Nevíte to některá?

178
10.6.05 14:15

Nevíte to některá?

Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat,jestli nevíte od kdy je možné udržet předčasně narozené dítě?Mám kamarádku v nemocnici,která má termín koncem září a řekli jí,že pokud nezlikvidují zánět,co má v těle,bude muset porodit.Zdá se mi to šílené,protože ten prďolka je ještě malinkatej a samozřejmě mám strach,aby byli oba v pořádku.
 Mila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
275
10.6.05 14:25

Ahoj Milo,
dnešní medicína je vskutku mocná.
Mé sousedce se narodil klučina někde na 25 tt, vážil okolo 750g. Klučík je na jedno oko slepý a na druhé nosí pár dioptrií, ale jinak je úplně v poho. Nezaostává a jeho vývoj je srovnatelný s jeho vrstevníky.
Sousedka je moc ráda, že ho má, je to vymodlený dítko.
Tvé kamarádce držím pěstičky, ať všechno dobře dopadne.
 Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
10.6.05 14:32

Myslím, že právě ten 24-25 tt je hraniční. Tak ať to vyjde :! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
10.6.05 14:41

Ano, je to tak - 24-25.týden je hranice přežití. Posunout to k nižšímu týdnu už asi nebude možné, protože nejsou ještě zralé plíce (nevytvořené plicní sklípky) a ani přístrojem řízené umělé dýchání by nepomohlo. To myslím kámošce vychází tak-tak,že?
 jendys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
10.6.05 14:45

tomuhle ja moc nerozumim, ale nedavno jsem se setkala s holcickou, kterou maminka porodila na konci 6. mesice… mela kolem 90 dkg kdyz se narodila
je tusim mentalne postizena, ale nevim, jestli to s tim predcasnym porodem souvisi… kazdopadne normalne jezdi na kole, je krasna, komunikativni, usmevava a vesela
no pripada mi to fakt neuveritelne!!!
kamaradce drzim pesti at ma miminko zdrave

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
10.6.05 14:56

No právě,že jí to vychází tak tak…nevím přesně jaký je týden,ale počítám tak ten 24-25.,víc určitě ne.Chudák,je to vymodlenej prďolka.Moc na ně budu myslet. Doktoři se snaží mrňouska co nejdýl udržet v ní,ale má prý nějaký ošklivý zánět a ta léčba by mohla malýho ohrozit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
10.6.05 17:58

Ahoj všem, kteří potřebujete informace o porodu, předčasném porodu, šestinedělí, kojení aj. Velmi dobře odborně podané informace najdete na adrese: http://www.neonatologie.cz/index.html
Miminku i mamince držím palečky, ať vše ve zdraví zvládnou!!!

Přidávám z těchto stránek:

zpracováno podle Doc. MUDr. Z. Hájka, DrSc.: Porodnictví 1999, Grada-Avicenum)

Plody narozené před dokončeným 37. týdnem těhotenství (do 259 dní od prvního dne poslední menstruace a do 245 dní od koncepce) nebo vážící méně než 2500 gramů ve vztahu k délce gestace, jsou podle WHO označeny jako předčasně narozené. Jako velmi nezralé jsou plody vážící méně než 1500 gramů a extrémně nezralé vážící méně než 1000 gramů. Frekvence předčasných porodů v České republice kolísá mezi 5-6 %. Předčasné porody se podílí na perinatální, resp. časné neonatální úmrtnosti až v 70 %. Díky současné neonatologické péči se časná neonatální úmrtnost (ČNÚ) zlepšila. Děti narozené ve 28. týdnu těhotenství přežívají až v 78 %. Po 32. týdnu gestace je ČNÚ novorozenců téměř identická s dětmi narozenými v porodním termínu. Morbidita předčasně narozených novorozenců je však dosud alarmující. Závažné neurologické a mentální handicapy se vyskytují v 5-6 % u dětí vážících méně než 2500 g, v 18 % u dětí s porodní hmotností pod 1500 g a ve 48-50 % u dětí s hmotností do 750g.

Péče o nedonošené novorozence s velmi nízkou porodní hmotností

S rozvojem neonatální intenzivní péče se značně snížila úmrtnost novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností (tj. s porodní hmotností pod 1500 g).

Výrazně k tomu přispěly:

1. koncentrace předčasných porodů do perinatologických center
2. prenatální podávání kortikoidů (podporuje zrání plic a tvorbu surfaktantu)
3. léčba RDS (Respiratory Distress Syndrom, synonymum „nemoc hyalinních blanek“) surfaktantem

• VIABILITA- ŽIVOTASCHOPNOST PLODU JE STANOVENA V SOUČASNÉ DOBĚ V ČR i ve vyspělých západoevropských zemích NA 24. TÝDEN těhotenství, což představuje extrémně nedonošené novorozence S PORODNÍ HMOTNOSTÍ 500-750g.
  • Od této doby se doporučuje koncentrace předčasných porodů do perinatologických center. Zde je potřebné technické vybavení, jednotka intenzivní novorozenecké péče a tým odborníků zabývající se problematikou předčasného porodu a péčí o extrémně nezralé novorozence. Porod mimo centrum a následný transport již narozených extrémně nezralých novorozenců se považují za obrovský rizikový faktor a výrazně zvyšují jak jejich mortalitu, tak i morbiditu.
  • Mortalita a morbidita nedonošených novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností se zvyšují s klesajícím gestačním stářím, tj. s nezralostí organismu.
  • Specifickou neonatální mortalitu a morbiditu lze hodnotit podle gestačního stáří nebo porodní hmotnosti. Vlastní statistické údaje by mělo znát každé pracoviště (perinatologické centrum). Tyto údaje by měly sloužit nejen k hodnocení kvality perinatální péče, ale také pro konzultace s rodiči při hrozícím předčasném porodu. Rodiče by měli být informováni o šanci na přežití, resp. riziku postižení nedonošeného novorozence.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
10.6.05 18:54

tak jsem se na ty stranky mrkla a vypadaji fakt dobre (sice spousta cizich slov… :) ale nejak se to prelouskat da (s pomoci slovniku cizich slov :lol: )
no a nasla jsem tam tohle:
"Pohlavní styk v graviditě

Pohlavní styk u fyziologické gravidity je možný v celé délce trvání těhotenství bez nebezpečí pro matku i plod, jsou-li zachovávány hygienické požadavky a je-li určujícím faktorem přání ženy. Nedoporučuje se pohlavní styk v poloze, při které muž leží na ženě ležící na zádech. Pohlavní styk je nevhodný u ženy s odteklou plodovou vodou, s krvácením z rodidel, hrozícím abortem nebo předčasným porodem. Stahy dělohy vyvolané orgasmem po většinu gravidity nevedou k začátku porodu. Masturbace a dráždění prsních bradavek u termínové gravidity však může porod indukovat."
jestli to spravne chapu tak jde o klasickou tzv. misionarskou polohu? a proc ji nedoporucuji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
10.6.05 20:10

Ahojky.
Já bych řekla, že ji nedoporučují proto, že vůbec poloha v těhulky na zádech není dobrá. Prý jde moc málo vzduchu k mimískovi a není tam dostatek přísunu kyslíku, atd. Já osobně když si lehnu na záda, tak mě to ani dobře nedělá. Takže ani sexíček takhle teď neprovozujeme… :) Takových různých jiných poloh je.
Ale to jsem odbočila od předčasného porodu. Můj dr. říkal, že hraniční termín je 25-26tt. Ale i tak držím moc palečky ať to dobře dopadne.
Slávina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
10.6.05 21:32

ahoj..moje dceruška je narozena-teda oficielně „potracena jako živý plod“ v 24tt. Užili jsme si svoje, ale deníčky na tomto serveru mluví samy za sebe. Hrozně moc držím pěsti a kdybys chtěla jakékoliv infa, jsem neustále minimálně na mailu.
Kdybys mě náhodou nemohla chytit, holky mají na mě spojení a zcela jistě ti pomohou moji maličkost a Káčinu velikost najít.
Miselline+Kačenka 2roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
11.6.05 06:29

Sari,
ta poloha není doporučovány spíš z toho důvodu, aby muž netlačil svojí vahou na břicho. Mě v těhotenství poloha na zádech nevadila, ale provedení bylo jiné než misionářské. (Jak mě se ten název nelíbí :roll::lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.6.05 12:29

predcasny porod

Ahoj Milo, moji svagrove se narodilo miminko ve 25. tt, vazilo 75 deka, muselo kvuli zanetu. Kupodivu se doktorum podarilo ho vypiplat a nyni jsou mu 2 roky a je to uplne zdravej, krasnej a chytrej kluk, je to zazrak, protoze mu nedavali mnoho nadeje, mel nevyvinute plice a v nich navic infekci, museli mu operovat ocicka, ale vidi perfektne, jeste mu operovali kylu. Neonatologie u Apolinare je vazne na vysoke urovni. Ale hlavne zalezi asi na miminku jak je silne a jakou ma vuli zit… nektere to dokazou, nektere bohuzel, ale zazraky se deji…
Drzim tve kamaradce palce, at vse dobre dopadne…
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
12.6.05 11:08

Tak miminko se zatím drží a maminka je snad z nejhoršího venku…myslím na ní každý den,protože mrňousek má jen 600 g a ona 25.týden těhotná.Je brzo,aby se narodil :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí