Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lejaa Ne přímo potrat (jasně, i ten), ale velké komplikace. Ne při prvním těhotenství, ale při druhém, pokud první dítě (plod) mělo RH+. Při porodu (potratu) dochází k promíchání krve a matka může začít tvořit protilátky proti RH (ona je RH nehativní, tekže to RH vlastně nemá - její tělo ho nezná a tvoří protilátky jako proti cizímu). Takže pokud v druhím těhotenství je dítě opět RH+, tak třo může vyvolet reakci a matčino tělo může napadat krev plodu. Proto se RH-matkám po porodu píchá injekce, která tomuto zabrání - je to kvůli dalšímu těhotenství. Zrovna tak se injekce píchá po potratu nebo po odběru plodovky u RH- matek, protože tam je riziko promíchání krve.
Takže riziko je POUZE u RH- matek a RH+ otců. Naopak ne. S otcem se ale v praxi moc nepočítá, protože otce považují lékaři vždy za nejstého ![]()
Pokud RH- matka porodí RH- dítě, tak v příštím těhotenství riziko nehrozí.
@jessikka píše:
@Lejaa Ne přímo potrat (jasně, i ten), ale velké komplikace. Ne při prvním těhotenství, ale při druhém, pokud první dítě (plod) mělo RH+. Při porodu (potratu) dochází k promíchání krve a matka může začít tvořit protilátky proti RH (ona je RH nehativní, tekže to RH vlastně nemá - její tělo ho nezná a tvoří protilátky jako proti cizímu). Takže pokud v druhím těhotenství je dítě opět RH+, tak třo může vyvolet reakci a matčino tělo může napadat krev plodu. Proto se RH-matkám po porodu píchá injekce, která tomuto zabrání - je to kvůli dalšímu těhotenství. Zrovna tak se injekce píchá po potratu nebo po odběru plodovky u RH- matek, protože tam je riziko promíchání krve.
Takže riziko je POUZE u RH- matek a RH+ otců. Naopak ne. S otcem se ale v praxi moc nepočítá, protože otce považují lékaři vždy za nejstého
Pokud RH- matka porodí RH- dítě, tak v příštím těhotenství riziko nehrozí.
JJ, to vím. Jak jsem psala, jsem mínus a manžel plus. Tu injekci mi po porodu taky logicky píchali.
Jen jsem zprvu nechápala zakladatelčin dotaz ohledně potratu..
@Lejaa No tak i potratit lze, ale ne při 1. těhotenství a jen za splnění popsaných předpokladů.
Matky tělo může plod zahubit, někde jsem to četla.
Zdravim,mam krevni skupinu 0- a partner AB+ a pokousime se uz nejakou dobu o poceti,ale nedari se.Trochu jsem patrala po netu a vypatrala ze tyto 2 skupiny nemohou pocit dite.Najde se tu prosim nekdo kdo ma stejne skupiny a podarilo se zdrave mimi?
@Ketynka1978 já mám 0- a otcové mých dětí Ab+ a B+. Těhotná jsem byla 4× na první pokus. Podle mě tohle vliv nemá.
Vliv to asi nemá
Já mám AB+, partner 0- a máme přirozeně tři krásné dcery ![]()
@Ketynka1978 A co píšou v horoskopu, podle něho to taky nepůjde? ![]()
Blbost…
Ok super,moc dekuji takze ta sance stale je a jsem moc rada ze se tato teorie nepotvrdila.
@Lulina999 on to zas tak blbej dotaz nebyl, abys to musela vyhánět do absurdit. Pokud mají rodiče rozdílný Rh faktor, tak si může matka vytvářet protilátky. Ale až teda v těhotenství, na oplodnění by to skutečně vliv mít nemělo.
@Čičorečka píše:
@Lulina999 on to zas tak blbej dotaz nebyl, abys to musela vyhánět do absurdit. Pokud mají rodiče rozdílný Rh faktor, tak si může matka vytvářet protilátky. Ale až teda v těhotenství, na oplodnění by to skutečně vliv mít nemělo.
Protilátky už dneska nejsou zásadní problém. Sleduje se to od začátku. Navíc se dneska dává injekce i v těhotenství,a pak i po porodu,pokud je dítě +. Dává se i v případě potratu. Já za 1 rok měla ty injekce 3 ( po potratu,v těhotenství,po porodu). Malý je Rh+ a ani žloutenku neměl ( což + děti mívají)
@andelka83 no já chápu, že to není zásadní problém. Ale že existuje riziko (které se potlačí). Mě jen naštvala ta reakce, protože si nemyslím, že ten dotaz byl natolik hloupý, aby se mu musela @Lulina999 vysmívat ![]()
@Čičorečka jj,já jsem taky byla vyděšená když jsem právě v prvním těhotenství zjistila že jsem Rh-. Ale zas takový strašák to není. Ale znejistí to.
@Čičorečka O tom něco vím, je to třeba můj případ ![]()
Na OTĚHOTNĚNÍ to ale žádný vliv nemá…
To není výsměch, odpovídám lehce vtipnější formou s nadsázkou, normální odpověď jsem dodala k tomu, co je na tom špatného?
Někdo se zasměje se mnou, někdo ne, každý na sarkasmus stavěný holt není.
@Lulina999 já mám sarkasmus ráda. Ale musí být použit ve správnou chvíli. Jinak že sebe děláš blbce.
@Čičorečka píše:
@Lulina999 on to zas tak blbej dotaz nebyl, abys to musela vyhánět do absurdit. Pokud mají rodiče rozdílný Rh faktor, tak si může matka vytvářet protilátky.Ale až teda v těhotenství, na oplodnění by to skutečně vliv mít nemělo.
to se ale týká jen prvního otěhotnění, ne? Kdyby posléze žena potrácela (vlivem vzniklých protilátek), tak už můžou nastat i problémy s početím… ![]()
Jinak k otázce. Já mám jinou KS než můj muž, RH máme oba plus. S početím nikdy nebyl problém.