Rozdílné krevní skupiny rodičů- komplikace?

130
17.6.05 12:45

Krevní skupiny

Ahojky těhulinky,

opět jsem tu s dotazem. Někdy už si říkám, že to není ani možné, pomalu každý druhý den přijdu na něco co by mě zajímalo.

Chtěla bych znát zkušenosti a rady Vás, které jste prošli tím, že jste měli krevní skupinu RH- a Váš partner RH+. Teprve včera mi někdo vysvětloval, proč po mě můj Dr. chce abych přinesla vzorek krve i mého manžela.
Jsem případ že má krevní skupina je B- a prý v případě že partner bude mít +kr. skupinu, tak by mohlo dojít ke komplikacím, kdy by se případné krvinky mé a mého dítka, které by s největší pravděpodobností zdědily +krev po otci (prý to tu mou -krev převáží) začali být.

Zatím nevíme jakou kr. skupinu má manžel, ikdyž jsme dnes začali intenzivně pátrat u jeho doktorky v kartě, ale zatím jsme se tam nedovolali. Už teď vcelku vím, že bude spíš +.

Tak prosím napiště vaše zkušenosti. Je mi jasné, že dneska už je taková doba, že všechno se řeší pomalu levou zadní,ale jsem prvorodička a tak se bojím snad všeho.

Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
203
17.6.05 13:05

Ahoj,
Ja mam taky krevni skupinu B- a partner +.V tehotenstvi mi asi dvakrat brali krev na zjisteni protilatek a bylo to v poradku,u prvniho tehotenstvi se vetsinou nic nedeje,ale hlidat si to musi,narodil se mi chlapecek a zdedil skupinu i s rh faktorem po otci.Po porode by ti meli pichnout injekci aby se znicili ty protilatky co se do tebe dostali pri porodu,pokud bys ale porodila dite s faktorem -,tak se nic nedeje.Ta injekce se dava pro to, abys u dalsiho tehotenstvi,nemela v sobe ty protilatky.Je to slozite,ja to asi nedovedu tak presne vysvetlit,ale niceho se neboj,Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.6.05 13:08

Já mám taky mínusko a manža má plusko. Když jsem byla těhu tak mi to mínus napsali pouze červeně do průkazky, o to jakou má manžel skupinu se vůbec nezajímali. Až u porodu, když se malá vyklubala tak jí nabírali krev (tuším že z pupečníku) aby zjistili jakou má ona-měla taky mínus. V případě že by měla plus po manželovi tak bych já dostala nějakou inijekci abych si nevytvářela protilátky proti mimi v případě druhého těhotenství. U prvního těhu ty komplikace nejsou aktuální, ale pozor za každé těhotenství kdy je potřeba dostat inijekci proti těm protilátkám se počítá i potrat. Tak snad je to trochu srozumitelně.Iva

• Citovat
  • Upravit
738
17.6.05 13:23

Ahojky

já mám 0 Rh- a samozřejmě mi vícekrát v těhotenství braly krev na protilátky. Injekci jsem dostala i po odběru plodovky po amniocentéze a předpokládám, že i po porodu, to nevím jistě, jsem spala - císař.

Jenom pro zajímavost: krev manžela po mně nechtěli, ani mu jí nebrali, protože prý vycházejí z faktu, že otec je vždy nejistý a proč tedy vyhazovat peníze za vyšetření krve někoho, kdy být otcem ani nemusí. Docela jsem se u toho pobavila, zvláště kdy ž mi doktorka sdělila, že se v žitvotě mockrát setkala - ještě když se manželům krev brala - s tím, že podle krevních skupin dítko na 100% není manželovo.

Takže v písecké porodnici razí metodu, kdy manželům krev neodebírají, protože OTEC JE VŽDY NEJISTÝ!!!!!

Markéta a Matkétka 8,5 měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.6.05 15:54

Ahojky

to je dobře, že se o tebe tvůj lékař stará a dělá ti různé testy. U nás v ulici se stalo, že lékař toto u těhotné mamči bohužel zjistil pozdě, až v sedmém měsíci a mimnko se zachránit nepodařilo. Navíc ji nechali několik dní ležet v nemocnici místo toho, aby holčičku hned porodili, třeba císařem.

• Citovat
  • Upravit
966
18.6.05 13:20

Je dobře, že se o tebe tvůj lékař tak stará. A domnívám se, že pod zvýšenou kontrolou jsou všechny nastávající maminky s Rh- faktorem. V případě, že je maminka Rh- a miminko Rh + po otci, zjednodušeně to znamená, že zatímco mamince v krvi určitá bílkovina schází, miminko ji má. Maminčin obranný systém to vyhodnotí jako nepřátelskou látku a začne proti ní vyrábět protilátky, které rozkládají miminka červené krvinky. Z těch se uvolňuje barvivo a proto se mluví o „novorozenecké žloutence“. Ale dneska už to není vůbec žádné drama, právě proto, že jsou mamči pod kontrolou a miminku je hned po porodu odebrána krev, kde se zjistí nejen krevní skupina, ale i případný „stupeň“ novorozenecké žloutenky. a ta se pak léčí buď obyčejným sluníčkem, pokud je slabá, prostě tě v porodnici šoupnou na postel k oknu a ty máš miminko na sluníčku, protože UV záření pomáhá. Pokud je žloutenka silnější, dávají miminko na určitý čas denně pod UV lampu. A maminka dostává injekci proti těm protilátkám, protože při příštím těhotenství by se mohly tvořit dřív a ve větším množství. Ale na tvém místě bych se fakt nebála, dneska to maj doktoři pod palcem :-)
 Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.6.05 23:32

Taky jsem minusova, a to jsou moji rodice oba plusovi. Nebyt jedne zname vedouci laborky, podezrivala bych mamu z nevery. Ale krev nema jen ty obecne zname faktory, charakteristik je vic a jejich kombinaci muze dojit i k tomu, ze plusovi rodice mohou mit minusove dite. Taky jsem byla pry hodne zluta, uvazovalo se o vymene krve. Kdyz jsem cekala dceru, muj ex-manzel byl plusovy, takze jsem absolvovala radu vysetreni, nastesti, protoze ke konci tehotenstvi se hodnoty protilatek zacaly nebezpecne zvysovat. To uz jsem lezela v nemocnici a krev mi brali obden a pak denne. Nakonec mi vyvolali porod, protoze uz bylo zle. A bylo to stoprocentne prvni tehotenstvi, takze tohle pravidlo taky neni betonove. Samozrejme mi dali injekci na potlaceni tvorby protilatek v dalsim tehotenstvi, ale na to nedoslo - ex-manzel zacal hrat automaty.. ale to je jinej pribeh. Ted bych po letech chtela jeste mrne s jinym muzskym, taky je plusovej, a na test by podle doktora musel, i kdyz je darce krve a mohl by predlozit prukazku, a i presto, ze mi dali tu injekci. Docela me prekvapuje ze to nekde nedelaji, nejde prece jen o Rh faktor, ale i o ty dalsi charakteristiky. Rovnou predpokladat, ze otec neni ten pravy… i kdyby to v polovine pripadu byla pravda, to riziko, ze se neco prehledne proto, ze se testy neudelaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí