Kritéria pro přijetí do školky

Anonymní
10.11.11 10:40

Kriteria pro přijetí do školky

Přeji krásný den,

rozhodla jsem se dceru nahlásit do školky. V dubnu ji budou 3roky. Mám sice RD na 4roky, ale hodlám jít do práce.
Letos jsem se bavila se svou sousedkou o školce. Má o 1měsíc mladší holčičku. Nevzali ji, protože byla malá (v září měla cca 2,5roku) což chápu. Ale ředitelka ji řekla, ať si na další rok nachystá obálku. Oni totiž upřednostňují děti v předškolním věku, to je samozřejmě správně. Ale když donese úplatek, tak ji vezmou i dítě, které v předškolním věku není. Takže mám obavy, že mi malou nevezmou. Než abych dávala úplatek ředitelce, raději malou nahlásím do Montessori.
Další problém u nás je ten, že s dcerou máme napsaný trvalé bydliště v našem bytě. Ale bydlíme u tatínka (tam bych chtěla nahlásit malou i do školky). Nevíte jak to je, když malá nemá trvalé bydliště v dané obci? Stačí alespoň jeden z rodičů? Nechce se mi ji přehlašovat, nechci aby měla trvalé bydliště jinde než já :nevim:
Ještě jsem se chtěla zeptat, když by mi malou nevzali u nás v obci, přemýšlela jsem nad městem, je tam školek dost (letos měli i volný místa). Mám to od baráku cca 15minut, takže žádný problém. Ale co mě zajímá je, jestli musím jít i do jiné školky na zápis. Nebo když mi nevezmou malou v naši obci, zda jít jen do jiné a zeptat se, zda mají místo?!
Snad jsem to napsala trochu srozumitelně… :wink:
Děkuji za odpovědi, Z.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7182
10.11.11 10:49

Bohužel peníze vládnou světu a nedivím se tomu, že si i ředitelky ve školce říkají o úplatek. S tím nic neuděláš. :nevim: Pokud jde o trvalé bydliště, musíš se zeptat v konkrétní školce, většinou ale vyžadují trvalý pobyt dítěte. Pokud máš v záloze školku ve městě, tak tam určitě běž na zápis, nespoléhej na to, že zbyde volné místo. Přeju hodně štěstí, ať školka vyjde. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
10.11.11 10:53

Myslím si to samé,když jsme byli u zápisu,tak bylo rozhodující trvalé bydliště dítěte,potom věk. Určitě bych šla do více školek,abych měla jistotu,že nějaká vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
10.11.11 10:54

Jo, obálková metoda funguje. Jen někde to paní ředitelka nazve sponzorským darem.
Přihlášku jsme museli nechat orazit zaměstnavatelem (já i manžel), takže uvidíš, jestli je neovlivní i pokud tam uvedeš 4 letý rodičák.
I tak to byl boj o místo (hodně dětí).

přihlášku si dej do každé školky, o které uvažuješ. Než obvolávat, kde zbylo místo, je lepší být „pod čarou“ a čekat, že se místo uvolní (dítě přijaté do více školek atd.). :nevim:

edit: Jo, trvalé bydliště bylo podmínkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
10.11.11 10:59

Děkuji…
Muž říkal, že skočíme na obecní úřad přehlásit malou sem, ale to já nechci. Nechci, aby měla jinde trvalé bydliště jak já… :oops: :think:
S tím „spozorským darem“.. Raději koupím hračky, než dávat jen tak peníze. To opravdu raději půjdu do té Montessori, i když je to vcelku dost (měsíčně)… :roll:
Uvidíme jak to všechno dopadne. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1192
10.11.11 11:00

Daná kritéria pro přijetí do školky byla u nás dohledatelná na webu městské části odbor školství,která školky provozuje.Zkus se podívat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
10.11.11 11:09

Heleď a proč si nepřehlásíš TP taky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
10.11.11 11:36

Při výběru školky bych se řídila jen kvalitou zařízení. Obešla bych si je, poptala se známých, prošmejdila webové stránky. A zařídila se podle toho, která školka by mi pro mé dítě připadala nejlepší, klidně i nabídla sponzorský dar (žádný úplatek, ale nějakou tisícovku co si z ní 15% můžeš odepsat z daní pokud pracuješ). Bydliště bych klidně změnila pokud by to zvýšilo šanci na přijetí do té vytipované. Montessori není špatná volba, pokud máš dítě nadané, hravé a zvídavé tak je to naopak dobrá investice do vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1692
10.11.11 11:44

