Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@CokeLady Když některá ta školková jídla jsou fakt pro děti zvláštní. K malé do školky dovážejí jídlo z naší školy, má tedy stejný oběd, jako já. Když je hrachová kaše s párkem nebo fazole s klobásou, co z ní leze tlustý, je mi jasné, že dřív než do školky, musím pro svačinu, protože malouš bude mít hlad. Nebo sladký buchty, to nejí vůbec. Určitě by mnoho maminek raději volilo zajistit oběd takový, aby se dítě najedlo a nemělo k obědu takový běsy.
Myslim, ze tim zdravou vyzivu ditete neudrzis
Deti si budou zavidet jidlo navzajem a casem treba i menit. Nemyslim si, ze strava ve skolkach je natolik kriticka, aby to ovlivnilo detsky vyvoj ![]()
to mi přijde zvláštní - v státní školce by toto asi nebylo průchodné. Soukromá školka má volnější pravidla, ale i tak bych byla za jednotnou stravu - tedy s výjimkou alergiků a dietářů.
@CokeLady píše:
@hanka.br.No jedná se o soukromou školku rodinného typu (7 dětí), možná proto. I tak by se vyplatilo si myslím stanovit dětem stejné svačiny a těch pár korun si nechat zaplatit za stravné. Ovoce, kvalitní jogurty, pečivo s něčím dobrým…
Tohle je urcite lepsi varianta
@CokeLady ziju tedy v zahranici, ale u nas to tak funguje normalne akorat skola rekla, ze deti musi mit svacinu suchou. Davam bud susenky nebo ovocne pyre v tube, 90% deti to ma stejne zbytek nemaj svacinu zadnou. Na obedy, deti ktere maji mamy doma jezdi domu a odpoledne zpet do skolky do 16:30.
Holkyy je to trochu od tematu, ale to co se podava v nasi skolce
Vcera pizza, dve nejmensich tri letych spuntu zvracela
Jak to dite ohhh musi mit hlad
Ta pizza je kupovana, podavana detem vystydla
.neni to jen pizza, rusky borsc
teda vazne nevim jestli to detem patri, a takovych by se naslo…jidel. skolka je blizko zakladky, takze je odkazana na obedy z tama, prevazi jim to ve varnicich, takze polevka nez dorazi, nez se nachystajivsechny, nez se poda diteti je studena, to same druhe
Holky me to tak stve. takze zakladatelko ja bych radeji detem rekla obedy nebudete mit stejne, to co vam do skolky maminky nachystaji to snite, teda byt tou p. ucitelkou u vas v otvirane skolce. urcite bych diteti nedala vyse zminovane kostiky, pastiky, pizzu..na obed ![]()
@CokeLady píše:
lepší, ale bohužel ne nabízená
to je skoda, takhle mala skolka by si mohla dovolit tuto variantu nabidnout. Zkus to vedeni navrhnout.
to záleží na tom, jestli je to soukromá školka nebo rodinné/mateřské centrum. U nás bylo mateřské centrum ve velké vile, mělo celé 1 patro, ve druhém bydlela majitelka obojího. Ale poskytovalo služby jako školka - jen to nebylo oficiálně. Když jsem se na to ptala, bylo mi řečeno, že jako centrum má mnohem mírnější pravidla, že školku by si nikdy otevřít nemohla.
To bude kvůli legislativě, aby nemuseli mít vlastní kuchyň, takhle maji mírnější hygienické předpisy.
péče ano, ale vzdělávání ne? Tak to bude opravdu ta mírnější forma…
Sestra měla malou taky v soukromé školce se stejnými podmínkami. Svačinky i obědy sebou. Šlo o děti malé, do tří let. Takže tento problém nějak neřešili. A nevaří proto, že je to pro malý počet dětí, a podmínky pro vybavení kuchyně a podávání jídel je velmi nákladné. Je to dost hlídané.
To CokeLady:
Zkušenost s tímto způsobem stravováním v MŠ mám. Syn dochází dvakrát až třikrát týdně do soukromé mateřské školy (max. 10 dětí ve třídě). Strava je zajištěna v biokvalitě, výhradně vegetariánská, anebo je možnost nechat si ohřát jídlo přinesené z domu. Svačiny si děti nosí vlastní. Nápoje (voda, čaj, ovocné šťávy) jsou ze strany školy zajištěny. Jídelníček znám týden dopředu. Pokud v den, kdy jde syn do školy, je na jídelníčku jídlo, o kterém si myslím, že by mu nemuselo sednout, připravím mu večer den předem vlastní stravu, kterou mu ve školce pomohou naservírovat a ohřát. Synovi i mně tato „organizace“ stravování vyhovuje.
Přeji, ať se Vašemu malému/malé ve školce líbí. ![]()
@CokeLady Já bych to uvítala, protože když jsem koukala na jídelníčky školek, které připadaly v úvahu pro nás, tak jsem se málem pozvracela a opravdu to nebylo něco, co bych chtěla servírovat sotva tříletému dítěti a už vůbec ne pravidelně
Můj dvouleťák na cizí jídlo zatím nereaguje, když od někoho dostane, vezme si, ale když jí svoje a kamarád jí taky svoje, tak mu to vůbec nevadí. To se samozřejmě může změnit
Pravda ale je, že moc nerozlišuje jídla podle vzhledu (těstoviny od kuskusu by asi moc neřešil), tatranku nezná. To, co by mohlo způsobit, že by nejedl hlavní jídlo, je ovoce a zelenina
Jak někde nechám válet nakrájený jabko, nebo okurku, tak mi na oběd ani nekoukne, nebo ano, ale až poté, co se řádně nacpe tímhle
Jenže co s tím? Ideál je samozřejmě jednotné zdravé a vyvážené stravování zajištěné předškolním zařízením, ale když to zajistit nedokáže, tak budu raději, když to jídlo budu moct zajistit sama a nikdo mi to nebude zakazovat ![]()
Myslím, že nezávidí.
Samozřejmě dochází k tomu, že někteří mezi sebou ochutnávají. V tom nevidím problém. V první dny jsem syna ve školce doprovázela. Atmosféra byla velice dobrá, spíše rodinná. Obě učitelky jedly společně s dětmi. Dle potřeby některým dětem pomáhaly.
Jinak pokud teprve školku vybíráte, moc doporučuji podívat se, jak to ve školce reálně funguje. Nemusí být totiž vždy úplně pravda to, co je uvedeno v propozicích na webovkách.
@CokeLady Jestli jinak školka vyhovuje, tak bych to zkusila. Já mám zase problém, že teď kvůli ekzému držím dítě na bezmléčné dietě: čili když mají děti jogurt, ona má přesnídávku. Jasně, že si koukají do talíře a tak, ale jako co: když fakt chci, aby byla měsíc bezmléčná, abych zjstila, jestli ten ekzém je tím - tak to musí absolvovat. Podle mě se v kolektivu sedmi dětí dá ohlídat, aby si to nesnědly, a aspoň by se děti naučily, že se to stane, že někdy má každý něco jiného.
Jak říkám, jen kvůli jídlu bych školku nezamítala. Nebo se můžeš zkusit domluvit s maminkama, pokud bude dětí sedm: že si založíte mailovou skupinu a dohodnete se, co ten den bude. (Samozřejmě pokud některé syn jí jen Kostíky a ne jiný jogurt, tak to bude problém, ale aspoň nebude mít tatranku.)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.