Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, prosím o vaše zkušenosti, chceme malou pokřtít. Já jsem evangelička a manžel je katolik. JE samozdřejmé, že bude přebírat víru po mě čili evangelik. Chtěla jsem se zeptat co proto musíme zařídit, co je potřeba, co musí mít kmotři v našem případě. Děkuji za vaše Názory a taky mi můžete napsat ve kterém městě jste případně křtili. My jsme z Velké Bíteše to je 35km od Brna tak kdyby měl někdo zkušenosti křtinu v naší blízkosti budu moc ráda za Vaše názory. Děkuji ![]()
Tak já jsem tedy katolička, manžel nevěřící. Křtili jsme v Kladně loni na mikuláše. Farář si nás pozval dva večery na přednášku, probrali jsme obřad a při té příležitosti si popovídali o křtu a jeho významu a o tom, k čemu se zavazujeme… Vyplnili základní data pro matriku nebo spíš křestní knihu farnosti. Kmotři museli být oba pokřtěni, další svátosti (biřmování) nebylo nutné i když oba i já jsou biřmovaní. Žádné doklady (můj křestní list, křestní listy kmotrů) apod. farář nevyžadoval. Ale záleží asi jak to kde chodí… Foto našeho čerstvě pokřtěného Štěpánka ![]()
My měli křtiny teď v neděli
Manžel je katolík, já evangelík, křtili jsme v evangelickém kostele…je to takový náš „rodinný“ kostelík…křtili tam i mě
a taky jsem se v něm vdávala.
Asi měsíc před akcí jsme navštívili našeho faráře a domluvili se na termínu a nahlásili jsme mu základní info o nás a o kmotrech…jména, data narození, bydliště, zaměstnání. To bylo vše. Během mše se křtilo.
Jé, Petulle, já si až teď všimla, že jde o Anetku. Sledovala jsem vašši fotobanku a moc držela palce. Jsem moc ráda, že je Anetka v pořádku a blahopřeju předem ke křtinám!
děkujeme moc
to hrozně potěší
dneska jsem ji vážila a už máme 6430g a 62cm ![]()
Mafina5 píše:
Jé, Petulle, já si až teď všimla, že jde o Anetku. Sledovala jsem vašši fotobanku a moc držela palce. Jsem moc ráda, že je Anetka v pořádku a blahopřeju předem ke křtinám!
Ahoj holky taky bych chtěla poradit. Manžel je ze slovenska on i jeho rodina věřící. V listopadu se nám má narodit miminko a manžel z rodinou trvají na tom nechat ho pokřtít. Sama proti tomu nic nemám, ale nebudou problémy s tím že je manžel cizinec a já sama pokřtěná nejsem? Kde co zařídit, co potřebuji, jaká jsou pravidla? Děkuji
My to právě řešíme..
Otec dětí je věřící, ale ne ortodoxní praktikující katolík(jeho rodina taky tak). Do kostela pravidelně nechodí.Já jsem pokřtěná, ale víru necítím, neřeším, považuji se za ateistu..Přesto nejsem proti křestu, spíš pro..Protože nikdy nevím, jaká bude doba, jakého si najdou partnera a tím, že je necháme pokřtít jako malé, je můžeme ušetřit problému v budoucnu(přípravy apod.)
Já jsem pokřtěná(a všichni z naší rodiny), otec taky, takže to pro nás znamená jen schůzku s farářem, kde nás poučí, promluví s námi - už to máme předběžně domluvené, takže vím..Ke zpovědi nebudeme muset jít.
Nejsme a nikdy nebudeme sezdaní, ale letos je Rok Křtu, takže s pokřtěním nebude problém. Jinak by problém být mohl - protože církev uznává úplné rodiny(vím, že na to se neptáš, ale pro informaci někomu, kdo třeba čte)..Taky ale záleží na konkrétním faráři..
My dětem předáme základy křesťanství(i já to považuju za součást základního vzdělání) a jestli se v tomto směru budou chtít nějak dál rozvíjet, další svátosti, to už bude jejich věc..
Myslím, že ty jako nepokřtěná budeš muset projít přípravami a křestem taky..Fakt nevím, jestli může být pokřtěno dítě, když je jeden z rodičů nepokřtěný(dítě má dva rodiče).Ale zase na druhou stranu, ke křtu jde dítě. Myslím ale, že přípravy nutné budou. Dřív to prý šlo, ale jak byl některý rok Rok rodiny, tak se i v tomto v církvi změnili pravidla..
Kromě našich dětí půjdou ke křtu ještě synovec a neteř(11 a 13 let), ti musí a projdou přípravami s farářem.
Nebyli pokřtěni dřív proto, že rodiče neměli svatbu v kostele a otec nechtěl podstupovat nějaké přípravy na křest dětí, tak se rozhodli, že dětem tuto možnost dají až vyrostou..
Kontaktujte faráře a informujte se. Já tomu moc nerozumím, podmínky mohou být trochu odlišné..
Já jsem byla pokřtěná jako dítě svobodné matky(ale už vdané za někoho jiného. Byla jsem pokřtěna společně s poslední sestrou, všechny další byly už pokřtěny dřív).Ale to bylo před „Rokem rodiny“ a každý farář si může klást trochu jiné podmínky..
My jsme to měli podobně.Já věřící, pokřtěná, manžel nepokřtěný „ateista“, ale byl pro křest. Synka nám pan farář bez problémů pokřtil. Musíš mít ale kmotra, který je i biřmovaný. Musítě zajít za farářem, kterého tam máte a domluvit se s ním. Budete před tím chodit i na nějakou přípravu. My jsme byli jednou.
kmotr nemusí být biřmovaný. a nebo každý farář vyžaduje něco jiného ![]()
manžel křtěný biřmovaný praktikující katolík.
já nepokřtěný bezvěrec ![]()
brali jsme se v kostele.
pro křest dětí je zapotřebí příprava na křest - oba rodiče, forma dle konkrétního faráře.
já nemusím už nic, nemusím být křtěná..
kmotr musí být katolík, křtěný, biřmovaný.
na tom to u nás prozatím končí, protože manžel nemůže najít nikoho vhodného, koho by chtěl jako kmotra pro děti (tj. blízkého, někoho, kdo bude dětem předávat víru apod.), kdo by byl biřmovaný… _- bere to jako hrozně vážnou věc.
manca1 - myslím, že to není problém.. stačí jen najít faráře, který to bude vidět stejně… pomohlo by, kdyby manžel pravidelně tady někde do kostela chodil..
P.S. manžel jako katolík byl kmotrem synovci na evangelickém křtu. evangelíci to berou méně formálně(tj. méně požadavků na kmotra..)
Podmínky z naší ŘK farnosti:
*Malé děti mohou být pokřtěny, pokud budou v křesťanské víře také dále vychovávány. Alespoň jeden z rodičů má být schopen dítěti předat víru slovem a hlavně příkladem věrného plnění náboženských povinností. Kmotr má rodičům v tomto úkolu pomáhat, má být biřmován a také podle křesťanské víry žít.
Místo křtu má být místní farnost, neboť křtem se nový křesťan zapojuje do místního farního společenství. Pro křest v jiné farnosti je třeba vyžádat písemný souhlas příslušného kněze.
Příprava před křtem je delší pro ty rodiče, kteří nejsou dostatečně obeznámeni s naukou Církve (asi jeden měsíc). Pro ostatní stačí jedno setkání před křtem.
Ke křtu je třeba křestní svíce a bílé roucho.
Prosíme, přijďte co nejdříve po narození dítěte nebo i před tím oznámit přání pokřtít dítě a přineste s sebou rodné číslo dítěte.*
kmotr nemusí být biřmovaný, my nemusíme a my jako pokřtěný jsme neměli biřmované kmotry ![]()
Ale vidím, že podmínky jsou fakt všude jiné..
Natašo, divím se, že jsi nepokřtěná mohla mít svatbu v kostele. Známí to tak měli a manželka musela napřed absolvovat přípravy a křest
Bylo to ale ve vesnici, kde se víra bere „velmi vážně“.
Platí prý, že když se někdo oddá v kostele,rozvede a potom se chce znovu brát v kostele, musí psát o vyjímku Papeži do Vatikánu. Známá jako ortodoxní katolík praktikující to tak měla a vyjímku dostala..
Známý byl ženatý, měl svatbu v kostele a před svatbou musel povinně ke zpovědi.
Já se držím jednoho - nedělat chytrou, klidně faráři vše „odkývu“ - tím nechci urazit věřící
Podotýkám ale, že jako součást základního vzdělání o křesťanství něco vím.
Ale to „žít jako katolík a vychovávat k víře“ si každý může vyložit po svém. Pro někoho to může znamenat chodit do kostela na mše každou neděli stůj co stůj, i když jsou děti malé, nebaví je to, zlobí tam..Prožívat tradičně všechny křesťanské svátky se vším všudy..Dodržovat „neděli“, že nic nedělám..
Pro jinou rodinu to může znamenat „jen“ jít se podívat s dítětem o Vánocích do kostela na betlém, občas něco dítěti o těchto věcech popovídat(příležitostně třeba nakouknout do kostela), občas přiměřeně věku přečíst dětem něco z Bible pro děti - tak bych řekla, že je to u nás..
Tím nenarážím na Hermínku, jen že si to každý vyloží jinak a přesto si myslím, že „předává víru dítěti“.Ani farář, který křtil, nemůže nutit děti a rodiny chodit pravidelně do kostela..Rodina otce mých dětí chodí do kostela na mše na Vánoce a před Velikonocemi. Jsou věřící, ale nevidí důvod chodit do kostela každou neděli, když „nechtějí“, jak sami říkají.
My máme křest 31.7. a já nejsem pokřtěná a partner ano…v křestním zápisu je napsané, že stačí alespoň jeden z rodičů křtěný…a kmotr taky musí být pokřtěný. Jinak nemusíme nic, jen na samotný obřad mít svíčku a dečku (tu si půjčujeme, je vyšitá a je tam napsané - Jsem dítě boží)…toť vše… ![]()
Jo a dodám, že nejsme manželé…takže farář říkal, že nám udělí výjimku…