Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se zeptat jestli někdo nemá zkušenost s otvíráním čípku. Při minulé kontrole mi doktor řekl že se začínám otvírat
a to jsem teprve ve 24t! Jsem na 3cm. Nevím co z toho pro mě a mimíse vyplývá. Krom toho že mám pořád tvrdé břicho,žádné velké potíže nemám.
Mám být v klidu a polehávat. Ani nevím, jestli můžu s tímhe občas do bazénu. Nechtěla bych chytnout nějaký zánět. Takže asi teda do bazénu ne?
ahojky,
s postupujícím těhotenstvím se čípek začíná trochu otevírat a tím se tělo připravuje na porod. Nicméně k otevírání by správně by mělo docházet až ke konci těhotenství. V 24tt je to trochu brzy a hrozí riziko předčasného prorodu. Proto ti lékař nařídil klidový režim-tj. nic moc nedělat, polehávat, nic těžkého netahat a tak. Chci tě uklidnit, že řada maminek se trochu otevře a zdárně vydrží až do nějakého 36.-40.tt, nicméně riziko tu je, tak ten klidový režim určitě dodržuj. Nabídl ti lékař rizikové těhotenství? Myslím, že by tě měl víc hlídat, a proto by i kontoly měly být častější. Neboj se, bude to v pohodě, ale do bazénu nechoď a dávej na sebe pozor.
Jana+Kačenka 6m
Jani děkuji moc,jsem ted chytřejší. Na rizikovém jsem od začátku,protože jsem hodně špinila a v nemocnici do mě pořád píchali injekce. Myslela jsem ,že už mám vyhráno.
Mějte se krésně a Kačenka ať hezky roste ![]()
ahoj,ja jsem se zacala otvirat v 26 tt a do 34 tt jsem fakt poctive lezela. Nechci te strasit,ale docela se divim,ze te dr neposlal na ko do nemocnice. Myslim,ze na bazen ted radeji chvili zapomen a hezky hajej
drzim palce
market
ahoj,ja jsem taky měla rizikové těhotenství,tvrdlo mi břicho(přesto,že jsem brala 3×2 tablety magnesia) a ve 30 týdnu jsem byla otevřená 17mm.Až do 36 týdne jsem ležela v nemocnici-první 3 dny na infuzích,pak je nahradily tablety Gynipralu.Jestli ti můžu poradit,opravdu doma lež,nejlip s podloženýma nohama
,aby mimi netlačilo na čípek.Myslím,že 3 cm je opravdu hodně.S bazénem radši neriskuj,dle dr. je velké procento předčasných porodů způsobeno bakteriemi,které se dostanou do pochvy a odtud díky otevření postoupí dále do dělohy.Snad jsem ti aspoň trochu poradila.Donošené a zdravé mimi ti přeje Hanka
Vidím,že mám teda zaděláno na pěkný průšvih! Snad to všechno zvládnem
Děkuji všem za odpovědi.
Ahoj,
já jsem tento problém měla ve 20 tt. Doktor mi také nakázal klidový režim, netahat nic těžkého, i když se mi to těžké nezdá. Takže jsem nenosila ani nákup a poctivě jsem do 26tt ležela. Pak mi doktor řekl, že se to ustálilo, já se začal apohybovat odvážněji. Ve 34tt mi dokonce odvolil jet 300 km na chalupu. A donosila jsem vpořádku a porodila na termín.
Takže opravdu doporučuji klid a nazatěžovat se, pak to bude vše dobré. Držím palečky.
Kubinka
PS: ten bazén bych neriskovala, už jen kvůli zánětu, ale je to dost velká námaha!!
Zdravíčko, já mám ty problémy přesně teď, taky se začínám otvírat, 1 cm, jsem ve 25 tt a mám nakázáno klid na lůžku, navíc mi pořád tvrdne břicho, takže beru tři tablety magnesia. Měla jsem to i v předchozích těhotenstvích a byla jsem dokonce zašitá, žádná sranda to není, spousta maminek porodí přdčasně - to se mi naštěstí nstalo, ale mám strach a tak se snažím ležet.Na bazén určitě zapoměň, jak již někdo psal, riziko infekce je velké.No, držím nám palce a jdu si zase na chvíli lehnout,hodně štěstí a buď velmi, velmi opatrná, nechápu, jak to, že Tě hned neali do nemocnice, 3cm je dost.Zdraví Metelka.
Magnezium beru taky,ale nezdá se že by pomáhalo. Prý ještě kromě zašití se dávají nějaké kroužky na čípek a před porodem se vyndá. Snažím se být v klidu,ale moc se mi to nedaří,rodiče jsou tu denně a tchyně taky pořád otravuje. ![]()
Já jsem teď v 10.tt a před chvílí jsem si nahmatala čípek - přišlo mi, že ho mám dost otevřený. Myslíte, že to může souviset s plodem? Třeba že není něco v pořádku, že se nevyvíjí tak, jak má?
Na 1. UV jdu příští týden…
@barcinek píše:
Já jsem teď v 10.tt a před chvílí jsem si nahmatala čípek - přišlo mi, že ho mám dost otevřený. Myslíte, že to může souviset s plodem? Třeba že není něco v pořádku, že se nevyvíjí tak, jak má?Na 1. UV jdu příští týden…
já bych tam moc nešmakala, ať si ještě nezaneseš nějakou infekci
myslím, že s plodem čípek nesouvisí ![]()
@atominnka píše:
já bych tam moc nešmakala, ať si ještě nezaneseš nějakou infekcimyslím, že s plodem čípek nesouvisí
Už jsem o tom taky četla. Končím se „šmatáním“, nebudu se tím stresovat. ![]()
@barcinek píše:
Už jsem o tom taky četla. Končím se „šmatáním“, nebudu se tím stresovat.
nestresuj
však on ti dr příští týden kdyžtak poví co a jak, ale myslím, že to problém nebude ![]()
@atominnka píše:
nestresujvšak on ti dr příští týden kdyžtak poví co a jak, ale myslím, že to problém nebude
Děkuju moc za „utěšení“ a radu ![]()