Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Resila jsem zavaznejsi stav https://www.emimino.cz/…-orl-428260/
Jsem anonymni slunecnice. Ted uz je dcera davno v poradku. Nebylo to nic zavazneho.
Teda cca tyden po osetreni jeste jednou krvacela. A pak uz nic.
Příspěvek upraven 23.01.24 v 18:12
Našim dětem se to stává, v zimě je to častější. Pomůže doplnit větší množství vitamínu C, my dáváme ještě Ascorutin - tam je kromě vit. C ještě rutin. Můžou ho už děti od 3 let.
S nějvětší pravděpodobností to vůbec nic není.
Já to řešila u 7 letýho syna minulý týden. Od úterka se mu spouštěla krev, třeba i 4× denně. Byli jsme v pátek u doktora a měl v nose nějaký vřídek, ale nic ho nebolelo. Dostal ascorutin 2× denně a opthalmo-framykoin 2× denně. Od pátku už mu krev neteče. Ale je fakt, že měl začínající rýmu, takže ucpaný nos a já mu dávala Olynth, jen třeba ráno a večer, tak jestli jsem mu to nějak nepodráždila. No, ale taky jsem se vyděsila. Jinak předtím se mu občas při rýmě taky spustila krev, ale to bylo párkrát a třeba jen 1× za celou rýmu.
Přečetla jsem si diskusi, na kterou odkázala @Janča6 . Bude mi letos 35 a moje osobní zkušenost je, že se to věkem nelepší, ale naopak (v té diskusi je jeden názor, že se to věkem údajně má zlepšit). Byla jsem na „vypálení“ na ORL v cca 13letech, pak ještě jednou o rok nebo dva později. Pamatuji si, že to štípalo ale dalo se to vydržet. Pomohlo to tehdy tak na půl roku. Dnes už ale jsou snad účinnější metody. Krev se mi spouštěla jak dcerkám @Janča6, z ničeho nic, obvykle tedy přes den a ne v noci ale nemusela tomu předcházet žádná námaha. Když jsem byla menší, bylo to jen občas, byla jsem často nemocná, připisovalo se to namáhané sliznici, proto se to začalo řešit až později, když jsem si pokapala pár sešitů a půl třídy ve škole. Nikdy se to u mě ale nedoléčilo. Jak jsem „zdrhla“ od rodičů na VŠ, vyprdla jsem se na to a teď úpřimně u sebe řeším jiné věci a na pravidelné krvácení z nosu a hlavně v zimě si u mě všichni zvykli. Není to nic závažného, mám tam prostě slabší žilky. Je to jen nepříjemné a trošku bolestivé, když je nos plný strupů, ani se ho nemůžu dotknout. Nicméně trpím na to jak v mrazivé zimě, tak v suchém létě, při podráždění mořskou vodou nebo při pobytu v místnosti se suchým vzduchem. Snad ještě to je na prd, že takto dodrápaná sliznice je pak náchylnější na infekce horních dýchacích cest. Na to ja ale trpím od dětství tak jako tak, protože jsem astmatik… prostě u sebe jsem si zvykla. Ale teď zpátky k věci. Synovi je 2,5 roku a od podzimu bojujeme s kdejakým nachlazením. Všimla jsem si, že občas, hlavně jak ho učíme smrkat, je pak na kapesníku krev, nebo když mu čistím nos, tak vytahuju krvavé hleny. Dva nebo tři krát za prosinec jsem si všimla, že měl zaschlou krev kolem jedné z nosních dírek aniž bychom zaznamenali, že mu tekla. V nose si nedloube. Zatím to neřeším, ale pokud se to bude opakovat nebo zhoršovat, bude to pro mě signál, že může mít ty žilky slabší jako já a určitě bych s tím někam šla, ať nedopadne jako já… byť to nemusí být závažné, ale pokud to půjde, šla bych do každé možnosti, jestli se to dá včas řešit nebo alespoň zmírnit, ať ho to pak nedoprovází celý život, jako mě.
Syn tuhle mel asi 14 dni, tekla mu treba 6krat denne, obcas ho to vzbudilo i v noci… Nejspis si tam neco rozskrabnul a stroupek nedrzel a porad to praskalo. Resili jsme k tomu zrovna i dalsi zdravotni problemy (intenzivni bolesti bricha), tak me to take trochu desilo, nikdy predtim nic takoveho a pak najednou soubeh dvojich problemu. Krev z nosu presla sama od sebe.
Tak duvodu muze byt vic. Muj muz to ma celyzivot, protoze ma v nose nejakou odhalenou zilku, deti to obcas proste maji a v tech horsich obdobich proste zapinam zvlhcovac vzduchu.
Mne jeste do nedavne doby netekla krev z nosu nikdy, fakt nikdy. A pak najednou sedim v praci a zacala mi kapat krev z nosu na stul, byl to des, kolik krve. A pak to jelo porad. Nektery den byl lepsi, nektere dny 3× denne. Treba ridim auto, a najednou se to rozkrvaci. Uz jsem z toho byla taky nervni, nez mi znama rekla, ze to mela, ze to zpusobovaal nejaka infekce v dutinach a ze ji tehdy rekl doktor, nezastavuj to, kdyz to krvaci, naopak smrkej. Mne to pomohlo, fakt do dvou trech dnu uplny konec.
