Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, potřebovala bych radu či zkušenosti ostatních. Od ledna 2014 beru utrogestan na úpravu cyklu. Nyní jsem byla na laparoskopii (byla jsem tam oproti zvyku až po ovulaci cca 2 dny). Utrogestan jsem vždy nasazovala 15 DC, ale teď jsem byla na té laparo tak jsem nezačala brát. Máte zkušenost jestli při vysazení MS pak chodí? Všechny testy i laparo mám v pořádku. Děkuji za odpovědi.
Pokud normalne ovulujes, MS dorazi (pri nepravidelne ci opozdene ovulaci muze dorazit i o dost pozdeji). Pokud neovulujes, tak MS dorazi kdo vi kdy, ale zaroven ten Utrogestan beres jen a jen na upravu cyklu, nikoliv na otehotneni.
@ugluk To vím, já právě měla podezření na PCO, tak jsem nejdřív brala utrogestan na úpravu cyklu a poté 3× clostilbegyt. Užívala jsem nosifol a potom jsem začla ovulovat normálně a pravidelně, což předtím jsme právě ovulaci neměla a proto ty dlouhé cykly. Takže právě přemýšlím nad tím, když je teď ovulace pravidelná a v pořádku (chodila jsem na folikulometrii i po vysazení clostilbegytu), že by menstruace měla být víceméně pravidelná. Nebo se pletu? Dr. mi řekla ať utrogestan beru dál, abych si prý nerozházela cyklus…
@Douby ano, pri pravidelne ovulaci je i pravidelna menstruace, i bez Utrogestanu. Nicmene pokud ho beres az po ovulaci, tak s nim nic nezkazis a pripadne tehotenstvi podpori.
@ugluk Děkuju za info. Ovulace byla to vím na tuty. Takže by měla MS dorazit normálně. Pak asi utrogestan vysadím, alespoň tak poznám jestli ovulace pořád běží jak má ne? Když pravidelná ovulace = pravidelná menstruace…
@Douby tak tak. Sice nic neplati na 100 %, ale po ovulaci MS dorazi. Naopak MS neni dukazem doho, ze ovulace byla.
@ugluk Tak mám už 4 dny zpoždění, přitom ovlulaci jsem stopro měla jako vždy. Tak váhám jestli nasadit utrogestan nebo si dojít na injekci. Nebo že by to bylo tou laparkou?
@Douby tehotna nejsi? Utrogestan je progesteron stejne jako agolutinova injekce. S laparkou v tomto zkusenosti nemam, ale vliv by na hladiny hormonu mit nemela.
@ugluk Těhotná být nemůžu. Sex jsem měla 6 dní před ovu, a pak až 4 nebo 5 dní po. Mezi tím byla ta laparo. Už jsem z toho fakt jelen ![]()
@Douby ale stejne bych ten test udelala, at mas 100% jistotu. Ovulace je souzena dle ceho - BT, ovutestu?
@ugluk Dle ultrazvuku na kterém jsem byla před operací. No ještě počkám do pondělka a pak asi test. Ale to by bylo asi dost divný.
@Douby nojo, ale ten utz to odhadne, ale s presnosti na den rozhodne ne, i kdyz s presnosti na 4 by to teda melo byt stopro. Stejne jako ani utz ani testy nereknou, zda to doopravdy prasklo, pokud to teda nebyl utz nejdriv na folikuly a par dni pote tam folikul nebyl. Proste stoprocentni to neni. Test bych s podezrenim na ctyrdenni zpozdeni udelala klidne hned a jinak jak pises, jestli nebudes do pondelka moudrejsi, tak to resit.
Na UTZ bylo 14DC vidět žluté tělísko a volná tekutina. no nezbývá než čekat.
No, ony jsou ty utz kratce po ovulaci velmi nepresne, mi doktori se vzdycky dost zdrahali soudit. To zlute telisko se tvori trochu s odstuem, co si pamatuju. Ale jasne, nezbyva nez cekat, drzim palce!