Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj zajímalo by mě jak to funguje u Vás ve školce.
K nám obědy pro děti dováží,a svačiny dělá školnice.Minulý týden měli k svačině v půl 9 ráno,topinku s česnekem(kluk mi doma říkal,že z toho tekl olej,tak to nechtěl),druhý den měli chleby ve vajíčku taky mastné.
Mají vaše děti taky takové svačiny?Už je podruhé doma ze školky s průjmem,a ne jen on.Když byl v pátek doma,pro oběd jsme do školky šli,a byl fakt nehorázně slanej. Řešili byste stravu s ředitelkou školky?Přijde mi to dost přehnaný co jim dávají.
Upřímně, tak ani manžel nechodí do jídelny, natož tam, kam se jídlo odněkud dováží. Z toho vyplývá, že by nedovolil (ani já) takovévhle stravování. Jako nechci tvrdit, že vždy jídlo z dovážky musí být špatné. Ale bohužel v drtivé většině případů tomu tak je. A topinka s česnekem na svačinu pro předškoláčky …
… no kde to jsme … jako nesjem pintlich, doma klukům taky dělám smaženky, ale školková kuchyně snad na tohle má normy, jak je to s jídelníčkem pro takovéhle špunty!
Jinak u nás spokojenost s kuchyní do té míry, že - náš provorozenný, totální nejedlík a scény u stolu jsou prostě plné řevu, tak si ve školce chodí přidat … a spousta mamin říká, ta paní kuchařka ty děti vysloveně rozmazluje, doma by kukuřici (dosaďte cokoli … kromě teda smaženek!!!) nejedl …
Ano, urcite bych to resila. Takovahle strava rozhodne neni vhodna pro deti.
U nas dostavali deti ve skolce na svacinu vetsinou ruzne pomazanky na chlebik a cerstve ovoce, nekdy jogurty. Na piti dostavali caj, kakao, bilou kavu, nekdy stavu a v lete kdyz byli venku na zahrade vodu.
Je pravda, ze nase skolka mela svoji kuchyn a kucharky. Ale zdrave svaciny se daji urcite vyresit, i kdyz vlastni vyvarovna chybi. ![]()
74paja píše:
Ano, urcite bych to resila. Takovahle strava rozhodne neni vhodna pro deti.
U nas dostavali deti ve skolce na svacinu vetsinou ruzne pomazanky na chlebik a cerstve ovoce, nekdy jogurty. Na piti dostavali caj, kakao, bilou kavu, nekdy stavu a v lete kdyz byli venku na zahrade vodu.
Je pravda, ze nase skolka mela svoji kuchyn a kucharky. Ale zdrave svaciny se daji urcite vyresit, i kdyz vlastni vyvarovna chybi.
Přesně, ostatně přijde mi, že osmažit chleba je náročnější než ho namazat byť koupeným taveným sýrem a vrazit na to rozřezané rajčátko …
Jeste bych chtela dodat, ze skolka by se co se mela ridit normami, kolik ovoce, jogurtu a mleka by meli deti dostavat. Jidelnicek by mel byt vyveseny tak, aby ho vsichni rodice videli.
Teda to bych k dopolední svačině nesnědla ani já
. Mastnou topinku s česnekem, nebo chleba ve vajíčku
. Nemáte ve školce nějaké „třídní“ schůzky? U nás se tohle řešívá na začátku školního roku.
Co ostatní rodiče na to? A odkud jim vozí ty obědy? Z jiné školní jídelny nebo z nějaké vývařovny?
U nás bývají ke svačině pomazánky - tvarohová, sýrová, vajíčková, máslo se sýrem, pomaz. máslo s rajčetem atd. Na odpolední svačinu občas sušenka (z toho nejsem moc odvázaná), rohlík nebo podobně jako dopoledne + ovoce.
A kolik platíte za stravu?
Tak tohle by se mi fakt nelíbilo ![]()
U nás se všechna jídla připravují ve školce. Jídla mají zdravá, chutná. Občas dostanou smažené, ale nikdy se nestalo, aby z toho tekl olej.
Být tebou, asi bych se dohodla s ostatními rodiči a zkusila se dohodnout s ředitelkou školky, aby stravování v MŠ napravila. Pokud s ní nebude řeč, bylo by dobré obrátit se přímo na zřizovatele školky. Není normální, aby takhle malé děti dostávaly tukem nasátá jídla. A opakované průjmy asi mluví za vše…
Držím palce, ať se to brzy vyřeší ![]()
Milli píše:
Teda to bych k dopolední svačině nesnědla ani já. Mastnou topinku s česnekem, nebo chleba ve vajíčku
. Nemáte ve školce nějaké „třídní“ schůzky? U nás se tohle řešívá na začátku školního roku.
Co ostatní rodiče na to? A odkud jim vozí ty obědy? Z jiné školní jídelny nebo z nějaké vývařovny?
U nás bývají ke svačině pomazánky - tvarohová, sýrová, vajíčková, máslo se sýrem, pomaz. máslo s rajčetem atd. Na odpolední svačinu občas sušenka (z toho nejsem moc odvázaná), rohlík nebo podobně jako dopoledne + ovoce.
Za svačiny platíme 6kč a obědy 18kč.Dováží je ze školní jídelny základní školy,spadá pod školu.Jsme malá vesnice.Ostatní rodiče bohužel jsou z ticha.A to já nebudu.Schůzky byla z kraje září,jenže to se ještě tyhle hrůzy neobjevovali na jídelníčku.Rozhidně to budu řešit.Ve čtvrek minulý týden měli prejt,půl školky blilo.
Liduš88 píše:Milli píše:Za svačiny platíme 6kč a obědy 18kč.Dováží je ze školní jídelny základní školy,spadá pod školu.Jsme malá vesnice.Ostatní rodiče bohužel jsou z ticha.A to já nebudu.Schůzky byla z kraje září,jenže to se ještě tyhle hrůzy neobjevovali na jídelníčku.Rozhidně to budu řešit.Ve čtvrek minulý týden měli prejt,půl školky blilo.
Teda to bych k dopolední svačině nesnědla ani já. Mastnou topinku s česnekem, nebo chleba ve vajíčku
To je jako nějaký pokus, co ty děti vydrží nebo co???? To bych teda blila taky …
![]()
Naše školní jídelna vaří i pro několik školek v okolí a můžu říct, že my máme jídlo dost dietní. Občas je sice něco smaženého (třeba řízek), ale omastek z toho opravdu nekape…
Obědy jsou slané málo (vč. polévek) a to až tak, že ani doma prakticky nesolím, naštěstí manžel si už zvykl.
Ke svačině mají děti z MŠ většinou pečivo s pomazánkou, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, sýr.
Určitě bych to řešila, protože takhle mastné věci pro malé děti mi přijde dost nehorázné. Klidně bych se spojila s dalšími rodiči a chtěla řešení.
Liduš, máte ve školce nebo na školních www stránkách vyvěšený jídelníček?
Já bych ho čapla mazala za zřizovatelem. Dost možná by neškodila ani hygiena
…
Tohle není normální. Vždyť těm dětem můžou zadělat na zdravotní potíže…
Já osobně bych nesnědla ani mastnou topinku, ani prejt… Bych
jak Alík ![]()
Náš jídelníček ve školce vypadá nějak takhle (konkrétně tento týden). Je tam vypsána svačinka, oběd a odpolední svačina
Pondelí:
Chléb, pomazánka rybicková, caj s citronem
Polévka gulášová
Bavorské vdolecky, bílá káva
Chléb, flora, ovoce, caj s citronem
Úterý:
Banketka, pomazánkové máslo, ledový salát, caj
Polévka hrachová s peceným chlebem
Veprová pecene, brambor, dušená zelenina, caj
chléb, medové máslo, ovoce, mléko
Streda :
Slaný štrúdl, caj
Polévka vlocková
Hovezí pecene po cikánsku, rýže
Chléb, pomazánka sýrová s pórkem, zelenina, mléko
Ctvrtek:
Veka, pomazánka krtecková, ovoce, mléko
Polévka zeleninová s testovinou
Martinská husa, houskový knedlík, zelí, caj
Karlovarský rohlík, zelenina, caj
Pátek:
Kolác, kakao
Polévka zeleninová s vejci
Milánské špagety se sýrem, caj
Chléb, rama, ovoce, caj
Příspěvek upraven 07.11.11 v 11:34
tterka píše:
Liduš, máte ve školce nebo na školních www stránkách vyvěšený jídelníček?
Já bych ho čapla mazala za zřizovatelem. Dost možná by neškodila ani hygiena…
Tohle není normální. Vždyť těm dětem můžou zadělat na zdravotní potíže…
Já osobně bych nesnědla ani mastnou topinku, ani prejt… Bychjak Alík
Jídelák vysí na nástěnce v šatně,naše školka nemá www stránky
No buď jim to řeknu v klidu a nebo udělám nějakej humbuk.Možná se pak ostatní rodiče přidaj.U nás by to chtělo vyměnit asi i učitelky.Rodiče tam strkaj děti když jim tečou zelený sople od nosu,oči skleněný.A nevadí to.
také bych to jen tak nenechala…
řešila bych to s ředitelkou školky a to co nejdříve. Chudinky děti a jejich bříška ![]()
Mně překvapuje, že jim to prochází. Když vidím, jak přísný je potravinový koš a jak je potřeba zaplnit. Myslím, že dát to na hygienu, tak se o to začnou zajímat ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.