Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat,jestli nevíte od kdy je možné udržet předčasně narozené dítě?Mám kamarádku v nemocnici,která má termín koncem září a řekli jí,že pokud nezlikvidují zánět,co má v těle,bude muset porodit.Zdá se mi to šílené,protože ten prďolka je ještě malinkatej a samozřejmě mám strach,aby byli oba v pořádku.
Mila
Ahoj Milo,
dnešní medicína je vskutku mocná.
Mé sousedce se narodil klučina někde na 25 tt, vážil okolo 750g. Klučík je na jedno oko slepý a na druhé nosí pár dioptrií, ale jinak je úplně v poho. Nezaostává a jeho vývoj je srovnatelný s jeho vrstevníky.
Sousedka je moc ráda, že ho má, je to vymodlený dítko.
Tvé kamarádce držím pěstičky, ať všechno dobře dopadne.
Dana
Ano, je to tak - 24-25.týden je hranice přežití. Posunout to k nižšímu týdnu už asi nebude možné, protože nejsou ještě zralé plíce (nevytvořené plicní sklípky) a ani přístrojem řízené umělé dýchání by nepomohlo. To myslím kámošce vychází tak-tak,že?
jendys
tomuhle ja moc nerozumim, ale nedavno jsem se setkala s holcickou, kterou maminka porodila na konci 6. mesice… mela kolem 90 dkg kdyz se narodila
je tusim mentalne postizena, ale nevim, jestli to s tim predcasnym porodem souvisi… kazdopadne normalne jezdi na kole, je krasna, komunikativni, usmevava a vesela
no pripada mi to fakt neuveritelne!!!
kamaradce drzim pesti at ma miminko zdrave
No právě,že jí to vychází tak tak…nevím přesně jaký je týden,ale počítám tak ten 24-25.,víc určitě ne.Chudák,je to vymodlenej prďolka.Moc na ně budu myslet. Doktoři se snaží mrňouska co nejdýl udržet v ní,ale má prý nějaký ošklivý zánět a ta léčba by mohla malýho ohrozit.
Ahoj všem, kteří potřebujete informace o porodu, předčasném porodu, šestinedělí, kojení aj. Velmi dobře odborně podané informace najdete na adrese: http://www.neonatologie.cz/index.html
Miminku i mamince držím palečky, ať vše ve zdraví zvládnou!!!
Přidávám z těchto stránek:
zpracováno podle Doc. MUDr. Z. Hájka, DrSc.: Porodnictví 1999, Grada-Avicenum)
Plody narozené před dokončeným 37. týdnem těhotenství (do 259 dní od prvního dne poslední menstruace a do 245 dní od koncepce) nebo vážící méně než 2500 gramů ve vztahu k délce gestace, jsou podle WHO označeny jako předčasně narozené. Jako velmi nezralé jsou plody vážící méně než 1500 gramů a extrémně nezralé vážící méně než 1000 gramů. Frekvence předčasných porodů v České republice kolísá mezi 5-6 %. Předčasné porody se podílí na perinatální, resp. časné neonatální úmrtnosti až v 70 %. Díky současné neonatologické péči se časná neonatální úmrtnost (ČNÚ) zlepšila. Děti narozené ve 28. týdnu těhotenství přežívají až v 78 %. Po 32. týdnu gestace je ČNÚ novorozenců téměř identická s dětmi narozenými v porodním termínu. Morbidita předčasně narozených novorozenců je však dosud alarmující. Závažné neurologické a mentální handicapy se vyskytují v 5-6 % u dětí vážících méně než 2500 g, v 18 % u dětí s porodní hmotností pod 1500 g a ve 48-50 % u dětí s hmotností do 750g.
Péče o nedonošené novorozence s velmi nízkou porodní hmotností
S rozvojem neonatální intenzivní péče se značně snížila úmrtnost novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností (tj. s porodní hmotností pod 1500 g).
Výrazně k tomu přispěly:
1. koncentrace předčasných porodů do perinatologických center
2. prenatální podávání kortikoidů (podporuje zrání plic a tvorbu surfaktantu)
3. léčba RDS (Respiratory Distress Syndrom, synonymum „nemoc hyalinních blanek“) surfaktantem
tak jsem se na ty stranky mrkla a vypadaji fakt dobre (sice spousta cizich slov…
ale nejak se to prelouskat da (s pomoci slovniku cizich slov
)
no a nasla jsem tam tohle:
"Pohlavní styk v graviditě
Pohlavní styk u fyziologické gravidity je možný v celé délce trvání těhotenství bez nebezpečí pro matku i plod, jsou-li zachovávány hygienické požadavky a je-li určujícím faktorem přání ženy. Nedoporučuje se pohlavní styk v poloze, při které muž leží na ženě ležící na zádech. Pohlavní styk je nevhodný u ženy s odteklou plodovou vodou, s krvácením z rodidel, hrozícím abortem nebo předčasným porodem. Stahy dělohy vyvolané orgasmem po většinu gravidity nevedou k začátku porodu. Masturbace a dráždění prsních bradavek u termínové gravidity však může porod indukovat."
jestli to spravne chapu tak jde o klasickou tzv. misionarskou polohu? a proc ji nedoporucuji?
Ahojky.
Já bych řekla, že ji nedoporučují proto, že vůbec poloha v těhulky na zádech není dobrá. Prý jde moc málo vzduchu k mimískovi a není tam dostatek přísunu kyslíku, atd. Já osobně když si lehnu na záda, tak mě to ani dobře nedělá. Takže ani sexíček takhle teď neprovozujeme…
Takových různých jiných poloh je.
Ale to jsem odbočila od předčasného porodu. Můj dr. říkal, že hraniční termín je 25-26tt. Ale i tak držím moc palečky ať to dobře dopadne.
Slávina
ahoj..moje dceruška je narozena-teda oficielně „potracena jako živý plod“ v 24tt. Užili jsme si svoje, ale deníčky na tomto serveru mluví samy za sebe. Hrozně moc držím pěsti a kdybys chtěla jakékoliv infa, jsem neustále minimálně na mailu.
Kdybys mě náhodou nemohla chytit, holky mají na mě spojení a zcela jistě ti pomohou moji maličkost a Káčinu velikost najít.
Miselline+Kačenka 2roky
Sari,
ta poloha není doporučovány spíš z toho důvodu, aby muž netlačil svojí vahou na břicho. Mě v těhotenství poloha na zádech nevadila, ale provedení bylo jiné než misionářské. (Jak mě se ten název nelíbí
) ![]()
Ahoj Milo, moji svagrove se narodilo miminko ve 25. tt, vazilo 75 deka, muselo kvuli zanetu. Kupodivu se doktorum podarilo ho vypiplat a nyni jsou mu 2 roky a je to uplne zdravej, krasnej a chytrej kluk, je to zazrak, protoze mu nedavali mnoho nadeje, mel nevyvinute plice a v nich navic infekci, museli mu operovat ocicka, ale vidi perfektne, jeste mu operovali kylu. Neonatologie u Apolinare je vazne na vysoke urovni. Ale hlavne zalezi asi na miminku jak je silne a jakou ma vuli zit… nektere to dokazou, nektere bohuzel, ale zazraky se deji…
Drzim tve kamaradce palce, at vse dobre dopadne…
Radka
Tak miminko se zatím drží a maminka je snad z nejhoršího venku…myslím na ní každý den,protože mrňousek má jen 600 g a ona 25.týden těhotná.Je brzo,aby se narodil ![]()