Ale, jak pisu vys, tenhle typ je asi neco jineho, je dulezite se zaridit podle toho PROC se to deje. ![]()
Já na to jako holka také trpěla. Tekla mi krev i několikrát za den, která nešla zastavit…veškeré vyšetření nic moc neukázaly, pouze chudokrevnost, úbytek železa a časem i seškrábání zvětšených cév nosních mandlí, které často praskaly (pomohlo na chvíli). Nejhorší to bylo při změně teplot, ze zimy do tepla, nebo při rýmě. Brala jsem Ascorutin. Dnes je mi přes 30 a občas se to objeví, ale spíš výjimečně. Chce to odborný názor asi více lékařů (pediatrů, ORL, klidně i imuno.). Také pomohlo celkové posílení imunity. Jsem dost citlivá a měla stres v rodině, tak to mohlo taky byt tím. ![]()
Mavam to od kedy si pamatam a mam to doteraz.
Treba sledovat co je spustac. Moze to byt nejaka zdravotna komplikacia, ale moze to byt aj ‚uplne normalna‘ reakcia nosovej sliznice ked sa jej nieco nepaci ![]()
U mna konkretne sa mi skoro vzdy pusti krv z nosu ked (ale to samozrejme moze a nemusi suvisiet s tvojou dcerou):
@Dea.Centaurea Urcite souhlasim, ze je lepsi to vcas resit, aby to nepreslo do chronickeho stavu. Tezko rict, jestli by tobe to vcasne reseni pomohlo, ale kdyby se to synovi zhorsovalo, bude lepsi, kdyz to zacnete resit.
Ja teda krvave nudle mivam doted, ale to neresim. Ze by se mi sama spustila krev z nosu, to se nestalo hodne let.
A jak jsem psala, ze starsi dceri cca od 2 do 3 let 2× mesicne tekly fakt proudy krve z nosu. Zadne kapani, ale jak kdyz pustis kohoutek na slabsi proud. Pak to samo ustalo a byl uplny pokoj. Jenze od 6 let ma posttraumatickou stresovou poruchu, kdy ji pri zachvatech nekdy (aktualne tak 2× mesicne) z obrovskeho stresu tece krev z nosu, ale uz to nejsou ty proudy. Ted je nemocna a i kdyz nema rymu, tak predevcirem ji tekla krev z nosu 5×. Sice kapala, ale poprve mela 7 hodne kvavych kapesnicku a k tomu cele dno kastrolku. Pri dalsich pripadech zhruba stejne krve. Vcera jen jednou a jen trochu. Ale to je z te nemoci, no.
@Janča6 to mě mrzí, a je nějaká prognóza na zlepšení dcerky stavu? Určitě to pro ni musí být hodně vyčerpávající.
pro vás pro všechny. Navíc to krvácení z nosu k tomu.
Mě tečou proudy, resp. tekli by, ale cpu si tam tampónky, většinou mě to chytne v práci nebo vlaku nebo v obchodě. Už přesně rozeznám, když to šimre, že je to ono a ne jen nějaká nudle.
A vyměním jich než to ustane hodně (5-6 minimálně). Ale moje sliznice v nose teď po letech vypadá jak tváře Freddyho Kruegra.
za poslední měsíc se mi pustila tak 7×. Naposledy teď v pondelí ze suchého vzduchu v nemocnici v naprosto klidovém stavu.
Tenhle chronický stav opravdu zkusím u synka zvrátit, pokud by to opravdu vypadalo, že je (bude) na tom jak já.
Takže se vracíme k zakladatelčinmu dotazu asi s takovým závěrem, že to nutně nemusí být žádný život ohrožující stav, ale pokud by se to opakovalo, je lepší to prokonzultovat s lékařem.
@Dea.Centaurea to uz mas bohuzel v hodne spatnem stavu
Rozhodne to stoji za vcasne reseni.
U nasich deti to taky byvalo v klidovem stavu. Nebo v tom spanku.
Podle dceriny psycholozky bude mit zachvaty jeste mnoho let, ale postupne se budou zmirnovat. Ona ty zachvaty pry potrebuje, protoze prozila nejhorsi druh traumatu, jake muze clovek prozit (umirani po urazu). Tezke to je, ale uz konecne diky psycholozce chapeme, proc ma jake druhy zachvatu a proc na ne mame reagovat jakym zpusobem.
S tim zaverem pro zakladatelku souhlasim. Nebala bych se nejakeho zavazneho stavu. Ale reste to, at jeji sliznice nedopadne tak, ze to krvaceni uz bude chronicke.
@Janča6 ježiš maria to je mi hrozně líto. Ale působíte že s tím válčíte zdárně, tak držím pěsti ať se to jen lepší! ![]()
Dobrý den,
napadlo mě, že právě na tento problém by mohla pomoci homeopatie, pokud jste jí nakloněni.
Na eMiminu funguje HOMEOPATICKÁ PORADNA, kde MUDr. Eliška Bartlová ráda odpoví na všechny vaše dotazy.
Paní doktorka se homeopatii věnuje od roku 1992, je tedy zkušeným odborníkem. Navíc provozuje také lektorskou činnost pro lékaře, farmaceuty a nelékařské zdravotnické pracovníky, přednáší na odborných konferencích, publikuje a účastní se mezinárodních konferencí.
S důvěrou se na ni můžete obrátit s jakýmkoliv dotazem.
Naše poradny fungují i pro anonymní dotazy…
Hezké lednové dny ![]()
Petra
Ahoj vsem,
mám plašit?
dceri (11) v poslednich 3 dnech uz dvakrat tekla z nosu krev. Kapalo to docela dost, trvalo to tak 7 minut, z jedné nosní dírky.
Obcas se jí to stalo už v minulosti ale bylo to ojedinělé. K doktorce jsem volala a rikala, at prijdeme pokud mozno hned az se to priste stane.
Máte s tím někdo zkušenost? Na netu jsem nasla vse az po rakovinu a nadory.
Jinak nesmrka, neni nemocna.