Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zumpa píše:
Já si myslím, že si stále lidé pletou pojmy mezi samoživitelkou a samoneuživitelkou.
když se neumí sama uživit, tak si do toho nemá ještě pořizovat dítě ![]()
@Svistice píše:
@Kittanya Ona část těch samozivitelky se k tomu samozivitelstvi dopracovala jen vlastní blbosti. Viz nedávné články o samozivitelkach na seznamu.
Souhlas. Když to kolikrát vidím kolem sebe, tak nechápu. Do toho přijdou se sbírkama na ty chudinky a to už chytám alergii
Já to teda jen tak plácla. Ale mozna aj jo. ![]()
Už mám taky přes třicet a ještě ani jediný šedivý vlas.
Na rodicaku jsem mela brigadu a vysla mi zadost o socialni bydleni - maly mestsky byt s prijatelnym najmem. Uz je to nejakou dobu, tezke to bylo, ale nezvladutelne ne.
Rodicak 7100 Kc, pridavky 500 Kc, alimenty 2000 Kc, brigada cca 4000 Kc. Za najem jsem dala 5000 Kc. Zili jsme skromne, ale usetrila jsem na gauc i televizi, na zaclony i malou dovolenou.
Nejvetsi problem je bydleni. Samozivitelky by mely primarne resit spolubydleni, bydleni u rodicu apod. Neumim si predstavit v dnesni dobe vynalozit cca 16k za bydleni.
@VitaminC píše:
Na rodicaku jsem mela brigadu a vysla mi zadost o socialni bydleni - maly mestsky byt s prijatelnym najmem. Uz je to nejakou dobu, tezke to bylo, ale nezvladutelne ne.
Rodicak 7100 Kc, pridavky 500 Kc, alimenty 2000 Kc, brigada cca 4000 Kc. Za najem jsem dala 5000 Kc. Zili jsme skromne, ale usetrila jsem na gauc i televizi, na zaclony i malou dovolenou.Nejvetsi problem je bydleni. Samozivitelky by mely primarne resit spolubydleni, bydleni u rodicu apod. Neumim si predstavit v dnesni dobe vynalozit cca 16k za bydleni.
a pak brečet na EM
@Kittanya píše:
@Alexandria Nixia![]()
Já to teda jen tak plácla. Ale mozna aj jo.
Už mám taky přes třicet a ještě ani jediný šedivý vlas.
Tak víš co, podnájem, postižené dítě, na které seš zcela sama. Omezené možnosti výdělku. Neustálý stres, to se šediví jedná báseň. ![]()
Jesle jsou od roka do třech. Mateřská do půl roku. Pokud ve 3 a 4 letech věku dítěte matka nesežene školku (jakože přednost v přetížených školkách mají 5leté) a to ještě když pominu ukrajinské děti, je s prací nahraná. Jesle vyjdou v přepočtu 5000 na měsíc s tím, že často ty maminy musí dojíždět, jsou jen ve velkých městech a ještě nemusí být přímo v okolí, takže + dojezd.
Já konkrétně mám pracovní dobu od 5:30 při ranních a do 21:00 a někdy déle při odpoledních směnách. Jesle jsou v 25km vzdáleném městě až od 6:30 do 16:00. Jako vdaná s pracujícím manželem ok, ale jako samoživitelka bych brzo na jeslích ztroskotala.
Takže tahle teorie má svoje slepá okna.
Za předpokladu, že:
A) vůbec někde jesle sežene (ne všichni bydlí v Praze a v Brně, že)
@Svistice píše:
@Kittanya Ona část těch samozivitelky se k tomu samozivitelstvi dopracovala jen vlastní blbosti. Viz nedávné články o samozivitelkach na seznamu.
Ten příšerný seriál udělal ze samoživitelek hloupé, nekompetentní a naivní osoby - s výjimkou té nemocné paní a starající se babičky. Za ty zbylé mi bylo stydno a za autory taky, protože to většině samoživitelek v očích národa pěkně zavařili.
Příspěvek upraven 16.10.22 v 23:01
Tak to je přesně to o čem mluvím.
Já mám též svým způsobem postižené dítě - obrna pažní pleteně. Není to žádné terno, ale jeden měsíc lázně ročně, rehabilitace 3×-4× týdně s fyzioterapeutkou. A to už nemusím k tomu cvičit 4× denně Vojtovku. O toho 5ti měsíční miminko (jako jo, byl to prazdninový úlet s manželem, jsou 20 měsíců od sebe a to jsme nechtěli, naše blbost, ale je to strasne hodny miláček).
Takže jako samoživitelka bych byla celkem v kélu.
@Kittanya Chodí do školky, klasické?
Moje chodí do speciální. Těch taky není plno na každém rohu.
K tomu velmi neochotné babičky, co odmítají pohlídat i na hodinu jednou za uherský rok.
A úplně v háji je to, když i ty sama máš problémy a možná ti někdo milostivě dá ID.
Pak ti kolikrát nezbude nic jiného než žádat různé nadace a dělat sbírky. Přičemž to některým lidem vadí, že si jako „samoživitelka“ řekneš veřejně o peníze.
No, sama sebe a své dítě se snažím uživit z toho malá, co dostanu od státu. ![]()
Tohle je pruser statu.
Obce rozprodaly veskere majetky, takze nejsou dostupne byty.
Nejsou jesle a vlastne uz poradne ani skolky (=plne).
A vyzivne nepodleha automaticke valorizaci.
Kdo nema zachrannou sit od rodiny nebo fakt dobrou praci, je v haji.
@Alexandria Nixia
S tím ID je to fakt na ránu mezi oči. Moje máma má prakticky rozpadlý kyčelní kloub, příští rok už má schválený termín operace výměny za umělý. Čekala 2,5roku. Taky má artrózu III. stupně v kolenech, v nártech a polyartrózu v rukách. A ID na I. stupeň jí nejdřív zamítli, protože jako vedoucí malé prodejny řeznictví u soukromníka má prý podle posudkové komisařky lehkou. Podotýkám pod sebou má jednu prodavačku a jednu brigádnici. Od pasu dolu chlad, od prsou nahoru horko, těžké bedny s masem a pod.
Až teprve po odvolání jí milostivě ten první stupeň dali. Máma chodí o dvou francouzských holích, všude musí autem, protože nedojde a když chtěla jít s vnoučkem do zoo, tak si musela nechat napíchat obě kolena, kyčel a ještě si vzala troje prášky na bolest.
A kdejaký igoš má plný ID za „epilepsii“. ![]()
@Kittanya píše:…plus smesne male prispevky na peci, ktere nikdo, zadna politicka strana krome SPD nechce zvednout, nenapadne omezovani zdravotni pece (ZP maji o 4 mld min), osekavani socialnich sluzeb… lidi se zdravotnim problemem nejsou videt, ale zacinaji na tom byt dost zle.
@Alexandria Nixia
S tím ID je to fakt na ránu mezi oči. Moje máma má prakticky rozpadlý kyčelní kloub, příští rok už má schválený termín operace výměny za umělý. Čekala 2,5roku. Taky má artrózu III. stupně v kolenech, v nártech a polyartrózu v rukách. A ID na I. stupeň jí nejdřív zamítli, protože jako vedoucí malé prodejny řeznictví u soukromníka má prý podle posudkové komisařky lehkou. Podotýkám pod sebou má jednu prodavačku a jednu brigádnici. Od pasu dolu chlad, od prsou nahoru horko, těžké bedny s masem a pod.Až teprve po odvolání jí milostivě ten první stupeň dali. Máma chodí o dvou francouzských holích, všude musí autem, protože nedojde a když chtěla jít s vnoučkem do zoo, tak si musela nechat napíchat obě kolena, kyčel a ještě si vzala troje prášky na bolest.
A kdejaký igoš má plný ID za „epilepsii“.
@Kelsey píše:
Nezávidím jim tu situaci v žádné době. Natož teď. Nemají to jednoduché. On i ten původně velmi milý a laskavý a příčetný pán se umí proměnit v netvora. Taky umí dělat schválnosti a házet klacky pod nohy. Protože je dotčené ego.
Nějak nevěřím, že 50% chlapů jsou netvoři. Ta chyba je velmi často na obou stranách.
Závidět není co. Ale zase nemusí ta žena být doma tři roky. Taky může třeba už v půl roce dítěte začít hledat jesle nebo hlídání a jít v roce děcka do práce.