Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Liduš88 píše:
Za svačiny platíme 6kč a obědy 18kč.Dováží je ze školní jídelny základní školy,spadá pod školu.Jsme malá vesnice.Ostatní rodiče bohužel jsou z ticha.A to já nebudu.Schůzky byla z kraje září,jenže to se ještě tyhle hrůzy neobjevovali na jídelníčku.Rozhidně to budu řešit.Ve čtvrek minulý týden měli prejt,půl školky blilo.
Tak jestli dobře počítám, dáváte celkem 30 Kč denně. U nás je to přibližně stejně, takže problém asi nebude v penězích. Navíc jak někdo napsal, je jednodušší chleba namazat, než obalit ve vajíčku a usmažit.
Prejt by snad děti vůbec neměly dostat, to přece není jídlo pro školku.
A jestli obědy vozí ze školní jídelny, tak se divím, že jsou přesolené. Přece školní jídelna má taky nějaké tabulky.
Dá se nějak rozumně s těma učitelkama nebou to svačinářkou mluvit?
Ahoj. Nejdřív bych určitě promluvila s ředitelkou, teprve v případě neúspěchu bych to zkoušela jinde.
Možná se budeš divit, kolik rodičů je jen nespokojených a současně neochotných to řešit, takže budou rádi, když to někdo „rozjede“.
U nás ve školce jsem s jídelníčkem spokojená (Anežka tam jí víc jak doma), na schůzkách se kdysi řešila nespokojenost s mikulášskými balíčky (nekvalitní levná čokoláda a velké množství) a stačilo, že se ozvala jedna maminka, ostatní na to kývli a hned se to řešilo
.
Milli píše:Liduš88 píše:Tak jestli dobře počítám, dáváte celkem 30 Kč denně. U nás je to přibližně stejně, takže problém asi nebude v penězích. Navíc jak někdo napsal, je jednodušší chleba namazat, než obalit ve vajíčku a usmažit.
Za svačiny platíme 6kč a obědy 18kč.Dováží je ze školní jídelny základní školy,spadá pod školu.Jsme malá vesnice.Ostatní rodiče bohužel jsou z ticha.A to já nebudu.Schůzky byla z kraje září,jenže to se ještě tyhle hrůzy neobjevovali na jídelníčku.Rozhidně to budu řešit.Ve čtvrek minulý týden měli prejt,půl školky blilo.
A jestli obědy vozí ze školní jídelny, tak se divím, že jsou přesolené. Přece školní jídelna má taky nějaké tabulky.
Myslím že domluva snima nebude žádná.Ta co dělá svačiny je namyšlená asi 45 letá ženská.Má asi 150 kilo.Tak asi dělá pro děti,co má ráda ona aby mohla taky to jíst.
Jinak si myslím že v tý jídelně nijak neoddělují jídlo od školy.Uvaří to najednou,rozdělej,odvezou a hotovo.To by taky snad nemělo být ne?Musí být nějaký normy pro ty školky.
Jo a ještě mě pyk štve,že kluk není na mastný ani moc slaný zvyklej a pak nesní teda ani svačinu,ani třeba ten prejt k obědu a jí až odpolední svačinu.Pak přijde domu a sjede na co přijde.To taky není dobrý pro něj.A to že je doma jedlík dobrej,takže to bude fakt těma hnusama co jim dávaj.
ahoj chodila jsme do školky ještě v době komunismu,kdy se razilo heslo že až bude válka tlustí budou hubení a hubení mrtví,ale nikdy jsem neměla anii topinku vždycky byl rohlík,chleba s pomázánkou, s máslem a marmeládou, jogurt, smažený jsem taky neměli …a to už jsem ze školky 22 let pryč.. ovoce jsme měli taky každý den .. dost mě překvapuje,že tohle dají dětem ve školce v dnešní době,kdy se varuje před obezitou dětí a nezdravým jídelníčkem
řešia bych to s ředitelkou a když nic tak na hygienu. Topin a chleba ve vajíčku nejím dopoledne ani já a to sjem jeden čas snídala polívku ![]()
Opravdu to není normální jídelníček pro školku. Stěžuj si, najdřív u ředitelky, pokud to nikam nepovede, tak u zřizovatele, něco s tím musí uděla. Zkus se poptat jiných maminek, co říkají na stravu dětí. Rozhodně ten jídelníček nesplňuje normy.
Příklad našeho jídelníčku:
Pondělí
Tavený sýr,celozrnný rohlík,zel.ob.,banán,čaj,kakao
Vločková bílá
Rybí karbanátky,brambory,čaj
Rohlík,jablko,čaj,mléko Úterý Šunka,chléb,zel.ob.,mandarinka,čaj,kakao
Vývar s masovými knedlíčky Žemlovka,mrkev,čaj
Máslo,chléb,okurka,jablko,čaj,mléko
Středa
Jogurt,rohlík,banán,čaj,kakao
Kmínová s vejci
Znojemské ragů,rýže,džus Česneková pomazánka,chléb,paprika,jablko,čaj Čtvrtek
Vajíčková pomazánka,chléb,zel.ob.,hruška,čaj,kakao
Hrachová polévka s opeč. houskou
Vepřový řízek přírodní,bramborová kaše,čaj
Přesnídávka,racio chlebíček,jablko,čaj
Pátek
Cizrnová pomazánka,chléb,zel.ob.,pomeranč,čaj,kakao
Zeleninový vývar se strouháním
Novohradské kuře,těstoviny,džus
Domácí koláč,jablko,čaj
Naše školka má svou kuchyni, vaří dobře, málo solí, smažené je tak jednou do měsíce, když je vůbec, šunka ojediněle. Rodiče u nás mají spíš výhrady k tomu, že děti mívají 2× týdně rybu a že jim dáváme cizrnu atd. ![]()
U nás mají tento týden toto (vše čerstvé, vařené na místě za celkem 25 kč/den)
Přesnídávka Oběd Svačina:
PO budapešťská pomazánka,žitný chléb, ředkvička,granko,mandarinka
polévka podmáslová,květákový mozeček,brambory,
okurkový salát s jogurtem, čaj
pomazánka kuřecí s jablky, chléb, kedluben,kakao
ÚT pomazánka sýrová s lososem,chléb, rajče,kokosové mléko, hrozno
polévka česneková s bramborem,mexické fazole, chléb, meruňkové knüspi v jogurtu, džus
ovocný salát s piškoty, čaj
ST vaječná pomazánka s lučinou a jarní cibulkou, chléb, rajče, bílá káva,jablko
polévka selská, ražničí z vepřové panenky, opékané brambory, zeleninová obloha, bylinkový dresink, čaj
vánočka, kakao
ČT cereálie s mlékem, banán
polévka pohanková, segedínský guláš, kynutý houskový knedlík, ovocný džus
pomazánka z ryb v tomatě, chléb, paprika, colacao
PÁ pomazánka brynzová s pórkem, párty chléb,vitakao, hruška
polévka vločková s vejci,mandarinkové kari kuře, kuskus,čaj
pribináček s ovocem,rácio medvídek,čaj.
Smaženky a topinky bych okamžitě reklamovala u ředitele/zřizovatele (obec)/hygieny. Jídlo pro ZŠ je vhodné i pro školku (pokud jsou dodrženy všechny hygienické normy a „potravinový koš“), přesolené být nemůže.
Ono to asi fakt bude tím, jak píšeš - ta svačinářka jim dělá to, co by chutnalo jí. Jenže to by na ní měla rázně zakročit ředitelka
.
