Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím máme štěně 10 měsíců, můžu mu dat vařene kosti z bůčku??? Dík
Copak je to za rasu?
Třeba takového yorkšíra si moc s takovou kostí představit neumím ![]()
@werunkaw123 píše:
Copak je to za rasu?Třeba takového yorkšíra si moc s takovou kostí představit neumím
Civava ![]()
K otazce. Ja bych nedala. Nedavam ani ted kdyz ma 2 roky. Proste ma maso nebo granule, kost velmi vyjimecne
My dáváme feně jen velké kosti třeba z kolene atd. aby si ohlodala chrupavku. U toho ji hlídám a jak má ohlodáno kost letí do popelnice. Jinak kosti radši nedáváme, aby si neprotrhla střevo.
@lujziana vetsinou se davaji syrove kosti, pokud vim… varene se lamou a jsou pak z nich „trisky“ jednou to moje mamka udelala a mysleal jsem ze ji tam zadupu… bylo vsude takovych malych ulomku a pekne spicatych ![]()
ja bych kost nedala. redeji mu dej maso ![]()
Nemají se dávat hlavně kuřecí kosti, protože se třepěj a uvíznou psům v krku, kočka si s tim poradí
a vepřový bych klidně dala, teda jen vařený nikoliv pokud je to kořeněný. ![]()
@werunkaw123 píše:
@Nejhodnější proč nemají vůbec?
Vařené kosti se moc štěpí a můžou se zapíchnout ve střevech. Mají se dávat syrové. A dokonce se to i důrazně doporučuje dávat syrové, třeba kvůli vápníku. Já mám 8 kilového pejska a kosti dáváme běžně. Jakékoli.
Ale pouze syrové ![]()
@lujziana Knírač + nevim
Já tedy psům kosti občas dávám jak vařené tak syrové.. mám čtyři psy a všichni žijou ![]()
@Maydee takhle se většinou lámou kuřecí kosti, ty jsou fakt na prd… ale u těch vepřových si spíš myslím, že to bude ohlodávat než, že by to celé sežral ![]()
Musio byt na to hlavne zvykly od narozeni… ja dat svemu 8letemu psovi kost tak nechci vedet co se bude dit
radeji mu dam buvoli ![]()
Kosti by měly být masité, tzn. obalené masem. Z kostí jsou velice vhodné například kuřecí skelety, kuřecí křídla, krky a stehna, králičí skelety, neořezaná žebra, hovězí morkové kosti a další. Při výběru kostí se řiďte velikostí psa. Pro malé psy jsou vhodné menší kosti drůbeží nebo králičí. Pokud krmíte kostmi hovězími a jehněčími, které bývají pečlivě ořezány a není na nich dostatek masa, mohou ve větším množství způsobovat zácpu. Proto je dobré přidat k nim i jiné maso a trochu oleje nebo mléčný výrobek. Pro zpestření a zábavu můžete psovi dát velké hovězí kosti i s klouby nebo kosti morkové. Je potřeba doplnit, že veškeré kosti je nutné podávat pouze v syrovém stavu. Vařená kost se po uvaření láme a je velmi nebezpečná svými ostrými hranami, které mohou způsobit vážná poranění. Lom syrových kostí je méně ostrý a méně tvrdý. Žaludeční šťáva psa obsahuje při stravování dle BARFu až desetkrát více kyseliny chlorovodíkové než žaludeční šťáva člověka. Kyselé žaludeční šťávy syrové kosti rozloží a do střeva přijdou kosti již natrávené.