Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, budeme mít příští týden andulku na dokrmování, máme si zajistit dokrmovací kašičku pro andulky, nevíte kde se to dá sehnat, prosím? Jsem z Třebíče, kraj Vysočina. Kdo prodává, dejte vědět či kontakt na někoho děkuji. + bych ještě potřebovala nějaké dobrá motta či citáty, např. Jsem klidná až do té doby než mě někdo pořádně naštve. Děkuji. ![]()
@Vanesa19 u veterináře, není problém ji tam koupit. A ve větších zverimexech.
No ve zverimexech to nikde nemají a to jich tu nemáme zrovna malo, spíše bych to chtěla od chovatele nějakého, za kolik se to tak prodává, veterinář to u sebe momentálně nemá. Vy s tím zkušenosti máte, jak to vypadá? Pošlete mi na to prosím, odkaz. Děkuji.
Nejlépe je zeptat se chovatele čím krmil, mládátka jsou na to zvyklá. Po novém krmivu by mohla mít problémy.
Můžeš si udělat i krmivo doma (třeba je to levnější)…uvařené rozemleté jáhly, vařené vejce, strouhaná tvrdá houska nebo piškot a štáva z mrkve. Musí to mít tělesnou teplotu a tekutou konzistenci aby to dobře šlo stříkačkou. Přidává se i trošku vápna a po jídle stříkačkou i trochu vody. To se dělá první týden co tři hodiny, druhý týden (nebo podle toho jak se daří) se dává ze lžičky a nabízí se i z misky.
@Reniii píše:
Nejlépe je zeptat se chovatele čím krmil, mládátka jsou na to zvyklá. Po novém krmivu by mohla mít problémy.
Můžeš si udělat i krmivo doma (třeba je to levnější)…uvařené rozemleté jáhly, vařené vejce, strouhaná tvrdá houska nebo piškot a štáva z mrkve. Musí to mít tělesnou teplotu a tekutou konzistenci aby to dobře šlo stříkačkou. Přidává se i trošku vápna a po jídle stříkačkou i trochu vody. To se dělá první týden co tři hodiny, druhý týden (nebo podle toho jak se daří) se dává ze lžičky a nabízí se i z misky.
Vypadá to, že o tom dost víš, můžu se tě zeptat? Zvažujeme pořízení andulky. Po Novém roce máme domluvenou schůzku s chovatelem, ale já jsem strašně nedočkavá. Andulka od chovatele by měla být kroužkovaná, je to tak? A v kolika dnech/týdnech se mládě odebírá?
No, nejsem žádný velký odborník…kroužkování je způsob evidence, není to jako rodokmen u psů. Když není kroužkovaná neznamená to že má vadu nebo je vyřazená z chovu apod.
Pokud chceš mít andulku s absolutní důvěrou k tobě, brala bych několik dnů před vylétnutím z budky…to je ve věku cca 30dní.
Na fotce je mládě 28 nebo 30 dní staré.
Ještě jsem zapoměla napsat, že pokud vezmeš takhle mladou andulku z budky bude to víc práce…nejméně 14dní ale bude absolutně krotká.
Pokud jí nebudeš honit po bytě se smetákem ![]()
@Reniii píše:
Ještě jsem zapoměla napsat, že pokud vezmeš takhle mladou andulku z budky bude to víc práce…nejméně 14dní ale bude absolutně krotká.Pokud jí nebudeš honit po bytě se smetákem
Díky moc! Doma je to zatím ve stadiu debaty. Ale podle mě to začíná vypadat nadějně. Naše názory se sbližuji a sbližují, až ten můj převládne.
Práce navíc mi v žádném případě nevadí - naopak. Ráda bych měla andulku, která bude mít - jak ty píšeš - ve mně naprostou důvěru. Prostě si ji chci sama vypiplat. Zase ale na druhou stranu bych ji nechtěla vytrhávat z jejího prostředí moc brzy a bohužel se mi nikde nepodařilo najít, v jakém věku je připravena na přechod k novému majiteli. Takže díky moc za odpověď.
Můžu se zeptat, prosím, do jaké doby se andulka dokrmuje a čím vším, majitel řekl, že výjímečně nám jí dá dříve, ale musí dokrmovat jak dlouho se andulky dokrmuji a čím vším?
Mrkni co jsem psala nahoře. Musíš se zeptat jak je stará, když budede těch 30dní, tak asi 14dní krmit…to uvidíš sama.
Andulky rychle rostou, brzo se začne krmit sama…
Takže když bude 4 týdny stará tak se bude krmit další dva týdny maximálně
můžeme v těch 4 týdnech dát andulku rovnou do klece nebo jí budeme muset mít v krabici od bot a hlídat jí, udrží se na bidílkách nebo ne ![]()
Můžete jí dát do krabice s trochou pilin. Ty piliny nejsou nezbytně nutné, z budky je samička většinou vyhazuje. V krabici bude šero, bude jí to připomínat budku a nebude to pro ní šok. Asi v 35dnech vylétávají mladí z budky, tak pak bych jí dala do klece, s bidélky nízko.
A bacha at ti neuletí, oni se nezdají ale ten vývoj je hrozně rychlý.
Dobrý den, máte někdo prosím zkušenost s ručním dokrmením andulky od 20. dne??