Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj zas po nejake dobe ![]()
Nasemu Lukasovi jsou ted 2 roky a 8 mesicu, vazi cca 13 kg. Je to docela „chodec“, to znamena ze muzeme jit i na 2-3 hodinovou prochazku po okoli a stale ho to bavi. Ovsem na delsi vylety se stale vozi golfkami Maclaren.
Doted to nebyl problem, vetsinou kdyz jsme se dostali do nejakeho horsiho terenu, bafnul jsem Lukase i s kocarkem do naruci a slo se.
Ovsem v posledni dobe precijen jiz kocarek+Lukas v naruci trochu ztezkne, navic to neni uplne bezpecny zpusob v narocnejsim terenu/pocasi…
A tak jsem se poohlednul po nejake krosne, ale prekvapilo mne, ze vetsina z nich ma omezeni na cca 3 roky veku. Co s tim? ![]()
Jak nosit dite 3-4 roky? Rad bych mel neco, kde muze pripadne posvacit, trochu si schrupnout, byt skryty pred nepriznivym pocasim, etc…tak jako v kocarku.
Nejake napady/navrhy/zkusenosti..?..prosim prosim ![]()
PS:
Pro ukazku terenu…letos bychom se radi mrkli napriklad sem:
http://img195.imageshack.us/…82864311.jpg
S Maclarenem jsme byli jiz napriklad zde ![]()
http://img253.imageshack.us/…sc007101.jpg
Existují nosítka pro batolata a předškoláky, ale je na ně celkem dlouhá čekací lhůta. Z našich českých je to Skladino a Petite Panda - ta se dělá ve více velikostech. My máme doma tedy Pandu, Nině jsou 2 roky, váží 15,5 kilo a nosí se v pohodě. Ovšem není to na svačinu, spíš poponesení na zádech, či na spaní…
jeeee…kde to je ta prvni fotka? to je kraaasny!!..jinac nase terka je teda mensi…ale resime to podobne jako ty…jede se s kocarem…a bud se zaparkuje (schova) nekde v lese kdyz teren zacina byt naprosto nesjizdny nebo chytne pritel pod pazu kocar a terez se nese u me v naruci…nebo mame krosnicku (chicco)..ale terka ma zatim cca 10kg…ale uz jsem v tom videla po vyletech mnohem starsi deti a myslim ze do te krosny se vejde v pohode dvou tri lety…zalezi na kolik je delany kg aby to nekde neruplo…my mame jen do 15 nemylim li se.
Dekuji za reakce. Nositka jsem si prohledl, ale vzdy na mne pusobi trochu ne-outdoor-ove. Tzn. ze se mi zdaji velmi fajn na vypravu na Rip, ale neumim si predstavit, ze tam zasadim Lukase v plne polni (oteplovacky, perovka, …). Navic bych byl rad aby ho to trochu chranilo…sice s nim nikdy nejdu nekam, kde by to bylo „prilis“ nebezpecne…ale mit ho v takovem vaku mi prijde, ze naopak tu nebezpecnost pridavam (podklouznu a zavalim ho).
Z krosen, co jsem nasel, maji nektere limit i 20-25 kilo…ale vetsinou jsem se docetl, ze to je i s nakladem, dite ma vetsinou omezeni opet ty 3 roky…
PS: Ten prvni obrazek je Tateyama v Japonsku ![]()
ja myslim ze idealne vyrazde nekam do sportu..takovy ty rockpoint apod. a zkus si ho do neceho posadit jak se ti to bude nebude zdat a hodit na zada a vyzkousejte…
Jestli tam je napsáno omezení věk, tak je to asi hlavně kvůli velikosti dítěte, třeba že jsou nosítka optimalizována do 100cm výšky dítěte…
A nebo se předpokládá že starší už chodí po svých ![]()
Já bych řekla, že když spadneš s dítětem, tak je skoro jedno jestli je v nosítku či krosně, protože ty hliníkové tyčky jako ochrana moc platné nebudou
Možná při pádu na bok.
Jen k tomu spaní . ono to dítě je v krosně na stojáka a ani si tu hlavunemá kde opřít a dost klimbá. v nosítku si jí položí na nosiče a zajistí se kapuckou.
No osobně si taky myslím, že krosna dítě neochrání o nic víc než nosítko. Když spadneš, tak je to prostě blbý no…
A co se týká omezení věkem, tak bych nato zase tolik nekoukala, každé dítě je jiné. Znám o rok starší děti, než je Nina a jsou menší a lehčí… chce to asi vyzkoušet…
Pad byl mozna moc extremni priklad…staci skrabnuti s krosnou o strom…i v tom pripade se mi zda „bytelnejsi“…ted to vypada, jak kdybych ho chtel ohrozovat na zivote
Jednoduse receno bych rad maximalne zachoval ochranu, co mu zajistoval maly kocarek…
Chozeni po svych si stale neumim moc predstavit…jsme ted s nim zvykli vyrazit na celodenni vyslap, prespat v ryoukanu a rano vyrazit zas. S kocarkem se to da, tam se vyspi, naji a pritom ma pekny rozhled…ale precijen uz toho zazil dost (napriklad dvakrat vystup na cinnou sopku ![]()
Asi mas pravdu s tim obchodem…ja jen nerad nakupuji v outdoor obchodech, protoze mi prijde, ze tam vzdy maji vse 2× drazsi nez na internetu…no asi vyzkousime, podekujeme a objedname z netu, bude-li co…
Alpaka píše:
Jen k tomu spaní . ono to dítě je v krosně na stojáka a ani si tu hlavunemá kde opřít a dost klimbá. v nosítku si jí položí na nosiče a zajistí se kapuckou.
Videl jsem prodavat do krosny limec na spani…ale nevim, nakolik je v realu sikovny…
Příspěvek upraven 12.12.10 v 17:17
tak stejne to delam ja se vsim…vyzkousim prve v obchode…a pak odkracim si to objednat o pul levneji na netu…ale jak rikas…kdyz se chodi v lese treba mimo cesty a tak..tak to telo je kryty v te krosne vic (uz kolikrat se nam stalo ze treba skrabla vetev a pod. kdyby byla jen v hadru tak by byla skrabnuta taky takhle se nic nestalo)…je na to aji plastenka pripinaci takze i to je vyhoda. jo a spani…no nase terka vetsinou v krosne opre hlavu dopredu o to madlo a chrni
bez problemu se tak vyspi…urcite ne tak pohodlne jako v kocaru o to zadna debata..ale vyspi se
Koukám, že jste docela akční ![]()
Za sebe doporučuju ergonomické nosítko - máme Skaldino, syn se nosí v pohodě (3,5r, 13kg??).
Do extrémního počasí bych vrzla malého POD nosičskou bundu - bude líp chráněný. Jo, je to investice navíc, ale myslím, že ve vašem případě se vyplatí.
Pokud máte kontakty třeba v USA, zkuste mrknout na místní trh s batolecími nosítky. Možná budou rychleji dostuponé než tady.
Popř. se můžete mrknout na www.thebabywearer.com - sekce forum - for trade or sale ![]()
Mišuna píše:
Máme krosnu Deuter, nosnost 22kg, používali jsme od cca 15ti měsíců do letošního podzimu, témeř do 4,5 roku. Ale je fakt že letos, už byl na ní opravdu velký, má 16kg, ale 110cm.
Dik za tip…vyrobky Deuter vypadaji velmi kvalitne, ac trochu drazsi. Z hlediska obrazku/ceny se mi pozdava Kid Comfort II…
Novire píše:
Koukám, že jste docela akční![]()
Za sebe doporučuju ergonomické nosítko - máme Skaldino, syn se nosí v pohodě (3,5r, 13kg??).
Do extrémního počasí bych vrzla malého POD nosičskou bundu - bude líp chráněný. Jo, je to investice navíc, ale myslím, že ve vašem případě se vyplatí.Pokud máte kontakty třeba v USA, zkuste mrknout na místní trh s batolecími nosítky. Možná budou rychleji dostuponé než tady.
Popř. se můžete mrknout na www.thebabywearer.com - sekce forum - for trade or sale
Take dik za tip
Problem je ze za tri dny odletame ![]()
jo ty deuter sme zkouseli v obchode a vypadali velice dobre…jen ta cena no
takze my mame toto http://www.zbozi.cz/…-caddy-blue/?… a taky spokojenost ![]()
jeste mozna je dulezity…pokavad chodite samy…bez dalsiho nosice…tak je lepsi brat krosnu ktera ma i nejaky ulozny prostor. to treba ta chicco vubec nema…takze pritel ma dite a ja krosnu.
No tak za tři dny toho moc neseženeš… Tak asi pojedete postaru ![]()