Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny,
ráda bych se Vás zeptala na zkušenosti s Utrogestanem. V neděli mě přepadli mdloby, včera jsem měla nahnědlý hlena tak jsem raději pádila k Dr. Ten mě naštěstí ujistil, že mimískovi srdíčko bije velmi dobře, ale, že nějaké náznaky špinění jsou vidět a tak mi ho předepsal.
Za jak dlouho asi tak špinění odezní? A máte někdo zkušenost s užíváním Utrogestanu a vitámínů? Já beru Babyplan od Calibrum.
Myslím si, že by se to nemělo nějak vylučovat, nebo bych ty vitamíny měla přestat brát?
Ahoj Lenko,
já jsme loni měla stejný problém - okolo 5.tt jsem začala špinit a tak jsem se polekala a hned utíkala k lékaři. Ten mi předepsal Utrogestan a kyselinu listovou - oboje jsem užívala do konce třetího měsíce, ale špinit jsem přestala asi hned po týdnu, už si to bohužel přesně nepamatuji
Jinak jsem v těhotenství žádné vitamíny neužívala, spíše jsem jejich přísun řešila pojídáním ovoce a zeleniny a „ve formě“ jsem se udržovala pravidelným cvičením.
Přeji ti, ať si těhotenství krásně užiješ a ať se těšíš ze zdravého miminka.
Ahoj
Hanka + Hanička 4,5 měsíce
Ahoj, ja jsem Utrogestan dostala hned na pocatku tehu i kdyz jsem jeste nespinila. Muj Dr ho predepisuje skoro kazdemu jako prevenci proti potratu do 12tt. Kdyz jsem zacala spinit pridal k tomu Ascorutin a vetsinou spineni po trech nebo ctyrech dnech prestalo. Pri tom jsem celou dobu taky zobala Calibrum (babyplan a pak mami). Terik a Charlie (6m)
Ahoj,
ja som zacala spinit v 8.tt, dostala som Duphaston (malo by to byt nieco podobne ako Utrogestan), brala som ho 3× denne + 3× denne Ascorutin az do zaciatku 18. tyzdna. Spinit som prestala az ca. v 13.tt
Rysulka
Ahoj,
já měla takovej mini nahnědlej výtok asi v 7.tt, na UZ bylo vše v pořádku a dostala jsem utrogestan. Těh. vitamíny jsem brala normálně dál, podle mě se to vůbec nevylučuje, protože vitamíny jsou vitamíny a Utrogestan je hormon progesteron.
To špinění bylo vždy jednorázově minimálně, jednou za týden až 10 dní. Utrogestan jsem brala do 12.tt a někdy po tom 3. m. to přestalo.
Alenka
Ahojky,
já jsem v předchozích dvou těhotenstvích vždycky kolem 12. týdne začala slabě krvácet a spravilo se to utrogestanem, ani o jedno mimi jsem nepřišla. Teď čekáme třetí a doktor mi utrogestan na:,–(il preventivně hned úplné od začátku. Zatím jsem v 11tt a žádné špinění ani krvácení se nedostavilo Naštěstí!! Doufám, že to nezakřiknu ![]()
Ahoj,
ja zacala krvacet v 6 tt, dr. mi na:,–(ila Utrogestan, kys listovou a ja pojidala Calibrum. Utro jsem brala az do 12 tt, spineni se u me dostavovalo v pravidelnych intervalech, obcas prerostlo v krvaceni. Zjistilo se, ze mam zanet cipku. To jsme vylecili a ted, 13 tt, jsem uplne v poradku, citim se fajn.
Mela jsem sileny strach a nervy, ale vse bylo v poradku. Chce to byt v poklidu, ono se to lehko rekne, ale clovek ma strach jako blazen…
Preji pohodove tehu
Nicol + akrobat 13 tt
Ještě mě napadlo, nechal Vás doktor kvůli špinění aužívání utrogestanu na neshopence a nebo chodíte dál do práce? Já jsem v 9tt+3.
Neschopenku mi nedal, jen jsem mela vic odpocivat. Ale taky asi zalezi na tom jak moc spinis a po jake dobe to ustava. A hlavne zalezi na tom jestli jsi nemela driv problemy. Ja byla na neschopence az od cca 26tt, ale z jineho duvodu.( Charlie byla moc nizko) Terik
Já jsem na neschopence taky nebyla, během týdne bylo všechno v pořádku a já jsem si to v práci „užívala“ s bříškem až do nástupu na MD, tzn. 6 týdnů před porodem.
Ja na neschopence jsem, uz od toho 6 tt. Musela jsem stale jen lezet, jen na WC jsem mohla jit.
Nicol
Ahojky,
tak ten Utrogestan beru už asi týden a mám z toho všelijaké pocity. Nahnědlý hlen, kvůli kterému jsem hned letěla k toktorovi byl asi opravdu jen taková jednorázovka a hned zmizel. Špinění ale i po týdenní léčbě přetrvává - je fakt, že změnilo konzistenci,teď je spíš takové řidčí, bělavé po zaschnutí na kalhotkách zežloutne. Bohužel je ale také častější, při nějaké delší chůzi mám kalhotky téměř promočené a dokonce i v klidu, třeba v noci to malinko vytéká. Tak nevím co si o tom mám myslet? Je to vpořádku? Vím že se všude píše, že zvýšený poševní výtok v těhotenství je naprosto normální v případě, že nesvědí, nezapáchá nebo není krvavě zabarvený.
K doktorovi jdu až za týden, utrogesta budu samozřejmě brát dál, ale jsem z toho trošku nesvá.
Co si o tom myslíte - mám se něčeho bát
Lenka 10tt
Ahoj Leni,
já mám stejný problém s výtokem jako ty. Je takový bílý až žlutý a po vyšetřeních mi doktor sdělil, že se to není žádný zánět ani infekce, ale že je to pouze v důsledku hormonálních změn. Takže budeme muset asi vydržet, dokud to samo neodezní (doufám, že to bude brzo)…
Ahoj, potřebovala bych radu či zkušenosti ostatních. Od ledna 2014 beru utrogestan na úpravu cyklu. Nyní jsem byla na laparoskopii (byla jsem tam oproti zvyku až po ovulaci cca 2 dny). Utrogestan jsem vždy nasazovala 15 DC, ale teď jsem byla na té laparo tak jsem nezačala brát. Máte zkušenost jestli při vysazení MS pak chodí? Všechny testy i laparo mám v pořádku. Děkuji za odpovědi.