Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda těhulky,
tak nějak mě poslední dny s blížícím se porodem přepadá strach z krvácení při porodu. Jsem těhu podruhé, první těhotenství skončilo ve 23.tt indukovaným porodem, protože mimi umřelo a tenkrát se mi neodloučila placenta a doktor mi říkal, že při následné revizi dělohy jsem měla větší ztráty krve, skoro na transfuzi. Tak se teď vcelku bojím a přemýšlím, jestli se to bude opakovat, popř. jestli se dá něčím snížit riziko krvácení. Někdo mi kdysi říkal, že není od věci užívat železo, ale nevím. Nemáte některá osobní zkušenost?
Ja tedy nevim, ale myslim ze kazde tehotenstvi je jine a ze to v minulem tehotenstvi byla jen nahoda. Pokud ne, predpokladam ze by ti to rekli a pokud by nejake opatreni slo udelat, tak by je udelali. Takze se neboj. a i kdyby byla treba transfuze tak ti ji daj, v nemocnici to neni problem. Ja v tehotenstvi mela transfuzi a pri sekci zrejme problem nebyl ani jsem po ni temer vubec nekrvacela. Po prvnim porodu (vaginalnim) jsem asi krvacela hodne, kdyz jsem ani nemohla zvednout ruce … hned mi bezela sestricka rict ze to nemuzu, ze bych jim tam vykrvacela, a bylo mi dlouho zle jako na omdleni , ale nikdo mi k tomu nic jineho nerekl , tak ani nevim
. Nicmene jsem na porodnim ani na operacnim sale jeste neumrela
. asi je treba tem zdravotnikum v tebou vybrane porodnici verit. drzim palce
Nevím, předcházet tomuhle asi moc nejde. Věř, že to bude v pořádku.
Jinak po vagionálním porodu když se zvedají ruce, tak je fakt riziko většího krvácení, to myslím, že zakazují každému
.
Ještě bych zkusila homeopatii, pokud snášíš dobře, poradit se..
Lakynka, jo to jsem si myslela ze to asi kazdemu zakazuji, ale treba moje kamoska hned po porodu chodila a delala vsechno jako normalne , takze pak jsem nevedela jak to je. Ja kdyz jsem se po 4 hodinach postavila tak ze me vyteklo krve ze jsem to v zivote nevidela a okamzite jsem sla do mdlob ![]()
Ale opravdu to asi nejde predvidat pokud neni nejake onemocneni, tak je treba to hodit za hlavu a netrapit se tim (i kdyz to se lehko rekne)
Zuzko: mě PA ještě na sále jak jsem ležela ty dvě hodiny, mačkala břicho- dělohu, aby co nejvíc té krve vyteklo asi tam a ne pak. Nevím. Ale po druhém porodu se mi zdálo, že jsem krvácela o dost víc. Taky jsem teda psala třeba smsku nebo volala, tak ta ruka byla zvednutá:D. Ale asi se to nemá přehánět.
Jooo, mi taky mačkala břichooo, to zabolelo ![]()
Luciashek, já myslím, že nejde srovnávat indukovaný porod ve 23tt a normální porod v termínu, tělo je nachystané rodit, hormony proudí jak mají, pokud je vše OK, tak by k žádnému velkému krvácení dojít nemělo…
Neboj se. I kdyby nakonec nějaká komplikace nastala, neovlivníš to a v nemocnici budou vědět, co s tím. Možná jim jen na příjmu řekni, jaký jsi měla problém, třeba tě taky uklidní a budou připravení.
Přeju porod bez komplikací a zdravé miminko!
jo na bricho mi taky mackali, dobry bylo ze jsem nevedela ze to prijde - bolelo to jako prase
, jsem se bala ze pri druhem porodu mi to taky udelaj, to si pamatuju jako nejvetsi bolest z celyho porodu
, ale neudelali - byla sekce a pak jsem pro zmenu nekrvacela temer vubec … ale to uz jsem tu i psala ![]()
Holky, zlaté mačkání břicha! Mě po sekci vytahovali takovou cévku, byla okolo celé dělohy (asi metr dlouhá
) a nevím ani proč jsem jí měla, když nikdo jiný ne ![]()
To byla bolest, že jsem brečela ještě půl hodiny a to cíťa nejsem ![]()
luciashek
Buď opravdu v klidu. Ve 23. týdnu je to určitě jiné. Neměj strach, bude to v pořádku! Stresuješ sebe i mimi. Lékaři jsou zkušení, tak se neboj ![]()
Budu držet pěstičky!!!
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jak to je, když odmítáte transfuzi při porodu, případně jaké jsou krevní alternativy a která nemocnice např. vychází rodičkám vstříc, když chtějí bezkrevní medicínu. Vzhledem k možným nežádoucím účinkům mám z toho obavy.
Pokud mátě některá osobní zkušenost, byla bych moc ráda.
Díky