Křtiny - premiéra

Anonymní
22.12.20 13:47

křtiny - premiéra

Zdravím Vás maminky,

potřebuji poradit :think: Musím anonymně - maminka minimka sem občas chodí ;) Známí mě poprosila, zda bych nešla jejich synovi za kmotru. A jelikož je to pro mě premiéra, a nikdy jsem se křtin neúčastnila potřebuji poradit.
Musím se něco naučit? Budu něco říkat?
A další problém, potřebuji poradit ohledně dárku - ptala jsem se v první řadě rodičů, Ti mi řekli, že nic nechtějí, že jsou rádi, že malému půjdu za kmotru. Žluté zlato také nechtějí, napadl mě tedy stříbrný řetízek popřípadě z bílého zlata s přívěskem na památku, dětská ilustrovaná Bible a nějaká hračka adekvátní jeho věku? Chtěla bych pak zařídit i dort. Není to málo? Popřípadě nemáte nějaký tip prosím :oops: :nevim: :srdce: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4122
22.12.20 13:51

Já si ani nevím, že bych ke krtinam od kmotra něco dostala a ségra to stejny 🤔 Ale dort je fajn nápad, nebo také můžeš uhradit příspěvek knězi (cca 1000, podle zvyklostí). My se ségrou obě dostali od babičky zlatý řetízek s křížkem, ale to teda až k prvnímu svatému přijímání.

Během obřadu se tě budou ptát na něco ve stylu, jestli dohlednes na to, aby dítě bylo vychováváno jako křesťan. Teď nevím, jestli stačí odpovědět ano nebo to bylo celou větou. Zeptej se kamarádky, určitě dostanou od kněze pokyny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
22.12.20 14:18

Ja jsem kmotřencům kupovala pamětní mince ;) a ten dort je super nápad.
Obřad je úplně v pohodě a nic se nemusíš učit :mrgreen: před křtinama budete mít sezení s farářem a tam se všechno dozvíš :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
22.12.20 14:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
22.12.20 14:23

Před samotným křtem bys měla jít spolu s rodiči dítěte na faru, kde budete mít přípravu, a poté bývá i zkouška v kostele, ale to není všude. Není se čeho bát, buď hrdá na to, že si rodiče zvolili za kmotru právě tebe :) Peníze jsme knězi nikdy nedávali, on je nechtěl, tak jsme dali něco na opravu kostela, ale pozvali jsme ho na oběd s námi a dali mu zákusky a dort. Jako dárek od kmotra jsme dostali dort, kmotr také koupil křestní roušku, kde se dá vyšít jméno dítěte a datum křtu, svíci a nějaké hračky pro mimi. Už jsem se setkala i s tím, že kmotr koupil stříbrnou pamětní minci. Ale já se radši přimlouvám za zlato, i kdyžkdyž tvrdíš, že oni ho nechtějí. Ale zlato má trvalou hodnotu. Pokud ho dítě nebude chtít v budoucnu nosit, může si z něj nechat udělat cokoli jiného. Zlato půjde v hodnotě vždy nahoru. Pak taky neuděláš chybu, když koupíš třeba dětskou ilustrovanou bibli a napíšeš tam věnování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
22.12.20 14:51

A jsi křtěná? Každý farář to „hrotí“ jinak, ale jak kmotra by jsi měla být křtěná, v případě, že nejsi, budeš jako svědek křtu. Nám šla za svědkyni ségra. Nic neříkala, dokonce malou ani nedržela při polévání. Na vše jsme odpovídali pouze my jako rodiče. U jiného faráře zase byla za kmotro moje mamka kamarádky dceři a ta byla i na jednom sezení s farářem. Většinou kmotra dává náušničky, u chlapečka bych zvolila přívěsek. Záleží na domluvě s rodiči, každý to máme jinak :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
22.12.20 14:52

S nama kmotri byli na takovem pouceni u farare pred krtem, u krtu tusim nerikali nic, nebo spis jen odsouhlasili ze dite povedou k víře. Jinak jako darek dali obalku s penezma pro deti, nas na nějaké pametni sperky a blbinky neuzije, na pamatku mame akorat kosilky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný