Křtiny cca 3 měsíce po pohřbu - není to moc brzy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2354
6.4.26 01:04
@TRG píše: Více

No, ta přirovnání… :think: Sportovci vedou děti ke sportu, ale jistě novorozence nebo maličké dítě neupíší například do Sparty, když může v budoucnu nastat situace, že dítě by chtělo hrát za Slavii. A ještě není ani jisté, jestli bude chtít fotbal vůbec hrát a pokud ano, že v něm bude dobré. Houslisté ho třeba učí od mala hrát na housle, ale asi ho hned nezapíší do svazu houslistů (jestli něco takového vůbec existuje ;) )… Prostě tím chci říct, že pokud jsou rodiče věřící, chodí do kostela, tak k tomu povedou i dítě, ale nemusejí ho rovnou té organizaci upisovat. To by mělo až samo, až pokud se rozhodne, že chce v té určité víře žít. Na základě své vlastní svobodné vůle. Ale je mi jasné, že ty sekty, pardon církve, potřebují „dušičky“ a malé děti se nemohou bránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
6.4.26 02:02
@Prelesta píše: Více

On ten křest je právě naprosto nezávazný. Respektive celé příslušenství k normálnímu náboženství je nezávazné. Když se dáš k českobratrské církvi a pak se rozhodneš, že jsi ateista, změní se situace jen ve tvojí hlavě, navenek nic. Když to dítěti neřeknou, tak nemusí ani vědět, že je křtěné. Co se hudby týče, tak někteří rodiče systematicky pouští různou hudbu miminkům v bříšku, nic ranějšího mě nenapadá :D a vášnivý cestovatel jde taky vyfotit na pas klidně už novorozence (máme to o pár domů dál ve vesnici). Děti zoologů mají fotky se zvířaty taky od mala… 8) Všechno mi to přijde podobné a svým způsobem to může být stejně láskyplné. A vlastně všechno sice zanechá stopu, ale jakou, to nevíš. Prostě předávám to důležité dítěti hned, jak to jde. Ale píšu to kvůli tomu, že bych nerada, aby si zakladatelka myslela, že dělá něco špatně. Souhlasím, že do víry by si lidi neměli kecat, to platí i tady. Za děti ve všech ohledech úměrně věku rozhodují rodiče a když se rozhodnou, že nejlepší je pro ně křest, považuju to za naprosto v pohodě. :srdce: Ale vím, z zrovna v tomhle tématu jsem tu názorově v menšině. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
998
6.4.26 07:19

A k čemu to teda je, když mu to vlastně ani neřeknou? Kdybych už dítě pokřtila, tak mu to sdělím.

Není snad důvod spěchat, když to počkalo i u starších dětí. Načerpala bych sílu a obřady nechala na později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22918
6.4.26 08:14

Upřímnou soustrast :hug:
Jestli tě do křtin tlačí rodina, musí pochopit, že teď na to není nálada. Křtiny bývají spojené s oslavou a celý ten rituál bývá událost.
Nechat pokřtít jen na rychlovku 3 děti naraz je divné, never povídačkám, že se jim může něco stát, když pokřtění nebudou, chápu, že někdo věří na vše možné, ale je to nesmysl.
Přijde mi, že to tak máš. Protože normálně by už ty 2 děti pokřtěné byly a teď se řešilo jen to novorozeně.
Já mám dcery pokřtěné u husitů, babička na tom trvala, je pokřtěna jinde i můj táta taky, ale druhá strana rodiny ani já, manžel ne. Chtěli jsme ji udělat radost, aby měla klid, tak holky jsou. Nevadilo nám to. Ale na bohoslužby nebo tak nechodíme. Byli jsme jednou kouknout a to teda není nic pro nás :D
Kostely mám ráda na koukání, na koncert, to je ale vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
6.4.26 08:35

Uprimnou soustrast. Proč je takovy spěch na krtiny vsech deti? Kdyz to ty starsi vydrzely roky, proc tak nahonem?
Trochu mi to evokuje, jestli ses neobratila na viru po smrti partnera (jinak by to asi byl manzel, ne?), a ted te nekdo tlaci honem pokřtít i deti?
Urcite bych se nenechala vest do situace, ktera je mi nepříjemná. Pokud truchlis, chapu, ze nemas chut na nejake juchání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101759
6.4.26 08:36
@Yasmina21 píše: Více

No, pokud ty dva starsi pokřtěné nemá, tak to asi zas tak důležité nebylo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
6.4.26 08:44
@j.a.n.i1 píše: Více

Přesně. A jestli je nábožná rodina jejího partnera, tak ho měli v prvé řadě dotlačit k tomu, ať si vezme matku svých dětí!
Ale ono to tak horké nebude. Kdyby byli opravdu věřící, o svatbě před dětmi by se nediskutovalo a prostě by byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
6.4.26 08:54
@Klávesa289 píše: Více

Myslela jsem to obecně, že když mu to neřeknou, tak to ani neví. Že to nezanechává následky, nikdo po tom dítěti pak nebude nic chtít.

A jinak si myslím, že by měli křtít jen věřící rodiče, kteří žijou život víry. No a dovedu si představit, že když někdo pokřtí děti jen kvůli pradědovi, aby byl klid, tak jim to pak třeba ani nebude vyprávět.

Od nás z okolí znám jen jeden případ hromadného křtu všech dětí. Tam jsou rodiče věřící, jen to odkládali, tak to pak vzali rovnou najednou, když už se k tomu „dokopali“. :mrgreen:

Prostě předpokládám, že pro tu maminku je to důležité. Jestli ji k tomu jen tlačí okolí, tak ať rozhodně počká, až přejde hlavní doba truchlení a rozhodně se s čistou (čistší) hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
6.4.26 08:58

Ale dal mlčím. Jestli máme teď na Emiminu téma křty a tohle je další diskuse založená anonymní, co se nikdy znovu neozve a „hádejte se“, tak to přiživovat nebudu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3303
6.4.26 10:55
@Prelesta píše: Více

Přesně vyjádřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3303
6.4.26 11:01
Ale (římští) katolíci křtí malé děti proto, že je chtějí uvést do života víry co nejdřív, protože pro ně je to základ života, tak proč by to dětem upírali.pro dítě to základ opravdu není, dítě se ničeho nedožaduje, aby mu to bylo upíráno. To není pravdivá argumentace, to je argumentační faul, nezlob se.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76918
6.4.26 11:04
@truelly píše: Více

a starší chlapci by byli pokřtěni jako novorozeňata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
6.4.26 12:00
@884135 píše: Více

Nemyslím si, ale je mi jedno, že nesouhlasíme. Nebudu vehementně obhajovat křest malých dětí, ale vidím tam jasnou paralelu s tím, že prostě rodiče vedou děti k tomu, co sami považujou za dobré úměrně věku. Všichni jsou pokřtění a chodí do kostela, tak do toho co nejdřív zapojí i aktuálního juniora. Rodina sportovců udělá to samé, jen trochu později, taky mnohem dřív, než se dítě něčeho dožaduje. Kolikrát vidím protestující batolata na lyžích, ale celá rodina jsou zapálení lyžaři, tak se prcek učí prostě taky a hotovo. Nadšenci do těch internetů zas hned založí e-mail. :mrgreen: Mně to přijde všechno podobné, tak by mě nenapadlo rozmlouvat někomu křest miminka. (A chápu samozřejmě i argumenty jiných křesťanů, že je to něco, pro co se má dítě rozhodnout, když na to rozumově má.)

Jestli jí ale někdo tlačí do křtin, zvlášť krátce po smrti manžela, tak je to extra divný a nemá smysl se bavit o tom, jestli je křest miminek OK, ale jestli by spíš zakladatelka nepotřebovala utnout určité vztahy.

Stejně se neozvala, tak kdo ví, jestli je to reálné. Že, Emimino?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
6.4.26 12:35

.. Raději jsem zrušila, nechci aby to bylo případně někde citováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.26 14:10

Ano tlačí mě do toho rodina pro mě to není důležité aby děti byli pokřtění my jsme na tom s přítelem nespěchali na křtiny ještě když žil neřešili jsme to

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí