Křtiny cca 3 měsíce po pohřbu - není to moc brzy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5036
6.4.26 23:36
@Lily-of-the-valley píše: Více

Rozumím. Mně by to bylo taky jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5483
7.4.26 00:57

Katolíci si můžou chodit kdy chtějí kam chtějí. Jednu neděli do kostela A, druhou do kostela B, třetí neděli zůstat doma. Nikdo docházku do kostela ani ke svátostem nekontroluje. Když se lidi nechají pokřtít a přestanou chodit do kostela, tak ani nejsou počítáni do žádných katolických statistik (krom počtu křtů, samozřejmě, mezi aktivní věřící ale ne). Křest nikoho k ničemu formálně nezavazuje, nevyplývají z něj dítěti žádné povinnosti. Dokonce je kolikrát nesnadné dohledat, jestli člověk byl vůbec pokřtěn.

„Duchovně“ zrušit křest skutečně nelze, ale pokud nejsem věřící, tak jsem byla jenom polita vodou a nevěřím, že se událo nějaké duchovní znamení, proti kterému je třeba se ohradit. Případně je možnost podstoupit nějaký z rituálů jiných církví a náboženských společností a „překrýt“ křest v rámci příslušného obřadu.

Kdo chce formálně vystoupit z církve, napíše do farnosti, kde byl pokřtěn a místní farář, který tam zrovna je, to zařídí. (Faráři se po pár letech ve farnostech až na výjimky točí, takže farář, který byl v nějaké vesnici před 10 lety tam už nebude.) Do matriky se zapíše datum vystoupení z církve. Hotovo. Žádný zdlouhavý proces a Vatikán. Pokud to trvá dlouho a je to problém, pak je ten problém farář. (A pak tu máme ještě exkomunikaci, kdyby to chtěl někdo posichrovat. Některými věcmi by se člověk mohl exkomunikovat automaticky, Vatikán opět není vždycky nutný. To má ke zrušení křtu nejblíže.)

Pokud někdo někoho uhání, když se dlouho neobjeví v kostele, narazil na manipulátora, sektáře, psychopata nebo já nevím na koho, ale rozhodně ne na normálního katolíka a podle stupně závažnosti se nedá než doporučit buď jen utnout kontakt, nebo použít nějaké pádnější argumenty typu „158“. To platí pro řecké katolíky, římské katolíky, evangelíky, husity a další křesťany. Jiné je to samozřejmě například u Jehovistů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5483
7.4.26 01:11

Za život jsem zažila jen jednoho člověka, kterému vadilo, že je pokřtěný. Jak to nakonec vyřešil, to netuším. Naopak jsem potkala pár holek, které mrzelo, že pokřtěné nejsou, protože jim faráři nechtěli dovolit svatbu v kostele, když to chtějí jen jako kulisy a měli se brát dva nepokřtění. No a absolvovat přípravu na křest a nechat se pokřtít by bylo samozřejmě absurdní.

Ale myslím, že se ta diskuse zbytečně rozbředla. Pro zakladatelku, která se neozvala, jestli jsem něco nepřehlédla, je hlavní, aby se nedala do ničeho tlačit - ani lidmi, ani normami, ani emocemi. Pokud chce křest pro svoje děti, ať to udělá bez ohledu na to, jestli někdo počítá dny od pohřbu, prostě jak je jí to milé. Pokud ji do toho někdo tlačí, tak hlavně ať se nenechá do ničeho vmanipulovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5483
7.4.26 01:37

Teď jsem si vzpomněla… Mám kamarády mormony (členy církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, ať jsem přesná). Ti křtí zástupně - žijící mormon se nechá pokřtít jmenovitě za lidi, co už umřeli, aby se tihle zemřelí dostali do nebe. Jako miminko už pokřtěná jsem, tak možná budu ještě jako mrtvola. :pankac:

(Pro jistotu, ať jim plošně nekřivdím, že i dneska křtí jak na běžícím pásu koho se jim zamane: Byly kolem toho kontroverze, měli by to dělat jen pro lidi ze svého kruhu, ideálně kruhu rodinného.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
7.4.26 05:24
@cverunka píše: Více

A to ma být jako ta úžasná vyhoda, ke ktete neexistují žádné nevyhodx - muset vystupovat z neceho, kde jsem nikdy nechtela byt 8o a jeste cekat do 18 az to budu moct sana udelat a jeste to zduvodnovat. No bingo, asi mame kazdy hodne jiny pojem o tom, co to slovo výhoda znamená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
7.4.26 05:29

Ale nekteri maji… Kdezto z tech, co tam nejsou tyto problemy nemusel celkem logicky resit nikdo, takze jaky by to melo mit benefit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
7.4.26 05:30

Ale proc nych ho mela podstupovat :nevim: nevidim pro to jediny duvod, stejně jako pro nejake uvadeni důvodů proč chci vystoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
7.4.26 05:34

Tak proc se tedy ten zápis dělá, když neni dostupny :think: to by se asi ned nedelal, že. Takze to, ze neni dostupny, je lež. A myslim, ze ty sama jsi tu psala, ze je to, aby se nemusel krest delat znovu, takze to evidentně dohledatelné je to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
7.4.26 06:58

Jsou lidi schopni podat zalobu na sve rodice, ze se bez nej rozhodli ho privest na svet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
7.4.26 07:01

Zapisy o krtech, svatbach, pohrbech… jsou dostupne na fare kostela. Mne se v knize krtu podarilo dohledat dedecka, rocnik 1918.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13978
7.4.26 07:01
@j.a.n.i1 píše: Více

Neni veřejně dostupný ani elektronicky. Je to jedna bichle v jedné farnosti a pár řádků tam. Jak psala TRG, je mnohdy obtížně dohledatelné, jestli člověk byl nebo nebyl křtěn. A taky znám mnohem vic případy, kdy ty lidi zoufale hledají, jestli byli, aby měli tu svou vysněnou svatbu u oltáře…

Ad to, proč bys to měla podstupovat. Ja fakt nevim :lol: :lol: :lol: proc bys měla chtít vyškrtnout zápis o tom, ze tě tvoji rodiče nechali pokřtít. Je to jak kdybys nechtěla, aby byl o tobě zápis v matrice, protože ses nikdy nechtěla narodit. No :nevim: už se stalo. A jestli ses rodila oblbnuta matčinou anestezií nebo ne mohlo celoživotně ovlivnit chemii tvého mozku a přesto jsi k tomu taky nemohla mít žádné slovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
7.4.26 07:17

Souhlasím se @stinga, že vystoupit z církve opravdu jednoduché není.

Vždyť to není ani takový rozvod církevního sňatku. Respektive anulace, protože církev ani rozvod neuznává. Musí to schvalovat až ve Vatikánu, nebo kde, a musejí k tomu být určité důvody, které uznává církev, jinak sňatek neanulují. A to nepřicházejí o své „ovečky“, jenom už spolu ty „ovečky“ nechtějí žít.

Vždyť přece pokud je ten jejich Bůh vševidoucí a všemilující, musí vidět, že to manželství už nefunguje, že se v něm lidé trápí… Není třeba nějaké „papírování“ ve Vatikánu. :nevim: Ale církev holt potřebuje mít nad vším kontrolu.

Taky to, že se ten sňatek anuluje a nerozvede, je zvláštní. Obzvlášť, když v tom jsou děti. To jako jejich rodiče nebyli nikdy před Bohem manželé? Jsou tedy nemanželské? 8o :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13978
7.4.26 07:49
@Prelesta píše: Více

Proste se zkus smířit s tím, ze to maji někteří lidi jinak nastavené nez ty. Mas relevantní otázky, a dalo by se o nich bavit jeste dlouho, ale vlákno je konkrétně o křtu. :nevim: Každopádně příbuzna si nechávala svazek anulovat, a trvalo to skoro stejně dlouho jako souběžně vedeny světský rozvod, museli jen absolvovat pohovor u kněze. Dite v tom svazku bylo. Dite nijak stigmatizováno samozřejmě není, protože “vzniklo” v dobré víře rodičů, ze svazek platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5036
7.4.26 08:02

Ono celkově není v křesťanství přijato, aby se muž a žena rozvedli, pouze kromě případu, kdy se jeden z nich dopustil smilstva. Jinak to odporuje Bibli a v případě nového i manželského svazku, cizoloží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5483
7.4.26 08:05
@j.a.n.i1 píše: Více

Ten zápis se dělá, aby měl ten člověk potvrzení, že je křtěný, protoze na to pak navazují další svátosti. Když nevíš, kde jsi byla křtěná nebo jestli vůbec, musíš objet farnosti a zkusit to dohledat. Jinak se v tom bude vrtat max tvůj životopisec. :mrgreen: Dohady o nevhodnosti křtu mají smysl snad jen z duchovního úhlu pohledu. Z neduchovního pohledu dělají rodiče dětem spoustu věcí, které nejdou vzít zpět. Třeba propíchnutí uší. Jen s tou vírou je to (v ČR) holt nějaké citlivé.

Křtít děti by měli křesťané, kteří to s vírou myslí vážně a děti k víře povedou. Nad tím, jestli křtít miminka, nepanuje mezi křesťany shoda, ale každý dělá to, či považuje za nejlepší pro svoje dítě a to je nejdůležitější. Takže nikdo nemá nikomu kecat do toho, jestli pokřtí nebo nepokřtí a kdy pokřtí. Stejně jako do spousty jiných věcí. Pokud dítěti později vadí něco, co mu rodiče v dětství připravili, musí si to vyřídit individuálně. Já bych si třeba jako dospělá nenechala píchnout ty náušnice, nemám ráda nevratné změny na těle. Naopak moje mamka má piercing vyloženě ráda, takže chápu, že mi je nechala udělat a ani nepůjdu na nějakou plastickou chirurgii je schovat. Je to už moje součást a památka na prostředí, ve kterém jsem se jako dítě formovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí