Krize povolání

Anonymní
10.7.21 00:28

Krize povolání

Zdravím, vlastně ani nevím jak začít, možná se potřebuji jen vypsat, dnes jsem byl na pohovorů kde jsem dostal nabídku 90/h a po měsíci 120cca, mám 19 let jsem čerstvě po střední škole s výučním listem takže „žádná“ praxe tak jsem nabídku přijal a já teď přemýšlím co s mým životem, jsem poměrně univerzální člověk mám dost koníčku ale vlastně pořádně nemám ani jeden, nejsem nějak hloupý až na mou češtinu - sorry:D a bohužel nedokážu moc komunikovat s cizími lidmi, ovládám perfektně angličtinu, a nevím co dál upřímně nechci celý život dělat za 120korun, nevím jestli pokračovat ve studiu nebo zkusit zahraničí já fakt nevím, chci cestovat, vydělat si na auto, cvičit a bůhví co všechno možné..jsem z chudé rodiny a já prostě vím že takhle v budoucnu nechci žít, nevlastní otec dennodenně chlastá, mamka stále zblázňená do fb a jejich 3000 „kamarádů“ a sestra napodobuje mamku a když jí chci normálně poradit protože v rodině toho není nikdo schopný tak mám ignor a následuje její tiktok… jaká byla vaše cesta, vyplatí se investovat roky do vzdělání? Ocením i rady od starších, Možná je vada ve mě netuším,.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1096
10.7.21 00:32

Do vzdelani se vyplati investovat vzdycky. Pokud nemluvime o investici typu Plzeň, tak vzdelani je neco, co Ti nikdy nikdo nevezme.
Samozrejme to neni garance toho, ze budes v zivote uspesny, to jen k tomu, zda se ty roky vyplati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
579
10.7.21 05:57

Studuj. Nejkrasnejsi leta ma clovek, kdyz studoval a byl bez starosti. Pracovat budes uz cely zbytek zivota. Navic nejaky zahranicni pobyt muzes vzdy podniknout v lete, kdyz mas prazdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
10.7.21 06:39

Vzdělání se vyplatí vždy, ale co si budem, vydělat prachy je taky důležité. Co zkusit studovat při zaměstnání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
10.7.21 06:48

Já jsem osobně toho názoru, že vzdělání nezaručí nikomu to, že bude v životě úspěšný a vydělávat dost peněz. Ve většině případech ale zaručí cestu k vysněnému povolání. Já bych šla v tvém případě do zahraničí. Co tě v Čechách drží? Já dělala po škole v ČR, moje výplata tenkrát byla kolem 15k čistého. A za stejnou práci v Německu jsem měla víc jak 2× tolik. Po čase jsem se sem vdala. Život je tady na úplně jiné úrovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
10.7.21 07:05

Je to první práce, někde praxi získat musíš, nikdo netvrdí, že za 120 kč budeš dělat pořád. Každý nějak začínal, záleží co je to za práci, kde to je.
Studovat taky můžeš i vyzkoušet zahraničí, jsi mladý vše máš před sebou. Před cestou do zahraničí by bylo dobré mít nějaké peníze bokem.

• Citovat
  • Upravit
65153
10.7.21 07:32
@Anonymní píše:
Zdravím, vlastně ani nevím jak začít, možná se potřebuji jen vypsat, dnes jsem byl na pohovorů kde jsem dostal nabídku 90/h a po měsíci 120cca, mám 19 let jsem čerstvě po střední škole s výučním listem takže „žádná“ praxe tak jsem nabídku přijal a já teď přemýšlím co s mým životem, jsem poměrně univerzální člověk mám dost koníčku ale vlastně pořádně nemám ani jeden, nejsem nějak hloupý až na mou češtinu - sorry:D a bohužel nedokážu moc komunikovat s cizími lidmi, ovládám perfektně angličtinu, a nevím co dál upřímně nechci celý život dělat za 120korun, nevím jestli pokračovat ve studiu nebo zkusit zahraničí já fakt nevím, chci cestovat, vydělat si na auto, cvičit a bůhví co všechno možné..jsem z chudé rodiny a já prostě vím že takhle v budoucnu nechci žít, nevlastní otec dennodenně chlastá, mamka stále zblázňená do fb a jejich 3000 „kamarádů“ a sestra napodobuje mamku a když jí chci normálně poradit protože v rodině toho není nikdo schopný tak mám ignor a následuje její tiktok… jaká byla vaše cesta, vyplatí se investovat roky do vzdělání? Ocením i rady od starších, Možná je vada ve mě netuším,.

Tak tynemas ani maturitu, takze si ji musis dodelat. Nic jiného ve vzdělání nepujde zatim vy, myslet. A pokud mas takovou touhu, proc jsi nepokracoval rovnou na nastavbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.7.21 07:33

No, teď vydrž rok v té práci. Potřebuješ základní pracovní návyky, potřebuješ projít tím, že to není lehký a potřebuješ se to naučit zvládat.

V mezi čase si našetříš, protože evidetně žiješ ještě u rodičů, při troše štěstí se uvolní situace s cestování a rozmyslíš se co chceš.

Stejně tak s praxí budeš mít lepší možnosti jak si dojednat zajímavější práci i v oboru, ve kterém ses vyučil, zároveň pokud zvládneš nějak komunikovat se svými kolegy, tak se naučíš jak si domlouvat lepší kšefty.

Tím že budeš věci zvládat sám, budeš překonávat svoje obavy, svoji pohdlnost a slabosti, tím že vydržíš, tím že budeš mít alepsoň nějaké peníze, tak pokud ti v mezičase nejebne a nezčneš třeba točit automaty či hledat nějaké nelegální cesty k výdělku, tak si začneš budovat nějaké přirozené sebevědomí, což zmírní i ony problémy při komunikaci co teď máš.

S výučním listem a praxí budeš v zahraničí určitě celkem žádaný - jen teda to chce se ještě učit třeba němčinu, protože kvůli brexitu a covidu je práce v anglicky mluvících zemí na nejbliží roky dost složitá. Varianta že budeš někde chvíli pracovat v zahraničí, vyděláš si třeba na půl roku života někde jinde, budeš půl roku cestovat a pak zase nějakou dobu pracovat je pro mladého člověka bez závazků dobrý plán, jen teď holt kvůli pandemii bude potřeba nejdřív vydržet a připravovat se na to, až to půjde.

Takže jo, dlouhé šichty za mizerné peníze jsou fakt mizérie, ale i ta mizérie může člověku dost dát a naučit.

Jestli si chceš dodělat maturitu a pak VŠ, tak samozejmě můžeš, ale teda dá to práci a čas. Kdy budeš pořád v pozici ne úplně svéprávnýho, narozdíl od člověka co si umí vydělat vlastní peníze.

Ve výsledku ale šikovný řemeslník, který zvládá základy podnikání a posléze umí zaměstnat další lidi vydělává většinou mnohem více, než podstatná část vysokoškoláků.

Ale to je něco, co prostě nejde v 19. A je potřeba k tomu se naučit jednat s lidmi, vydržet opruz, umět makat a vědět jak funguje obor, ve kterém chce člověk podnikat. Což jsou zkušenosti které se nabírají docela dlouho a pracně.

Bohužel iluze, že až člověk vypadne ze školy a od rodičů, tak to všechno bude snadné a skvělé a člověk se bude mít tak, jako se to prezentuje na soc. sítích, je lež. Čím je člověk starší, tím víc zodpovědnosti na něj padá a nejde to moc obcházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2775
10.7.21 07:39

Studovat se určitě vyplatí, jen to není lehké bez podpory rodiny. Určitě zkus zahraničí, vyděláš si aspoň na nějaké vlastní základní bydlení a pro další práci to bude velká zkušenost, budeš si moct vybírat i v ČR.
Ale jsi-li šikovný, vypracuješ se i v ČR, jen to chce dostat tu lepší příležitost, trochu štěstí. Tomu hodně pomůže ta zkušenost ze zahraničí.
A neboj, každý někde začínal a většinou za málo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.7.21 07:45

Jsi mladý studuj. I při zaměstnání můžeš studovat. Přeji Ti mnoho úspěchů a nevzdávej se. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
10.7.21 07:49

No a jaké máš remeslo? Vždyť šikovný remeslnik se chyti i v zahraničí.
Byt tebou, začnu se učit nrmecky, třeba a udělám si oraxi v oboru a potom tradá.
Nebo si udělej ještě při práci nástavbu. Nemyslím si ale, ze je maturita nebo VŠ nutná pro šikovného remeslnika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.7.21 07:58

Jinak pokud chceš vypadnout co nejdřív, tak celkem spolehlivá metoda je wwoofleření.

Domluvíš se že přijedeš někam na farmu jako dobrovolník, ale většinou to funguje tak, zejména v sezoně, co je a ještě pár měsíců bude, že když se ukáže že jsi spolehlivý, pracovitý a příčetný, tak se pak domluvíte na regulérní práci, nebo ti pomůžou najít nějakou práci v okoí.

https://wwoof.net/

Ale - musíš být schopný si to domluvit a musíš trénovat komunikaci.

Komunikace je jako svaly, dá se trénovat a pokud se netrénuje, pokud se nepřekonává nepříjemné pocity, pokud se člověk neučí z chyb, tak zakrní.

jestli na tom chceš zapracovat, mrkni do těchhle dvou knížek, jsou dost užitečné

https://obchod.portal.cz/…z-se-nestyd/

https://www.kosmas.cz/…bit-na-lidi/#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová