se tyka deti, nestoupim ani nahodou!!! Manzel tvrdi, ze to stejne naplanuji. Proto bych chtela vedet zda je to vubec mozne? Bez souhlasu matky? Urcite tam bude potreba nejaky muj podpis a ten ode mne nedostanou!!!! Vzdy kdyz otom mluvime, jsem strasne rozcilena!!!![]()
![]()
Dekuji za nazory.
Pokud vím, tak jsi při církevním sňatku před Bohem a před lidmi slíbila, že přijmeš děti a vychováš je ve víře, takže nechápu, co teď řešíš? Měla sis to rozmyslet před církevní svatbou. Svatební slib (a vše co s ním souvisí) nejsou jen plané řeči (nebo jak bys napsala ty „bla, bla“). I když v dnešní době, kdy každej víc mluví než myslí…
Nic proti…
uz jsem tady psala, ze cirkevni snatek byl az druhy, ja sla do kostela uz jako vdana pani a delal jsem to jen pro klid v rodine a at tchyne netrpi tim, ze jeji dite, krteny katolik ma svatbu, pro ne jak se patri. Ale krtreni mych deti, je snad ciste moje vec!
martext píše:martiska píše:ja nikdy nerekla, to je stejne, jen jsem uvedla priklad, kdyz vam neco vadi a vase dite se tam prida tak vas to stve. Nikoho neurazim jen svobodne vyjadruju nazor, ze ja jsem zasadne proti vymyvani mozku, ale kdyz si to nekdo preje, tak je to ciste jeho vec. Za sve deti zodpovidam, takze si nepreju, aby patrily do tehle skupiny!!!
Já teda nevim, ale než se budu takhle vyjadřovat, tak si radši o daném náboženství/víře něco zjistím. Nechápu jak jsi přišla na vymývání mozků, katolická církev není sekta a sebehlouběji věřící člověk nemusí být fanatik.
Svandu píše:poučená píše:
Možná je to celé o tom, že Martext se cítí být manipulovaná manželem a jeho maminkou. Že vlastně křest je forma boje o dominanci. Organizací svatby to začalo (nejspíš ale ještě dřív) a teď ten křest je takové uchopitelné téma, kde se jde tomu vzepřít. Ve vztazích je mnoho pro druhé neviditelných a vnějšně neuchopitelných nitek, kterými může být člověk svazován a postupně ztrácet půdu pod nohama. Už jen ta nerovnováha: spojení manžela s jeho matkou. Nejspíš i manžel své matce podléhá. Moje rada je: nedejte se. Přílišnou přizpůsobivostí ztrácí člověk sám sebe a časem přijde o svůj život, protože žije vlastně život někoho jiného.Nechci být jízlivá, boj o dominanci to nejspíš je, ale s tím, že to začalo už u svatby… Jo začalo je zajímavé, že se svatbou to šlo… Asi se někdo chtěl moc vdávat…
Jinak abych nebyla špatně pochopena, nejsem zastáncem křtu dětí nevěřících (nebo jen formálně věřících) lidí, protože to dětem může víru akorát znechutit, nikdy nepochopěj, o co tam skutečně jde a budou si myslet, že to je jen rituál, formalita. A podobný názor má i velká část kněží, proto mnozí z nich odmítají křtít děti nevěřícím. Na druhou stranu křest je neskutečný dar. Ale musí se s ním zodpovědně zacházet. Od uvědomění si zodpovědnosti je ta příprava. Pokud ji zakladatelka absolvuje, může knězi upřímně říct, co si myslí, ale to se, obávám se, měla sdělit už při přípravě ke svátosti manželství, protože i tam se rozsáhle péče o budoucí děti probírá…
stale dokola dokolecka, radeji si precti celou diskuzi, nebo spis jen me prispevky, a potom neco napis, diky.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat