Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zajímá mě, jak řešíte situaci:
Dcera má kroužek - výtvatku - vybrala si ji, chodí tam ráda.
Dneska přišla s tím, že holky ze třídy jsou na bazén a ona chce s nima.
Ale bylo na ní vidět, že to nechce rozhodnout.
Já jsem jí, řekla, že to za ní rozhodovat nebudu.
Jak byste reagovali. Trvat na kroužku nebo občas povolit jiný program.
@bublinek půlka lidí ti tady řekne, že neexistuje a půlka, že jo - jako vždy,
já jsem zrovna nedávno nechala dceru jít na bazén místo výtvarky, nabídl to tatínek její kamarádky, která už je ve škole, moje dcera holčičku pozvala na svou oslavu, a oplátkou tatínek pozval mou dceru a jeli na bazén všichni tři,
usoudila jsem, že výtvarka bude ještě 30×, ale pozvání na bazén bylo jen a pouze na ten den
@bublinek píše:
Já jsem jí, řekla, že to za ní rozhodovat nebudu.Jak byste reagovali. Trvat na kroužku nebo občas povolit jiný program.
Asi záleží na povaze dítěte. Pokud je jinak zodpovedna, je to výjimečně, tak proč ne. Pokud je přelétavá, neví coby, furt to mění, tak ne
Příspěvek upraven 20.10.22 v 09:42
Syn si vybira krouzky sam, ja je platim pod podminkou, ze na ne bude dochazet. Je to nadstandard, ne neco narokovemu. Takze takhle od stolu rikam, ze ne, ze by musel na krouzek.
Ale kdyz si to opravdu predstavim, tak bych mozna povolila, protoze syn neni flakac ani lenoch, takze by to byl opravdu vyjimecny stav.
Ano, určitě by dítě slo na vytvarku. Chodí tam rádo, kamarády uvidí ve škole, v družině.
@bublinek píše:
Já jsem jí, řekla, že to za ní rozhodovat nebudu.Jak byste reagovali. Trvat na kroužku nebo občas povolit jiný program.
Já povoluji, ale opravdu výjimečně, odhaduji třeba 2-3× za pololetí… a to se musí jednat o opravdu mimořádnou akci, ke které dítě jindy nemá příležitost. Oslava něčích narozenin, nějaký hromadný výlet, prostě něco zvláštního.
Jako obecně určitě trvat na chození do kroužku, člověk to platí a dítě si to vybralo. Ale jsou situace jako oslava narozenin nebo něco takového, to bych povolila. Když to není každý týden ale jen třeba 3× do roka, tak je to ok. Ale záleží na dítěti a vztahu ke kroužku. Já třeba byla hrozná, chtěla jsem chodit ale velmi brzy mě to přestávalo bavit a pak jsem se tam nutila chodit. Ale zase jsem byla zodpovědná, chodila jsem ač s nechutí ![]()
Trvám bez výjimky.
Tohle jsme řešili loni, vybral si kroužek, já věděla, že ho to nebude bavit.
Trval na tom a už před Vánoci to chtěl vzdát.
A to jsem mu ještě taxikařila.
Takže to hezky pěkně dochodil aby věděl, že když něco řekne má si za tím stát.
Pokud by šlo o jednu lekci, tak bych ji poslala spíš na plavání, když je to jednou a na kroužek chodí jinak pravidelně.
Poslala bych ji do bazénu. Příště bych už trvala na kroužku.
Ano, výjimečně bych to dceři dovolila. Myslím si totiž, že toto je jedna ze situací, která nenápadně buduje vztah a důvěru mezi rodičem a dítětem. Striktní NE by taky v dítěti mohlo zanechat hluboké šrámy - těšilo by se na plavání s kamarádkami, nešlo by tam, kamarádky by pak vyprávěly, jak to bylo super, a dítě by si takový okamžik mohlo pamatovat po celý život (ačkoliv z pohledu dospělého je to malichernost, o nic vlastně nejde, tak dítě to může vnímat úplně jinak).
Nechala bych ji jít na bazén. Dcera má tréninky 3× týdně, pokud je něco mimořádného, klidně ji nechám jít někam jinam. Na tréninky chodí ráda, rozhodně nevynecháva z nějakého trucu, tak nevím proč bych ji nutila.