Křtiny cca 3 měsíce po pohřbu - není to moc brzy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@stinga píše: Více
Dokaž mi to.
Stat dává církvi peníze v rámci restitucí. Ne v rámci počtu členů. To tam nehraje žádnou roli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
podle čeho poznají, kdo žije. To fakt by někdo porovnával databáze obyvatel podle rodných čísel? Někdo přepisoval staré farní knihy do počítače? Budou brát peníze podle počtu farářů a nějakých těch diecézí nebo co to mají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AI
Klíčové aspekty financování:
Církevní restituce (majetkové vyrovnání): Stát vrací majetek v hodnotě cca 75 miliard Kč a vyplácí finanční náhradu 59 miliard Kč (navýšenou o inflaci) během 30 let.
Přechodné období: Do roku 2030 stát vyplácí příspěvek na činnost, který se od 4. roku platnosti zákona (od 2016) každoročně snižuje o 5 %.
Vícezdrojové financování: Příjmy tvoří dary členů, sbírky, výnosy z lesů/polí, pronájem nemovitostí a granty (např. na památky).
Podpora státu: Stát nadále podporuje charitativní, sociální a vzdělávací činnost církví skrze dotace a granty.
Samofinancování: Církve se připravují na úplnou finanční nezávislost na státu po roce 2030.
Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
+5
Většinu státní podpory v současnosti (cca 1,4 mld. Kč ročně) tvoří platy duchovních, menší část jde na provoz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Je to tak. Vubec to nesouvisí s počtem členů, max jako vedlejší efekt toho, že samozřejmě katolická církev načerpala nejvíc toho majetku. Ale stát neplatí žádné částky církvi v rámci plateb za věřící, vubec nevim, kde se to bere.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley píše: Více
dobře, a proč se tedy církev tak hrozně brání, když se z ní chce někdo vyvázat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevim, neznam, nemusela jsem resit. Jedine kde jsem to četla je emimino. Ja jen chtěla po tobě at prokážeš, ze jde o finance, o ktere na sto procent v tomto ohledu nejde.
Tusim, ze jde hlavne o to, ze je to proste nevratný dej. Pokřtěni nejde vzit zpět, jedine co to ale ovlivni je, zda je vzat pryc dědičný hřích, nic jineho. Ten uz ti pak nikdo nevrátí. Muzes si ale posbírat množství jiných hříchu dle svého uvážení. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám teorii, že Bůh, je-li nějaký, mě stvořil i s hříchy, bylo to jeho svobodné rozhodnutí a proto s nimi nemám potřebu něco dělat či se za ně omlouvat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@884135 píše: Více
Teorie si měj jakékoliv chces, ja nikoho nechci přesvědčovat. Nejsem misionář. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
protože je to prostě sekta. Odejít třeba od Svědků znamená, že s tebou skoncuje celá rodina (pokud u nich jsou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navíc koukám, že stačí prostě jeden papír a hotovo
https://www.vira.cz/…-cirkve.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Však taky, čím víc bylo věřících, tím líp se masy ovládaly. Měli to výborně propracované. Taková zpověď byla taky úžasná věc.
Kde kdo jim u ní na sebe „napráskal“ všechno možné a oni s ním mohli krásně manipulovat a nenápadně ho vydírat. Zvlášť v dobách minulých. Je to pečlivě seskládaný systém a nevinného na tom není vůbec nic. Je to jen oblbování a faleš. Naštěstí dnes už je spousta lidí, kteří je prokoukli a nevěří jim ani „nos mezi očima“. A o moc a o prachy jde až na prvním místě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale vždyť pokřtěni nikoho neváže k církvi a nenutí ho pak chodit na mše a účastnit se jakkoliv duchovního života…
Plus bych se ráda ohradila, nezažila jsem, že by kdokoliv skoncoval s běžným dříve věřícím, který odešel (ať k jiné církvi nebo se z něj stal ateista). Jedine co jsem zažila je, že bývalý kněz má problémy s ostatními, že ho víceméně opravdu odřízli… no ale asi se moc nedivím, když si tu ženskou pořídil ještě během služby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prelesta píše: Více
Jo, ja vlastně souhlasim. Pro me je princip ten, ze lidi se nemění. Pořád jsou lidi, co chtějí moc a peníze. Driv se k nim dostali pres církev, protoze jiná možnost proste nebyla.
Dneska naopak, kdo věří, v tom moc a penize ani nehledá, ani nenajde.
Doporucovala bych každému zajít na faru k nejbližšímu knězi, mrknete se, jak bydlí. Bud mu pomalu kape na hlavu, nebo tráví celé dny ve snaze ten historicky a chráněný barák nějak opravit, a jejich “plat” je spis k smíchu. Vyloženě život plný moci a peněz ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechci být vázána k církvi už od narození, to je ze strany rodičů úplně zbytečný krok. Jako dospělá se chci svobodně rozhodnout, zda se stát příslušníkem církve či nikoli a případně se nechat pokřít. Nikoli, aby to za mě v době mého nevědomí někdo dělal. Obecně nemám ráda, pokud někdo jiný rozhoduje za mě v tak citlivých věcech. To bych dětem nikdy neudělala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to pak pokračuje, tVystoupení z katolické církve - jak probíhá?
Fotoalbum (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Anonymní
7.3.23 07:41
0
Vystoupení z katolické církve?
Asi trochu téma mimo, ale tady se člověk často dopátrá nejen miminích rad. Máte někdo zkušenosti s vystoupením z katolické církve? Pokud jo, jak to probíhá? Když se k tomu někdo rozhodne, ať už z jakýchkoli důvodů, prý musí napsat tam, kde byl pokřtěný. A pak tam snad musí jít osobně to vysvětlit? Jak taková schůzka probíhá, na co se ptají? Zažil to někdo? Díky. en papír je jen začátek
- načítám...
- Citovat
- Zmínit