Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj zkušenější maminky,
chtěla bych se s Vámi poradit kdo všechno může předávat nebo vyzvedávat dítě ve školce? Předpokladem je, že je to dospělá a dítěti blízká osoba. Je např. nutný souhlas matky s tím, aby mohl dítě vyzvednout otec, v případě, že je dítě v matčině péči? Jsou nějaké zásadní věci, které dítě musí mít když nastupuje na začátku týdne do školky? Někde jsem četla, že si děti nosí vlastní ložní povlečení..
Děkuji za rady, jak to ve skutečnosti ve školkách chodí, nás to teprve čeká.
Přivézt do školky může kdokoliv, komu ty dítě svěříš.
Vyzvedávat už bud ty, nebo babička,dědečet…kdokoliv, kdo má ve školce napsané zmocnění k vyzvedávání. (tak je to u nás)
Do školky jsme nenesli nic, krom oblečení do školky, ven a papuček.
U nás ve školce jsem teda do papíru psala,že bude vyzvadat otec,matka nebo prarodiče.Ale párkrát mi přibrala kluka i sousedka a obráceně.Jinak ložní povlečení jsem nenesli,pouze oblečení,obuv,kartáček,pastu a kapesníčky.
Vyzvedávat může dítě zákonný zástupce a pak kdokoliv kdo je zapsaný v evidenčním listu ve školce. DOvést do školky může i sourozenec, nebo kdokoliv jiný. Co si máte a nemáte donést do školky, to vám měli říct při schůzce na začátku šk. roku, nebo si tam zavolej. U nás děti nosí krom svého oblečení, jen papírové kapesníky, které se uloží u učitelky a děti do nich ve školce smrkají.
Katka86 píše:
U nás ve školce jsem teda do papíru psala,že bude vyzvadat otec,matka nebo prarodiče.
Předpokládám, že počet osob, které mohou vyzvedávat se dá kdykoliv upravit?
U nas se vyplnoval papir, kam rodice, popripade matka napsala kdo bude/muze dite ve skolce vyzvedavat.
Pokud tam osoba uvedena neni, ucitelky osobe dite nedaji.
Jinak i rano treba muzu nahlasit kdo dite vyzvedne.
Kdo vodi je jedno.
Ad povleceni, u nas se nemusi nosit.
Nosime obcas akorat tekute mydlo, kapesnicky a toaletni papir.
kkatynka píše:Katka86 píše:Předpokládám, že počet osob, které mohou vyzvedávat se dá kdykoliv upravit?
U nás ve školce jsem teda do papíru psala,že bude vyzvadat otec,matka nebo prarodiče.
Ano
Taminka píše:
U nas se vyplnoval papir, kam rodice, popripade matka napsala kdo bude/muze dite ve skolce vyzvedavat.
Kdo vodi je jedno.Ad povleceni, u nas se nemusi nosit.
Nosime obcas akorat tekute mydlo, kapesnicky a toaletni papir.
A kontrolují pokaždé ten papír, kde jsou zmocněné osoby k vyzvednutí? (tím mylsím,když přijde třeba někdo, kdo ještě nevyzvedával nebo na začátku roku)
U nás co vidím v šatně tak ne.
Dokonce muzes rano ve skolce rici, ze si dite odpoledne vyzvedne nekdo jiny, ucitelka si to poznamena a je to
pokud mas deti ve sve peci, samozrejme nahlas a doloz ucitelkam, aby nepredali dite otci, napriklad podle OP. A co se tyce potrebnych veci, mela by te informovat prave ucitelka, my to meli vzdy i na nastence v satne ![]()
Ahoj, jsem učitelka ve školce a věc se má takhle:
Vyzvednout dítě může kdokoli koho napíšeš do ev. listu, příp. nějakého dokumentu o vyzvedávání, u cizích osob se píše číslo OP a učitelka by to měla napoprvé zkontrolovat, nemůže dát dítě někomu, koho v životě neviděla, a kdo si jen ukáže na dítě!
A co se týče vybavení do školky, tak obecně platí, že si donesete, přezůvky (s pevnou patou), oblečení do školky, oblečení na ven, pyžamo, kartáček a pastu. To ostatní se liší.
lokofa píše:Taminka píše:
Nosime obcas akorat tekute mydlo, kapesnicky a toaletni papir.A kontrolují pokaždé ten papír, kde jsou zmocněné osoby k vyzvednutí? (tím mylsím,když přijde třeba někdo, kdo ještě nevyzvedával nebo na začátku roku)
U nás nekontrolují,pro děti si u nás krom jednoho dítka chodí jen rodiče.A když náhodou třeba odpoledne přijde někdo jiný,tak to jen ráno nahlásí učitelce.
Katka86 píše:lokofa píše:U nás nekontrolují,pro děti si u nás krom jednoho dítka chodí jen rodiče.A když náhodou třeba odpoledne přijde někdo jiný,tak to jen ráno nahlásí učitelce.Taminka píše:
Nosime obcas akorat tekute mydlo, kapesnicky a toaletni papir.A kontrolují pokaždé ten papír, kde jsou zmocněné osoby k vyzvednutí? (tím mylsím,když přijde třeba někdo, kdo ještě nevyzvedával nebo na začátku roku)
Jedinkrát jsem viděla, že se učitelka zeptala jestli mají zmocnění.
JInak tchynku jsem tam nepsala, jelikož dítě nevyzvedávala, jednou se zjašila, že malého vyzvedne. /zmocnení měl jen tchán) Říkala,že to zkusí a uvidí. Dali jí ho, bez řečí a na nějaké zmocnění se vůbec neptali.
lokofa píše:Katka86 píše:lokofa píše:U nás nekontrolují,pro děti si u nás krom jednoho dítka chodí jen rodiče.A když náhodou třeba odpoledne přijde někdo jiný,tak to jen ráno nahlásí učitelce.Taminka píše:
U nás co vidím v šatně tak ne.Jedinkrát jsem viděla, že se učitelka zeptala jestli mají zmocnění.
JInak tchynku jsem tam nepsala, jelikož dítě nevyzvedávala, jednou se zjašila, že malého vyzvedne. /zmocnení měl jen tchán) Říkala,že to zkusí a uvidí. Dali jí ho, bez řečí a na nějaké zmocnění se vůbec neptali.
Ono, u těch prarodičů se to tak nehrotí, ale měla by aspon chtít vidět občanku ![]()
ve školce jsme na začátku roku podepisovali papír, kam jsme uvedli, kdo může dítě ze školky vyzvednout. Kdo nebyl na papíře, měl smůlu. Výjimka byla, když dotyčná osoba přinesla papírek od matky, že toho a toho dne může ta osoba dítě vyzvednout.
ano u nás stejně.. při nástupu dítěte do mš podepisuješ zmocněné osoby které dítě smí vyzvednout!
takže např. sourozence, babičky, otec se psát nemusí… ale nevím jak je tomu v případě právě po rozvodu a svěření do péče.. to se zeptej. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.