U nás jsme se dvě maminky asi z padesáti ozvaly, že se nám nelíbí jeden druh tvrdé sušenky na sváču a taky málo rozmanité obědy. Hned na schůzce rodičů (s přítomností ředitelky, učitelek i vedoucí jídelny) se to vyřešilo - sušenky zrušeny, lepší obědy možné s příplatkem asi 3-4 koruny (samo od všech, logicky nebudou dělat pár dětem extra jídlo). Divím se tomu, ale na příplatek nás zvedlo ruku jen pár, takže to padlo.
Zkusila bych se domluvit s pár dalšíma maminkama a společně zajít (nebo po dohodě jejich a svým jménem) za ředitelkou a zkusit to řešit klidnou formou.
Příspěvek upraven 07.11.11 v 12:05
Taky bych to řešila,taková strava ve školce,nestačím valit oči
.
U nás se vaří teda přímo ve školce a vaří opravdu zdravě a pestře,hodně ovoce,zeleniny,pomazánky atd.Jsou i v nějakém projektu ovoce do školek,nebo něco takového.
Určitě to nevadí jenom tobě,takže spojte síly s ostatníma rodiče a hurá do boje,takhle by se děti opravdu stravovat neměly,natož ve školce ![]()
To snad nemyslíš vážně, já bych tam už zakročila.Jak říkají holky první s ředitelkou, ať to řeší s tou babou a hned bych jí řekla, že jestli se to nezlepší půjdu si stěžovat výš.U nás do školky taky dovážejí obědy ze školy.Ale na svačinky bývají pomazánky, sýry, zelenina ovoce. Ale topinky to je fakt hnus.Vždyť ti malí prcci budou mít od mala zlučníky v pr*****
Taky bych se ozvala, vadily by mi i tavené sýry (tavící soli
) nebo paštiky. Mastná topinka s česnekem, to snad nesní žádné děcko. ![]()
Přesolené jídlo bych taky reklamovala, vždyť to se pak nedá jíst, ať už je to cokoli.
No to je příšerný. Nějak nechápu, že ostatní rodiče to neřeší. Určitě se ozvi, dřív než budou děti na Nově se salmonelou, nebo bůhví s čím. Držím palce, ať to dobře dopadne a nemusíš kvůli tomu měnit školku.
Terrko, zaujala mě ve vašem jídelníčku krtečková pomazánka. Co to je?
Paoloska píše:
No to je příšerný. Nějak nechápu, že ostatní rodiče to neřeší. Určitě se ozvi, dřív než budou děti na Nově se salmonelou, nebo bůhví s čím. Držím palce, ať to dobře dopadne a nemusíš kvůli tomu měnit školku.Terrko, zaujala mě ve vašem jídelníčku krtečková pomazánka. Co to je?
Koukám ted na jídelníček z naší školky a zítra je taky krtečkova pomazánka a nemám vůbec páru,co to je
A dneska mají pomazánku kapitána Hooka ![]()
U nás si vaří sami a vaří dobře, teda nechutnala jsem, neměla jsem příležitost, ale syn si nestěžuje
. Mají často ryby, luštěniny, hodně ovoce, zeleniny, k svačině především pomazánky.
Liduš88 píše:Milli píše:Myslím že domluva snima nebude žádná.Ta co dělá svačiny je namyšlená asi 45 letá ženská.Má asi 150 kilo.Tak asi dělá pro děti,co má ráda ona aby mohla taky to jíst.Liduš88 píše:Tak jestli dobře počítám, dáváte celkem 30 Kč denně. U nás je to přibližně stejně, takže problém asi nebude v penězích. Navíc jak někdo napsal, je jednodušší chleba namazat, než obalit ve vajíčku a usmažit.
Jinak si myslím že v tý jídelně nijak neoddělují jídlo od školy.Uvaří to najednou,rozdělej,odvezou a hotovo.To by taky snad nemělo být ne?Musí být nějaký normy pro ty školky.
Když mrknu na stránky školy, která má pod sebou i školku, tak vaří pro všechny budovy (školka, dvakrát 1. stupeň a jednou 2. stupeň) stejná jídla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.