Přímo tabulka podle které se rozhoduje při přijetí by měla být na stránkách MŠMT. Je to obodováno a podle výsledku se školky naplnují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
10.11.11 22:22

Ahojky,
u nas 3. kriteria:
1. trvaly pobyt
2. deti v den nastupu do skolky dosažení 3.let
3. oba rodiče zamestaní
Stacil trvaly pobyt jen manžela - já ani deti zde trvaly pobyt nemáme.
Tento rok vzali i deti mensi, nebo i maminkam na MD protoze pristaveli novou budovu v arealu skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.2.14 12:02

@CokeLady hem..tak toto už je celkem přes čáru - na detaily právo nemají. Na informaci, zda pracuješ či ne, teoreticky ano (bývá to jedním z kritérií přijetí)… ale ten zbytek, to je moc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.2.14 12:06
@CokeLady píše:
Právě, nemám absolutní problém napsat pozici, případně od kdy chci nastoupit do práce, ale jako pracovní doba, sídlo firmy a email a telefon? :roll:

do pracovní doby je jim třeba kulové. To bez debat :think: asi bych riskla to tam prostě nenapsat - max zaměstnavatele, když už, tak ten telefon, ale to je tak vše :think: ale záleží, jak moc tam chcete přijmout - třeba to budou brát jako mínus, že :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.2.14 12:07
@CokeLady píše:
Vyplňuji přihlášky do školek a v jedné jsou dost nepříjemné otázky, které nemají nic společného s nástupem do školky dle nových pravidel.I obou rodičů je detailně, zda už pracují nebo chtějí pracovat, od kdy podnikají nebo od kdy a kde studují, od kdy jsou na ÚP, jestli pracují, tak jako co, v jaké firmě, jaká je její adresa, jaká je pracovní doba, telefon a email na zaměstnavatele, to se mi docela příčí vyplňovat. Má na to školka právo na tyto informace, když zaměstnanost rodičů (navíc takhle šíleně detailně popsaná) není směrodatná při přijetí dítěte do MŠ? Divím se, že nechtějí ještě hrubý plat a velikost bot. :pocitac:

Snad jen pokud mají v kritériích pro přijetí, zda jsou oba rodiče zaměstnaní. Pak asi můžou chtít kde, a nějaký kontakt pro případné ověření. Faktem je (jednu dobu jsem hlídala děti v malé školičce), že jsem byla radši, když jsem „něco“ o rodičích věděla. Kde a co dělají, tudíž kdy (a co) jim mohu zavolat, kdyby něco… Třeba že nezaměstnaná maminka má prostě poněkud „volnější ruce“ co se týče náhlé dopolední virózy (a návštěvy lékaře IHNED) než mamka prodavačka… jestli mi rozumíte… Ale že bych to vyžadovala písemně, to ne :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
24.2.14 12:08

@CokeLady informuj se u zřizovatele školky. Toto mi rozhodně přijde přes čáru. Správně by ani to zaměstnání nemělo být kriteriem. Školka je součástí vzdělávacího systému dětí v ČR a dítě má právo na vzdělání bez ohledu na to, zda rodiče pracují či ne nebo zda má nebo nemá doma mladší sourozence. Jinak je to diskriminace dítěte. Tak kdysi rozhodl ombudsman, pokud vím a je to i v pokynech od ministerstva školství (minimálně to o mladších sourozencích a matkách na MD či RD s dalším děckem). Jenže poptávka převyšuje nabídku a tak se dějí různé nešvary a leccos školkám prochází, jak se rodiče bojí ozvat, jen aby to místo dostali a ještě kolikrát jsou „nuceni“ dát „sponzorský dar“! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
24.2.14 12:08

Presne toto jsem mela loni na prihlasce pro ditko - vubec jsem nevedela ktera bije tak jsem informace vyplnila - stejne dcerku neprijali. :-(
Letos vyplnovat nebudu - pouze jen to ze nastupuji do prace.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin