Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla bych se Vás zeptat na jednu věc? Závodně sportuju, jezdím parkurové skákání s konmi a začínáme uvažovat o mimču. Neplánuju, že bych v těhotenství v závodění pokračovala, ale nemůžu prostě jen tak ze dne na den podle výsledku těhotenského testu vyřadit koně z tréninku, taky nemám nikoho, kdo by byl ochotnej je převzít. Můj dotaz se má tak:
Jezdila některá z Vás v těhotenství na koni, co na to Váš doktor? Samozřejmě za předpokladu, že nebyl důvod se nějak výrazněji omezovat.
Kamarádka v Německu (profesionální jezdkyně) jezdila do konce 6. měsíce a doktor byl v pohodě. Jiné kamarádce (ČR) doktorka řekla do 5. měsíce ano. Jinde se zase píše o škodlivosti jízdy na koni v těhotenství.
Jak jste na tom byly Vy milé jezdkyně.
Díky Bondulka
ahojky, já jezdila jen rekreačně - 3 hodiny týdně…jak jsem otěhotněla, přestala jsem - byla jsem na rizikovém, prodělala jsem 1 samovolný potrat. Ale četla jsem,že je-li vše OK, tak do 6.měsíce to nevadí…a co tvůj gynekolog? ptala ses na jeho názor?
Desty
Ahojky,
já jsem před těhu jezdila pouze rekreačně, o mimi jsme se snažili a když byly na testíku dvě čárky, došlo mi, že Anetka už na koni se mnou vlastně jela
Přiznám se, že jsem zpočátku byla rozhodnutá také ještě nějaký čas jezdit, pan doktor mi to sice nezakázal, ale ani nedoporučil vzhledem k možnému pádu. A sama víš, že i když máš sebehodnějšího koně a jsi sebelepší jezdkyně, ta hloupá náhoda se přihodit může!!!
Za mně to nakonec rozhodla též náhoda - nedlouho po testíku jsem v zimě na ledu uklouzla a pěkně sebou švihla o zem. Hned jsem jela na UTZ a měla takový strach, že se s mimi něco stane! Naštěstí to bylo ok a mě došlo, že ta jízda na koni a ani lyžování, o kterém jsem taky uvažovala, za ten risk nestojí! ![]()
Jo a teď v neděli se chystám na první vyjížďku od porodu, to bude asi žůžo
![]()
Silvie+Anetka skoro 10 měs.
Ahoj,
i já se tedy přidám se svojí zkušeností. Mám koníka vlastního, přes šest let. Byla jsem zvyklá denně jezdit, nikdo jiný na něm nejezdil. Pak jsem našla holčinu, která mi s koníkem začala pomáhat a domluvily jsme se, že pokud bych otěhotněla, vezme si ho do pronájmu. Tím mi odpadla případná starost, jak to vyřešit. Loni jsem objevila // a jezdila dál. Potratila jsem ve 3. měsíci. ![]()
Teď jsem těhotná znovu, zdárně začínám 22.tt a přiznám se, že na koni jsem seděla naposledy ke konci února. Hrozně mi to chybí, ale vyzkoušela jsem, že i v kroku mě břicho strašně bolelo. Tak jsem toho nechala. Za ten risk mi to nestálo a tak se ze mě stala nejezdící těhule.
Na druhou stranu - kamarádka,má teď 1/2 roční holčičku, a ta snad seděla na koni ještě 14 dní před porodem a neměla problém (mimochodem poprvé taky potratila).
Takže asi opravdu záleží na tom, jak se budeš cítit a jestli bude všechno v pořádku.
Přeji brzy // a ať se rozhodneš jakkoliv, ať všechno dopadne jen nejlépe.
Ahoj Bakoule a mrňous 22tt
Ahoj,
možná mám staromódní názor, ale pryč z koně, když stojíš o mimi!!!!
Veronika
Myslim, ze bych take na kone radeji zapomnela… Sama strasne rada jezdim, ale v tehotenstvi jsem na kone nesedla, protoze nikdy nevis, co udela, a jeden ulek nebo pad z kone muze uplne zkazit kus tveho zivota. Na druhou stranu znam zeny, ktere jezdi na koni i na kole, a vubec sportuji jako blazen az do porodu, ale to jsou spise vyjimky. Radeji bych byla opatrnejsi. Jak rika moje PA, tehotenstvi neni obdobi, kdy by si maminka mela dokazovat, ze dokaze neco jinyho nez porodit dite ![]()
Myslim, ze tech par mesicu to prezijes, a o to s vetsi chuti si pak na kone sednes, no ne?
Tot ovsem pouze muj nazor, ze ![]()
Tvoje
Kyticka