Křtiny - dárek od tety?

15319
27.4.11 14:32

Křtiny - dárek od tety?

Ahoj, prosím o rady a zkušenosti s křtinami, jako teta jsem s celou rodinou pozvaná, nikdy jsem na křtinách nebyla, pročetla jsem tady diskuze o průběhu obřadu, ale stále nevím, jestli krom kmotrů dává někdo další dárek (ráda bych alespoň symbolicky). Protože křtiny mají úplně jiný význam než třeba narozeniny, nerada bych provedla nějaké faux pas tím, že se pohrnu po obřadu s dárkem.
A pokud se dárky dávají, co by to tak mělo být? A předává se to po obřadu ještě v kostele, před kostelem nebo až v restauraci?
A poslední snad ne příliš hloupý dotaz :lol: - probíhá něco jako gratulace ke křtu (v kostele/venku)? Nebo po skončení obřadu všichni jen vyjdou z kostela a jdou se najíst? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36544
27.4.11 14:36

tak byla jsem na křtinách nejednou, ale nějaký dary se nedávaly :nevim:
Třeba jen v obálce peníze - do kolébky :nevim:

A gratulace probíhala uvnitř kostela :palec:

Ale všude je to jiný :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3576
27.4.11 14:42

Ja bych rekla, ze taky do kolebky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
787
27.4.11 14:44

Krtila jsem syna a v rodine i pratelum na krtiny chodime,, darky vetsinou jako teta jsem kupovala nausnicky . Jako kamaradce stribrnou madoninku nad postylku ktera hraje ,,, darku je mooc ,, nas syn na krtiny dostal ,, zlaty retez bilo zlute zlato s medajlonkem s madoninkou,, potom zlaty retez na ruku s pliskem kde bylo vyryte jeho jmeno,, pak samozrejme hlavne penize od te vzdalenejsi rodiny ,, a od dedecka a babicky ti platili malemu celou oslavu v restauraci .. od vzdalenych sestrenek ruzne poncho osusky,, stribrne ramecky ,, prekrasne albumy atd,, ale nejvice penize :-)0 to zlato kupuj aby to mohl nosit i v tech 10 - 15 letech ,, nausnicky pro holcicku napr muzes aby mohla nosit hned :-)0

kamaradce jsem kdysi dala penizky :-)) kazdy to uvita pokud nejsi z blizsi rod. :-)0

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
27.4.11 14:45

Takže moje zkušenost - u nás se teda dárky dávají, nejčastěji nějaký kousek oblečení na dítko, mimi kosmetika nebo hračka. S prázdnou bych nešla. Dárek od kmotra je něco jiného (malá dostala zlatý křížek a dětskou bibli s věnováním).
Předávali jsme dárek před kostelem po obřadu, ale jindy zas až v restauraci. :nevim: Uvidíš, kam půjde „dav“. :mrgreen: A při předávání dárku vlastně proběhla gratulace.
Peníze bych nedávala - a ani bych je nechtěla dostat „do kolébky“, právě proto, aby dar byl spíš symbolický, nevím, jak to napsat, ale já sama u peněžních darů mám pocit, že „něco“ je málo a „něco“ zas moc… Ale abych nekecala - i peníze byly - a to od mé křestní kmotry i když dcera měla kmotřenku jinou.

Příspěvek upraven 27.04.11 v 14:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
787
27.4.11 14:45

p.s. predavat v restauraci pred ci po jidle to uz je jedno :-)0

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
27.4.11 15:34

Ahoj, taky jsem teta a na křtinách jsme byli 2×. Po obřadu proběhly gratulace a pak při hostině blízká rodina předala dárky. My jsme oběma neřičkám dávali stříbrný řetízek s přívěskem pro štěstí (jedné sloníka a druhé čtyřlístek). Ostatní příbuzní byli věřící a dávali většinou zlatý křížek nad postýlku, nebo na krk, malovaného andělíčka atd… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.4.11 16:13

Já byla kdysi na křtinách, už si to ale moc nepamatuju, byli to katolíci. Pokud vím, tak kmotr kupoval nějakou tu křestní roušku (nebo jak se to jmenuje) a svíčku „povinně“ plus ještě nějaký „dobrovolný“ dáreček k tomu, byla to myslím dětská bible. Jinak nevím, jestli tam dávali dárky, ale myslím, že něco malého uškodit nemůže. Co třeba nějaká zlatá nebo stříbrná mince nebo investiční cihlička?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
27.4.11 16:13

Ahoj u nás je to tak,že zlato dává kmotr/a nejčastějo řetízek a přívěsek … Pak prarodiče ti dávají ,ale není to povinost peníze v obállce nebo vkladní knížku s třeba 1000 kč ( jako,že se prarodiče domluví z obou stran a dají společně ) a pak jsou ostatní příbuzní pozvaní a ti u nás nic dávat nemusí,ale většinou stejně něco donesou . Plyšáka, penízky v obálce do kolýbky chrastítka, dupačky a nebo třeba já vyšívám na bílé plátno datum křtin a je tom nějakej modlitební obrázek,nejčastěji pannu Marii :mrgreen: Ono jinej kraj jinej mrav

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
27.4.11 16:16

Na křtinách jsem byla několikrát. S dárky to bylo různé. Někde dávali spíš jen kmotři (většinou zlaté řetízky a přívěsky) a jinde i širší příbuzenstvo a kamarádi. I když jsem šla jako teta nebo kamarádka tak jsem něco malého pro dítě přinesla. Hezký dárek je třeba knížka Broučci od Jana Karafiáta.
Po obřadu bývá nějaké focení, pak gratulace (mělo by to být asi před kostelem, ale u nás to bylo tak nějak různě). Dárky se dávaly po obřadu před kostelem nebo i na hostině doma nebo restauraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
27.4.11 22:30

Když jsme křtili dcerky, kmotry kupovaly náušničky a zlatý řetízek s křížkem. Křestní svíci a roušku jsme si kupovali sami. A u nás to probíhalo tak, že předávání dárků a „gratulace“ probíhaly až na hostině doma. A od ostatních pozvaných holky dostaly oblečky, hračky, prostě nějakou malou pozornost. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
27.4.11 22:30

Díky všem za odpovědi :kytka: :kytka: :kytka: , peníze dávat nechci, jednak nejsou třeba, jednak bych těžko odhadovala částku, zlato nechám prarodičům mimča (už se domlouvali) a koupím buď nějakou pěknou hračku nebo knížku, moc se mi líbí nápad s Broučky. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný