Cucání ručiček vs. dudlík

3624
16.6.05 19:29

Zdravím všechny,

chci poprosit o zkušenosti s cucáním ručiček. Mám 3 měsíční holčičku, která si občas cucá ručičky. Tak nevím, jestli ji je mám vytahovat a dávat místo toho dudlík, který si bere na usínání, nebo jestli ji mám nechat, ať si dělá co chce :) Berunka je druhé dítě, ale první Adámek to nedělal, tak nevím, co s tím.

Díky za rady - porady, jestli s tím máte některá zkušenosti.

Díky Veronika Adámek a Berenika Ema (VABE)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
70
16.6.05 20:33

Ahoj!

Můj názor je, že cucání ručiček patří k přirozenému vývoji dětí. Prostě poznávají všechno pusinkou a když najdou ručičky, tak je musí ochutnat. Dudlík místo ručiček bych nedávala. My jsme dudlík neměli vůbec, malej si cucal i paleček při usínání, když byl unavenej a tak. Jakmile mu začali růst zoubky, tak s tím palečkem přestal. Teď je mu rok a poznává už většinou pomocí smyslů, ale v pusince má ručičky a kamínky a to co kde najde a já si honem nevšimnu, že něco polapil :roll: ještě dost často. To jsou prostě děti. Vůbec bych to neřešila. Jak to přišlo, tak to za pár měsíců odejde. :lol:

Ahoj Pavlička a Martínek 1 rok a týden

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
16.6.05 20:45

Ahojky,
taky si myslim, ze je to normalni a delaji to vsechny deti. Nase mala je tedy zvykla na dudlik - ted uz jen na spani, ale mela obdobi, kdy rucicky tady ochutnavala. Proste zkoumala svet a rucicky byly prvni po ruce :). Jak to prislo, tak to taky odeslo. Dudlik vyhral a jsem tomu rada, protoze dudlik ji jednou seberu ale rucicky tezko :).

Pa Lucka a Niky (15m)
http://nikolinka.wz.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
16.6.05 21:13

ahoj,
naší holčičce je rok a dudlíka má na spaní,když je nemocná nebo hodně mrzutá což je málokdy.hodně jsem to zvažovala a nakonec jsem se vyptávala mnoha známých a četla kdeco.můj osobní názor je,že dudlíka odnaučím mnohem snáz než ruce.mám 2 sestry,jedna si dudlala ještě ve škole palce a rozkousávala povlečení a ta druhá je o dost mladší po téhle zkušenosti dudlu dostala.pak přišel čert a mikuláš a dudlu odnesl a bylo to v pohodě.takže my dudlu taky máme,koupila jsem od aventu a malou velikost takže na zuby by rozhodně vadit neměl.
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
16.6.05 21:27

Ahoj,
taky se přidávám k názoru,že je to normální vývoj miminka.První ,co začnou prohlížet a vnímat jsou právě jejich ručičky a ochutnávat prstíky.Mám už skoro 10m Niki a zkoumá ručičkama a ochutnává neustále.No ale snažím se stále kontrolovat co…,uličnice využívá situace,když se zrovna nedívám.S dudlíčkem jsme přišli už z porodnice,kde nám ho zakazovali,že pak mimi nebude chtít prs,ale to se u nás nepotvrdilo a s chutí baštila a kojená byla do 8m.S dudlíkem se uklidní a máme ho hlavně před spaním.Myslím,že je jednodušší odnaučit dudíska než cumlání palečku.
Přejem spokojená miminka a jejich maminky
 N+N

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.6.05 23:46

Ahoj,
můj chlapeček má dudlík jen na spaní a přesto má lehký předkus. Byli jsme v 11měsících u zubařky a ta nám řekla, že dudlíka nemáme brát, dokud malý nebude ochotný se ho vzdát sám, že potom hrozí to, že si začne žužlat ručičky, nebo prstíčky a to ho bude odnaučit mnohem horší, než ten dudlík.Prosazuje názor, že dudlík je méně škodlivý, než žužlání ručiček, ty údajně deformujou zoubky mnohem víc. Já s ní souhlasím, možná z pohodlnosti, protože kdykoliv se mi prcek v noci vzbudí, dám mu dudlík a je klid. Ručky si nikdy nijak itenzivně nežmoulal.
 Kačka

• Citovat
  • Upravit
kdoviktera
16.6.05 23:54

Ahojky Verčo,

tak Filípek dudýnka nemá vůbec, prostě ať mu dám jakýkoliv typ, tak nadavuje. Paleček v puse má téměř neustále a mě to dost trápí. Přesně podle rčení - dudýnka mu vezmeš, ale paleček bude mít stále po ruce. Když ale ručičku nemá v puse celý den a dudlík má na uspávání, tak bych to neřešila. Tuším ale, že v našem případě to bude asi horší :roll: Musím se trochu pochlapit a napsat i něco do deníčku.

Pusinku dětičkám a pa Katka

• Citovat
  • Upravit
3624
17.6.05 07:51

Díky moc za rady a názory. No jo, určitě je to přirozený vývoj, že vše zkoumají ručičkama a pusinkou…

tak zatím papa VABE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.6.05 12:23

Hezký den,mám dceru,které je 21 měsíců a cucá prstíky před spaním i během dne,když je unavená. Myslím,že lepší je dudlík,který můžu schovat,ale s prstíkama to bude asi horší. Má už svuj styl,palec a ukazováček spojí a cucká,když usne automaticky jí to vypadne. Nezabírá dát po ruce,vydírat,po dobrém,po zlém,lak proti kousání na nehty…prostě nic. Moje známá si cucala paleček až do 7let,tak držím palce ať to těm našim malým tak dlouho nevydrží.

• Citovat
  • Upravit
473
17.6.05 12:24

tak já to shrnu:
*dudlík je méně škodlivý, než žužlání ručiček (na zuby)

• je jednodušší odnaučit dudíska než cumlání palečku.
    *u starších mininek jsou ručičky mnohem špinavější, než umytý dudlík
    *když je dudlík v puse, nic jiného se tam dát nedá (např. kamínky, písek, kytičky…)
    Já jsem když jenom „ochutnával“ ručiky nechávala, když už je dudlal vyměnila jsem je vždy za dudlík.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
17.6.05 13:20

Souhlasím. My tak přišli s dudlíkem už z porodnice. Je důležité mít ale kvalitní a neustále ho umývat nebo sterilizovat.Co 2 měsíce koupit nový. Náš Koblížek je ještě maličký - 3 týdny, ale někdy dudlík moc uvítá, jindy ho vůbec nechce. Já mu ho dala hlavně proto, že nemůžu kojit, připadlo mi že by potřeboval něco „dumlat“ a sestřičky mi to v porodnici potvrdily, (že ani na kojení to nemá vliv). Ručičky si do pusinky taky cpe, do budoucna ale preferuju dudlík, jen mám možná obavu aby nám nezůstal moc dlouho!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
17.6.05 13:39

Ahoj,
naše malá to dělala také právě okolo 3 až pěti měsíců věku a měla z toho ošklivou vyrážku, která byla ošklivá na pohled i na omak. Náš pediatr nám řekl, že máme radši dávat dudlík než nechat roazmáčet kůži na ručičkách, navíc to je opravdu méně škodlivé na zoubky a zanesení infekce. Dělala jsem to tak, ruce jsme vyléčili a bylo vše pak vpořádku. Kubinka :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
17.6.05 14:22

Ahoj holky,
taky si myslím, že je to přirozený vývoj mimka.
Přepíšu Vám sem názor Dr. z knížky o psychomotorickém vývoji, období 3 měsíc.

„Vaše děťátko už určitě objevilo svoje ručičky a důkladně je prozkoumává. Má k tomu velkého pomocníka - svoji pusinku . V ní má v tomto období ukrytý hmat, a tak se nedivte, že vše hned putuje tam. Je třeba miminku v prozkoumávání nebránit “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.6.05 14:25

Ahoj holky,já mám taky zrovna 3měsíční holčičku a taky má období zkoumání.Nejsou to jen prstíčky,je to celá dlanička.Mám taky staršího kloučka a ten to taky nedělal,ale ten pro změnu nechtěl ani dudánka,takže jsme uspávali s brekem a vztekáním.Bylo to psychicky náročný :roll:.Terinka si vezme dudánka a je klid.Řešila jsem to i v porodnici se sestřičkami a ty mi dudlíka schválily,akorát mi radily,abych jí ho nenechávala v pusince,když spinká.
Ahoj L+T

• Citovat
  • Upravit
7954
2.9.10 14:55

Já jsem původně dudlík vůbec dávat nechtěla, do 2 měsíců ho malej ani nechtěl (měli jsme ty vytvarované, avent,atd.) Nechci mít dítě, který ještě ve dvou letech cucá dudlíka! :zed:
 ALE:

• malej má hrozné koliky, uklidnil se vždy jen u prsa
  • když jsme ho nechali samotného tak řval
  • čím dál víc si cucal ručičky

Pak jsem koupila kulatější dudlan se sametovou špičkou a ten si vzal.
Takže to dost pomohlo. Není pořád u prsa a i přez den usne! :palec: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky