Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, mám takový „problém“.
Jak byste řešili tuhle dopravní situaci? Už jsem se na to ptala několika lidí, ale nějak se nemůžeme shodnout, kdo má vlastně přednost.
Takže: Auto A a auto B, oba přijíždějí po vedlejší silnici a musí dát přednost autům, co jedou po hlavní. Když nic nejede, oba zároveň se rozjedou, vyhnou se vlevo a zabočí doleva. Potud je mi to jasný.
Ale! Za autem B, stojí auto C, které zatáčí doprava. A když zahne auto B doleva, on ví, že zhora, po hlavní, nic nemůže jet, tudíž vjede do křižovatky, vlastně bez rozhlížení. Jenže v křižovatce je už auto A a může dojít ke střetu. A kdo má teda přednost? Auto A, protože už je v křižovatce nebo auto C, které zatáčí doprava a tudíž mu má dát auto A přednost? ![]()
Doufám, že je to k pochopení.
Já být auto A, tak auto C pustím ve svém vlastním zájmu, ale jinak myslím, že v běžném provozu se lidi domluví.
Ono tady je to trochu o intuici, dle mého a domluvě řidičů. Správně by auto C mělo počkat a jet jako poslední, protože auto A už bude v křižovatce. Pokud se ale auto A zpozdí a vyjede později, takže auto B už je pryč a vyjíždí auto C, tak by ho mělo pustit. Osobně jako řidič při odbočování vlevo sleduji i situaci dále. Může tam stát auto, co jede rovně a nestihla bych projet.
@Karleon píše:
Já být auto A, tak auto C pustím ve svém vlastním zájmu, ale jinak myslím, že v běžném provozu se lidi domluví.
Ve svém vlastním zájmu a v zájmu účastníků provozu, vrať řidičák ![]()
@Karleon píše:
Já jsem právě většinou auto A a často se mi stává, že se v tý křižovatce potkám s autem C. Zatím jsme se vždycky dohodli, ale tak nějak mě zajímalo, jak je to vlastně správně. ![]()
Přednost má C, protože A MUSÍ dát přednost protijedoucím vozidlům, bez ohledu na to, kolik jich je. No a nebo A to musí stihnout, než tam dojede C
Ale když to nestihne a ťuknou do sebe, vina je na straně A.
u nás je přesně taková křižovatka a plánujou tam udělat kruháč, protože to končí dost často tak jak popisuješ… A to chce stihnout společně s B ale C tam vjede hned a bum
A jinak auto C nemůže vjet bez rozhlédnutí. Je jedno, že „předvídá“, že nemůže nic jet, když vyjelo auto B. Auto B se mohlo splést, někoho přehlédnout, prostě před vjetím do křižovatky se musí každopádně rozhlédnout.
auto a a b pojedou zaroven tedy když se auto c dostane na uroven křižovatky budou dvě auta předním už pryč a on se stejně bude muset rozhlídnout protože do té doby se už na hlavní může objevit další auto
Nemůže dojít ke střetu, pokud v autě A a C nejsou blbouni. Auto A musí dát přednost protijedoucímu. Je jedno, jestli je až druhý v řadě
Ale pokud přijede dřív a je uprostřed křižovatky, tak ho snad auto C vidí, ne? Pokud to není reálná situace, ale učebnicová, tak auto C má přednost. Nikdo nikomu nedokáže, kdo vjel do křižovatky první. Je to absurdní otázka, pokud neznáme souvislosti.
Aaaa tak než jsem to dopsala, tak už souvislosti známe
Když jsi Áčko, tak buď to stihneš, nebo jsi viník dopravní nehody.
Příspěvek upraven 01.07.18 v 20:31
Já si teprve papíry dělám
Ale podle mě - auto B najede ke středu vozovky a čistě teoreticky, pokud je dostatečně široká vozovka, ho může auto C zprava předjet a může hned jet. V opačném případě bych jako řidička auta C radši počkala. Ale záleží na situaci a asi i trochu na nějaký zdravym odhadu a intuici ![]()
Když v autě A nebude řidič/ka dávat na křižovatce ruční brzdu a hledat potom rychlosti projede křižovatkou dřív než auto C. Jinak ale auto A musí dát přednost.
@Janli píše:
A a B jedou zároveň, C jede až poslední.
Přesně tak.
Taky záleží, jak rychle se odpíchneš. S automatem a silným autem jsi z křižovatky pryč dřív, než se rozjede B a v tom případě tě žadné C nemusí zajímat.
Jinak myslím, že správně bys měla dát přednost VŠEM protijedoucím vozidlům…