Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Napadlo me jak dnesni dobu zvladni matky samozivitelky na materske co treba nemuzou pracovat? ta doba je hrozna i pro lidi co pracuji natoz tak pro nekoho kdo ma jen materskou
Do nedavne doby jsem si nemohla dovolit luxus byt samozivitelkou. Zaridila jsem se podle toho. V soucasne dobe bych to sama utahla.
@B4RC3LON4 píše:
Napadlo me jak dnesni dobu zvladni matky samozivitelky na materske co treba nemuzou pracovat? ta doba je hrozna i pro lidi co pracuji natoz tak pro nekoho kdo ma jen materskou
Samoživitelky nejsou, protože děti živí i otcové, co na ně platí plus jsou živeny ze státního rozpočtu formou na MD, ŘD. Jak si to zařídily, tak to mají ![]()
Troufnu si trochu nesouhlasit. Kdo makal, má slušnou mateřskou, to jo. Ale rodičák je necelých deset tisíc (podle toho na jak dlouho) a to už je problém.
Alimenty na děti jsou sice fajn, ale málokterý otec poctivě platí (raději si nechají přiznat životní minimum a zbytek dostat na černo, než aby z nich káplo).
Pokud má někdo vlastní bydlení a práci, tak je celkem v pohodě a inflace a válka na Ukrajině se ho téměř nedotýká. Ale kdo platí nájem, je dost v řiťi. I když zvládá platit, může o střechu nad hlavou přijít kdykoli si pronajímatel zamane. A v dnešní době dosáhnout a hlavně utáhnout hypotéku, to je kolikrát na mašlu.
Nedejbože když děti onemocní a samoživitel s nimi musí zůstat doma.
Jsou tady nějaké příspěvky na bydlení a pod. Ale to člověka tolik nevytrhne.
A úplně nejhůř na tom je samoživitel, v podnájmu a bez řidičáku popř. s nemocným dítětem.
Mně konkrétně se žije v pohodě, máme s manželem sice malinký, ale vlastní byt, po rekonstrukci, vybavený, oba práci které se Covid nedotkl ani v nejmenším, nemáme žádné dluhy, máme dvoje hlídací prarodiče, já můžu chodit na brigádu (ani ne tak kvůli penězům jako si „odpočinout“ od dětí), manžel má v sezóně ještě vedlejšák, který má jako koníčka. Takže sice nerozhazujeme za hlouposti, ale můžeme investovat do dětí i do sebe samých a bez nervů jak dopadne v zimě např.
Ale představa, že žiju v podnájmu sama s dětmi, bez auta, bez pomáhajících prarodičů, jen na rodičáku, tak mi zbělají vlasy hrůzou.
@Kittanya Ona část těch samozivitelky se k tomu samozivitelstvi dopracovala jen vlastní blbosti. Viz nedávné články o samozivitelkach na seznamu.
Nezávidím jim tu situaci v žádné době. Natož teď. Nemají to jednoduché. On i ten původně velmi milý a laskavý a příčetný pán se umí proměnit v netvora. Taky umí dělat schválnosti a házet klacky pod nohy. Protože je dotčené ego.
@Svistice píše:
@Kittanya Ona část těch samozivitelky se k tomu samozivitelstvi dopracovala jen vlastní blbosti. Viz nedávné články o samozivitelkach na seznamu.
Přesně tak, jen masírka o ubožačkách. Dámy, jak si to která zařídí, takové to má.
A pojem samoživitelka se používá kdy?
Ty nedostáváš na děti alimenty? Já ano a pojem samoživitelka doslova nesnáším.
@Alilali píše:
A pojem samoživitelka se používá kdy?Ty nedostáváš na děti alimenty? Já ano a pojem samoživitelka doslova nesnáším.
Máš pravdu.
@Kittanya píše:
Ale představa, že žiju v podnájmu sama s dětmi, bez auta, bez pomáhajících prarodičů, jen na rodičáku, tak mi zbělají vlasy hrůzou.
Něco na tom možná bude. Jsem už od třiceti šedivá. ![]()
@Alilali píše:
A pojem samoživitelka se používá kdy?Ty nedostáváš na děti alimenty? Já ano a pojem samoživitelka doslova nesnáším.
Tohle je skvělý názor, mám ho taky. Ale nikam ho nepíšu, je těžce nepopulární. ![]()
Já si myslím, že si stále lidé pletou pojmy mezi samoživitelkou a samoneuživitelkou.
@Kittanya a víš o tom, že být na rodičáku není povinné? Můžeš z rodičaku zaplatit školku/jesle a jít do práce.