Krevní skupiny- může krevní skupina ovlivnit schopnost oplodnění

41
11.5.05 10:04

Krevní skupiny

Čau holky,
vyznáte se některá v krevních skupinách? Chtěla bych vědět, jestli může krevní skupina muže a ženy ovlivnit schopnost oplodnění.
Mám skupinu O+ a můj partner O-
Může to mít nějaký vliv na to, že se nám pořád nedaří splodit potomka?
Díky Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
966
11.5.05 10:51

Ahoj Katko,
to je určitě moc zajímavá otázka… Studovala jsem biologii, ale je to stráááášně dávno. A vzpomínám si velmi matně, že jsme to tam v genetice probírali, a že opravdu některé krevní skupiny se „nemají rády“. Jenže si pamatuju akorát to, že k sobě nesednou A a 0, protože tak je to u nás :) Přesto mimčo se nám podařilo „upéct“ hned napoprvé, takže určitě to není pravidlo. Myslím, že stejné krevní skupiny se snášejí dobře.. Navíc vy máte tu výhodu, že Rh pozitivní jsi ty a Rh negativní partner. Kdyby to bylo naopak, hrozila by novorozenecká žloutenka. Takhle je to OK.
A neboj se, mimi se vám určitě podaří :wink: Držím palečky

Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
11.5.05 11:18

Ahoj,
já mám 0- a celý život mi tvrdí, že tahle krevní skupina se dá sloučit se všemi...........ale asi to platí spíš o transfuzi (v krajním případě, že by nebyly skupiny jiné).
Jinak jsme s manželem tak jak vy a už čekáme druhý mimčo. Otěhotněli jsme bez problémů.

Hodně štěstí

Verča, Barča 7,5m a pidižvík*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
11.5.05 12:41

Ahoj Katko,
já mám 0- a přítel 0+ a dítko jsme zplodili v podstatě bez problémů, takže v tom to asi nebude :?
Přeju vám, ať se vám to povede co nejdřív :D
ahoj, R

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
11.5.05 22:46

Ahoj Katko , krevní skupiny by problém dělat neměly, daleko větší problém je Rh faktor. Já mám A- můj manžek 0+ , otěhotnění proběhlo celkem rychle , ale třikrát za sebou jsem potratila, pak jsem dostala vakcínu imunoglobinu a další těhotenství proběhlo bez problému akorát mi dělali víc testů na protilátky. Krev se , ale rozlišuje na víc způsobů a je možné , že při některých kombinacích jsou problémy. Bohužel nemám víc informací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
12.5.05 08:56

Klepnutím na odkaz

http://www.neonatologie.cz/index.html

můžete určit krevní skupinu dítěte podle navolených krevních skupin obou rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.5.12 17:00

Krevni skupina AB pozitivni

Ahojky holky ,chtela jsem se jen zeptat proc si ty prijemkyne vybiraj podle KS ja mam AB pozitivni a uz jsem darovala nekolikrat a ted se to prave jakoby zbrzdilo.Muze te mi prosim nekdo vysvetlit jak presne to je ? Abych byla v obraze … Diky moc Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8020
1.4.14 11:07

@Catharine AHOJ sice je diskuze již stará, ale mohu se zeptat v jakém tt byly potraty jsem také po potratu a zjistili mě RH- dkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
1.4.14 11:20
@luciekal píše:
@Catharine AHOJ sice je diskuze již stará, ale mohu se zeptat v jakém tt byly potraty jsem také po potratu a zjistili mě RH- dkuji

A otázka? Nějak jsem to nepochopila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
1.4.14 11:25

@donaga
taky jsem nepotratila, ja AB + manzel AB - syn na 3ti pokus a mimco na prvni, my se spis pritahujeme a muzeme plodit na objednani, to same s krvi jsme se hledali az jsme se nasli…
tak snad Ti holky odpovi, uro to bylo v brzkem stadiu tehu tipuji do 8tt pokud je matka - telo si dela proti diteti protilatky a snazi se ho zbavit, proto je potreba toto rict ihned Dr nejlepe i predem kdyz je to planovane poceti…

na hematologii kam jsem chodila casto jsem se ptala primarky a ta rikala, ze pokud je jeden RH+ druhy RH- vzdy je dite RH + ze RH - faktor je slaby a + ho prebije…
takze to je asi nas pripad kdyz jsem + a manzel - a s tehu zadne problemy nebyly kvuli faktorum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
1.4.14 11:28

Jsem RH-, manžel RH+ a máme tři krásné děti. Kluci mají moje RH-, holčička tatínkovo RH+ :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8020
1.4.14 11:31

@Lejaa otázka zněla v jakém týdnu byly potraty…co je na tom necpochopitelné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
1.4.14 11:34
@luciekal píše:
@Lejaa otázka zněla v jakém týdnu byly potraty…co je na tom necpochopitelné?

Jo, ale potraty kvůli čemu? Kvůli té krvi jako? To jsem nikdy neslyšela, že by kvůli tomu měly být potraty.
Já jsem RH-, manžel RH+.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.4.14 12:47

@Lejaa Ne přímo potrat (jasně, i ten), ale velké komplikace. Ne při prvním těhotenství, ale při druhém, pokud první dítě (plod) mělo RH+. Při porodu (potratu) dochází k promíchání krve a matka může začít tvořit protilátky proti RH (ona je RH nehativní, tekže to RH vlastně nemá - její tělo ho nezná a tvoří protilátky jako proti cizímu). Takže pokud v druhím těhotenství je dítě opět RH+, tak třo může vyvolet reakci a matčino tělo může napadat krev plodu. Proto se RH-matkám po porodu píchá injekce, která tomuto zabrání - je to kvůli dalšímu těhotenství. Zrovna tak se injekce píchá po potratu nebo po odběru plodovky u RH- matek, protože tam je riziko promíchání krve.
Takže riziko je POUZE u RH- matek a RH+ otců. Naopak ne. S otcem se ale v praxi moc nepočítá, protože otce považují lékaři vždy za nejstého :-)
Pokud RH- matka porodí RH- dítě, tak v příštím těhotenství riziko nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
1.4.14 12:56
@jessikka píše:
@Lejaa Ne přímo potrat (jasně, i ten), ale velké komplikace. Ne při prvním těhotenství, ale při druhém, pokud první dítě (plod) mělo RH+. Při porodu (potratu) dochází k promíchání krve a matka může začít tvořit protilátky proti RH (ona je RH nehativní, tekže to RH vlastně nemá - její tělo ho nezná a tvoří protilátky jako proti cizímu). Takže pokud v druhím těhotenství je dítě opět RH+, tak třo může vyvolet reakci a matčino tělo může napadat krev plodu. Proto se RH-matkám po porodu píchá injekce, která tomuto zabrání - je to kvůli dalšímu těhotenství. Zrovna tak se injekce píchá po potratu nebo po odběru plodovky u RH- matek, protože tam je riziko promíchání krve.
Takže riziko je POUZE u RH- matek a RH+ otců. Naopak ne. S otcem se ale v praxi moc nepočítá, protože otce považují lékaři vždy za nejstého :-)
Pokud RH- matka porodí RH- dítě, tak v příštím těhotenství riziko nehrozí.

JJ, to vím. Jak jsem psala, jsem mínus a manžel plus. Tu injekci mi po porodu taky logicky píchali.
Jen jsem zprvu nechápala zakladatelčin dotaz ohledně potratu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí