Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Máme taky jedlika co hezký pribírá a jsem rada! Byl nemocný, když mu bylo 5 měsíců a jedl málo, aspoň mel z čeho brát. A to samé zoubky. Teď je mu 7 měsíců a má už 6 zubu! Nebolelo ho to, ale byly dny, kdy pořádně snědl jen příkrm a jinak si dával max 100 ml mlika, spis ale min. Takže buď ráda, že bude mít zásobu a nebudeš pak nervózní, že ti málo ji a nebude mít z čeho brát ![]()
hele mě doktorka říkala taky, že syna moc krmím (já teda kojila), ale když brečel hlady, tak pak sál přímo zuřivě… v tomhle jsem teda dala na radu holek tady z emimina a doktorku jsem neposlechla. A udělala jsem dobře. Syn navíc rozhodně nebyl žádný cvalda s mishelinkama, byl prostě normálně oplácané mimino. Teď je mu rok a půl a vypadá normálně.
Delej jak to citis ty, na dr kasli. Posledni dobou fak nevim co ty doktorky vymejslej, to je kazdej den dikuze „dr rika ze malo pribira“ " pribirame moc" atd
kdyz ma dite hlad tak mu dam najist, kdyz nema tak to do nej necpu nasilim… i kdyby byl trochu silnejsi tak neboj, jak zacne lezt tak to zas shodi ![]()
Všech šest našich synů a jedna dcera byli taky nenažranci nenažraní
(ostatní holky si zřejmě držely linii a občas to byl boj) a MUDr. mi nikdy neřekl ani popel, že je překrmuju, že mají jíst míň. Obzvlášť u dvojčat se přímo tetelila, jak pěkně přibývají. Nikdo z dětí není žádný bumbrdlík. Neřešila bych, na nějaké šizení vodou a čajem bych nedala a dál se řídila potřebami a chutí dítěte
Ono se to přibývání později zpomalí. Každé dítě je jiné a ne každé dítě lze nacpat za každou cenu do tabulek ![]()
Ona mi hlavně říkala, že pak bývají problémy s ledvinami nebo co.. Ale, když má chudák hlad. Musíme počkat dva měsíce abychom změnili doktorku. Me tuta stejně přijde nějaká divná a nechci aby ho očkovala ( z očkování mám strach). Mazel volal jiné doktorce a ta zase říkala pravej opak..
Ale mateřské mlíko a umělé mlíko je sakra rozdíl. Kojené dítě může vypít kolik chce, protože to prostě je mlíko přizpůsobené přímo pro něj a jeho tělo to stráví. Zatimco umělé je prostě umělé a jsou v tom ty živiny vypočítané na váhu dítěte. Čili je na krabici tabulka, kde je dávka podle váhy dítěte, a to nejen množství, ale i těch cůkrů, bílkovin atd. Takže když dítěti místo např 800 ml na jeho váhu na den dáš přes litr, tak mu tím mnohem víc zatížíš organismus, hlavně ty ledviny, doktorka má pravdu. Dítě nebrečí jenom hlady a váhový přírůstek 1200 g za tři týdny je opravdu hodně.
@renap já vím, že je tam tabulka
a když pláče tak jídlo někdy zkouším jako poslední možnost.. :'( Fakt mi se*e že nekojím ani nevíte jak je mi to líto ale co mám dělat, když má hlad?
![]()
Tak jsem nelenila a šla se podívat. Můj porodní váha 3100, v 6 týdnech 4 600
A to byl kojený a já se bála, že mám málo mlíka…teď vidím, že člověk je v tom šestinedělí mimo ![]()
@077lenka Jasně, když kojení nejde, tak nejde, já to psala jako vysvětlení, když tady plno mamin psalo, že jejich kojené dítě taky pilo pořád a hodně přibíralo-že to doktorka neřešila. U kojenýho je to jedno, tam se to prostě neřeší, co vypije, to vypije, ale toho umělýho se to prostě musí hlídat, aby toho nemělo moc, na jeho váhu.
Mně se akorát nelíbí, že hned se tu zkritizuje doktorka-protě je blbá a plácá si játra jen tak aby prudila.,je třeba ji vyměnit, protože si dovolila něco říct.
@Mirka Dušínová tak u kojeného to asi nevadí kolik přibere :/ ale náš zlaťáček kojený není
![]()
@renap no já neříkám, že se podle ní, nepokusím řídit. Co jsme přijeli, tak se snažím. Ale manžel, má známou dětskou doktorku a je prý vyhlášená, tak proč nejít radši k ní.. Snad malému bude jídlo stačit
@Mirka Dušínová taky sem se schvalne koukla, porodni vaha 3,19kg v 6 tydnech 4,55kg, kojeny a to me dr honila na prevazovani ze malej malo pribira ![]()
@077lenka Jasně,kdaždý má právo najít si doktora, který mu vyhovuje, ale tys to podala stylem -řekla, že moc krmíme, kopnu ji do řitě a najdu si jinou. A co když ta jiná si zase dovolí něco ti poradit, co se ti nebude líbit? Zase ji kopneš do řitě a najdeš jinou?
Souhlasím s @renap, UM je něco jiného než MM. Můj malej byl taky žrout, od 3 m na UM (porodní váha 4 kg), ale vždy jsem se snažila držet doporučené dávkování podle kil mimča, i když teda býval na horní hranici. Bylo to tak, že po vypití dávky jsem věděla, že kdybych nabídla víc, tak si vezme, ale nebrečel a nějaké ty 2-3 hodiny vydržel tak jsem raději dávala častěji a menší dávky, abych mu neroztáhla žaludek, protože pak si vykrmit malýho puclíka je raz-dva. Pro zajímavost jsem koukla na doporučené dávkování sunaru 1 a nutrilonu a tam je, že pro mimi 3-8 týdnů (3,5-4,5 kg) 5 dávek denně celkem 675 ml á 120 ml vody. Takže když MuDr doporučuje každé 3 hodiny 120 ml tak i ona dost přesahuje denní limit. Víc bych už asi nedala, pokud by opravdu neječel hlady.
@renap píše:
@077lenka Jasně,kdaždý má právo najít si doktora, který mu vyhovuje, ale tys to podala stylem -řekla, že moc krmíme, kopnu ji do řitě a najdu si jinou. A co když ta jiná si zase dovolí něco ti poradit, co se ti nebude líbit? Zase ji kopneš do řitě a najdeš jinou?
přesně tak…ta dr zase tak nekompetentní není, jak tu zakladatelka píše…není to o tom kolik přibírá, ale kolik dostává…přemíra bílkovin ve stravě opravdu může vyvolat problémy s ledvinami…