Křtění - seznam jmen

36
24.9.12 17:30

Křtění - seznam jmen

Chtěla jsem se zeptat, existuje nějaký seznam jmen, které můžeme malé dát a které ne? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16557
24.9.12 17:31

Jako při křtu? :nevim: Při něm se dává jméno po kmotře nebo kmotrovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
24.9.12 17:33
@mahdalka píše:
Jako při křtu? :nevim: Při něm se dává jméno po kmotře nebo kmotrovi

dočetla jsem se zde že to není pravidlo, že musí být po kmotře/kmotrovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
24.9.12 17:35

U křtu nebo do matriky? Pokud jde o matriku, tam to už roky rozhoduje jistá paní Knappová, napsala i knížku „Jak se bude jmenovat“ nebo jak. A ona taky jediná schvaluje, pokud jde o nějaké nezvyklé jméno. U křtu - nevím, musí to být podle mě nějaký svatý nebo svatá, mají svoje kalendárium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6032
24.9.12 17:35

Pokud má malá jméno, které je po nějaké svaté nebo svatém, nemusíš nic řešit a vymýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
24.9.12 17:37

Neneeee není to pravidlo!!!
Můžete vybrat prakticky cokoliv :) ideální je inspirovat se třeba katolickým kalendářem, vždycky každý den má svátek „normální“ jméno a nad tím jméno světce…takže třeba tam jsou dobré tipy (ono většina jmen má obojí).
U nás v rodině má moje sestřenka 4 kmotřátka, a jména při křtu mají, Anežka, Anastázie, Marie, a klučina Kryštof :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
24.9.12 17:39
@petulinaS píše:
dočetla jsem se zde že to není pravidlo, že musí být po kmotře/kmotrovi

Tak to mi něco uniklo :think: Já jsem křtěná po kmotře, ale že by měla církev nějaký seznam vhodných jmen ke křtu, o tom nic nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
24.9.12 17:40

Ano na křtění sháníme jméno, normální jméno má dcerka Nataly, tak proto si myslím, že musíme vybrat nějaké to svaté, ale nevěděla jsem kde ho najít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9358
24.9.12 17:50

Jméno si můžete samozřejmě vybrat, jaké chcete. Asi dobré mít jméno po nějakém svatém. A druhé jméno (třeba po kmotrovi) se vůbec dávat nemusí. U staršího jsme druhé nedávali vůbec a u mladší jsme dali druhé po babičce, nikoliv po kmotrovi.
Ale vůbec nejjednodušší bude zeptat se kněze. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30707
24.9.12 17:51

@petulinaS…a co takhle Nataly Magdalena!!! :kytka: :andel: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
24.9.12 17:58

Ahoj, snad ti pomůře tohle:
Při křtu není vyloučeno dát i jiné jméno než jméno nějakého svatého patrona. „Křestní jméno může také vyjadřovat nějaké křesťanské tajemství nebo křesťanskou ctnost. Rodiče, kmotři a farář dbají, aby se nedávalo jméno, které je cizí křesťanskému smýšlení. “ (KKC 2156) Z téhož místa byl již v kapitole o patronech citován význam volby patrona: „Patronát světce poskytuje vzor lásky a zajišťuje jeho přímluvu.“ Toto chápání není nové, bylo i v minulosti. U mučedníků a světců se vždy hledala opora a posila v nejrůznějších životních situacích. Důvěra v jejich přispění, zkušenost, obdiv a úcta souvisely s přijímáním jejich jmen. Ze stejného důvodu i dnes z nich vybíráme patrony a vzory pro život.

jinak doporučuju www.catholica.cz kde je seznam svatých a mučedníků, který ale není úplný… můj manžel je třeba křtěný Natanael Jošafat, což jsou oba postavy z Bible, ne ale svatí v tom užším slova smyslu… kdybys potřebovala poradit, kdyžtak napiš.
jinak jen z letmého hledání existovala sv. Natálie, která žila v Turecku za vlády císaře Diokleciána a pak taky sv. Natálie z Cordoby v 9.století… akže ji klidně nechte pokřtít Natálie :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
24.9.12 18:11

Jméno můžeš dát v podstatě úplně jakékoliv, po žádném světci, světici ani kmotrovi být nemusí, pokud to jméno někde na světě existuje, pak ho můžeš dítěti dát :palec:

• Citovat
  • Upravit
26833
24.9.12 18:19

Náš syn se už jako kmotr jmenuje :lol: Takže jsem toto taky řešila, nakonec ho necháme pokřtít na Václava nebo Vladimíra (po dědečkách :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
24.9.12 18:21

Můžu mít OT? Musí být kmotr dítěte křtěný? Já mám v tomhle pořád binec :oops: Jestli my, jako rodiče a kmotr/a musí být taky křtění nebo ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
24.9.12 18:24

Takže když dáme Nataly Nikol? tak to jde? jinak mnohokrát děkuji za reakce a odpovědi :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný