Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holčiny,
prosím, poraďte mi. Jsem v 7 tt a včera večer (po tom, co jsem vylezla z vany) jsem začala slabě krvácet. Opravdu ale jen málo, takže ani nemám špinavý kalhotky
, ale stejně v pochvě krev mám. Břicho mě nebolí, nebo spíš teda jen malinko. Doktorka je tam až odpoledne. Máte někdo nějakou zkušenost? Prosím, zkuste mě trochu uklidnit ![]()
Díky a hezký den
Hanka
Ahoj Hani,
slyšela jsem, že někdo slabě krváci v době očekvané menstrace a někoho se to s přestávkami drží celé těhotenství a přesto v pohodě donosí zdravé dítě. Každopádně si zavolej doktorce a zatím se radši šetři.
Držím palce Binisi
Hanko,
já jsem u obou těhotenství krvácela přesně v Tvém období, ale víc než Ty. Měla jsem krev i na kalhotkách. DOktor mě uložil na týden v nemocnici, na:,–(il nějaké zklidňující prášky a všechno bylo OK. Rozhodně ale k doktorovi zajdi. Určitě to bude vpořádku, neboj se!
Držím Ti palečky.
Martina
Ahoj Hani,
myslím že se nemusíš bát. Stalo se mi to samé a doktor mě ujistil, že pokud je krvácení slabé ( u mě to bylo spíš špinění ) nic se neděje pouze se vajíčko uhnizduje hlouběji do děložní sliznice a to způsobuje krvácení.
Také jsem slyšela, že slabé krvácení je možné v době pravděpodobné ovulace a nebo menstruace.
Takže klid, ale samozřejmě si doktorovi zavolej.
Magika + Ledňáček 14tt
Ahoj Hani,
já jsem začala špinit v 6. týdnu a trvalo to 14 dní. Rozmýšlela jsem se, zda k lékaři jít či nejít, jelikož špinění bylo velmi slabé. Přeci jen jsem nakonec šla a dobře udělala. Dostala jsem Duphaston, Magnesium a Ascorutin. A co bylo nejdůležitější, dodržovat klid na lůžku. ještě, že mám tak skvělého manžela a postaral se o mne doma, jinak bych musela do nemocnice. 3 týdny jsem ležela a teď jsem ve 14. týdnu.
Takže jak vidíš, tak počáteční problémy v těhotenství se objevují. A určitě neváhej a jdi k lékaři. Vím, že máš určitě strach, já ho měla také, ale když Ti řekne, že je vše OK, tak Tě to uklidní. A to ležení člověk kvůli miminku rád vydrží.
Přeji Ti ať vše dobře dopadne a zbytečně se nestresuj. Jana
Milá Hajdulo,
nedej na ničí rady, že to je v pořádku, že je to normální atd… Krvácení v těhu ROZHODNĚ normální není, je to vždy příznakem MOŽNÉHO začínajícího potratu (tuto diagnózu ti napíší do karty při krvácení). Nechci tě vůbec strašit, já sama s tím mám bohaté zkušenosti, ležela jsem od 7. do 13.tt ve špitále v přísném klidu na lůžku, jelikož se krvácení nezastavovalo. Bylo mi vysvětleno, že když se embryjko zahnizďuje, může přitom, jak mu raší klky a ty se zavrtávají do děložní sliznice narušit nějakou cévku a tím může dojít ke krvácení. Cévečka může být úplně malinkatá a může se okamžitě zacelit, ale taky naopak může být větší a to už by mohlo být horší. Taky se můžou vytvořit bubáci hematomy… ![]()
Holky, na co doma čekáte? Vždyť každá nemocnice má gyn pohotovost a tam vás vyšetří, na:,–(í léčbu, vysvětlí, a co je hlavní- když je vše ok, uklidní. Každý případ je jiný, může, ale samozřejmě se to nemusí zvrhnout.
Přeju ti, aby to bylo v pořádku u v 31.tt jsi mohla láteřit (jako já), ať už to máš za sebou ![]()
Lucie, 31.tt
Milá Lucie,
myslím si, že Hajdulka potřebovala hlavně trošku uklidnit před tím než mohla zavolat své doktorce. A strašení typu - krvácení rozhodně není normální považuji za trošku přehnané a návštěvu pohotovosti taktéž.
Samozřejmě každý případ je jiný. Pokud by z Háni tekla krev tak s návštěvou absolutně neváhám, ale v případě, že objeví stopy krve např. na toaletním papíru nebo ručníku a dál nic tak klidně počkám do druhého dne na návštěvu svého doktora. Tento Hajdulčin problém jsem nechtěla v žádném případě zlehčovat jen ji trošku uklidnit a dodat sílu. Na těchto stránkách už psalo tolik těhulek o tom že špinily na začátku tehotenství, že si osobně myslím že to zas taková rarita není a rozhodně to NEMUSÍ znamenat začátek potratu.
Ahoj Magika a Ledňáček
Ahoj Hani,
i já se přidávám k těm, co si krvácením prošly a bylo vše v naprostém pořádku. Také jsem slabounce chvilkama špinila asi 2 dny, byl to spíš růžový výtok, asi v 8tt. Doktorovi jsem to samozřejmě řekla, jelikož mě již při první kontrole upozorňoval, že může dojít ke slabému krvácení, protože je děloha a i pochva více prokrvená a může se častěji poranit a slabě krvácet. Samozřejmě jsem z toho také měla strach, ale na kontrole bylo vše v pořádku. To samé se mi opakovalo i za 4 týdny, naštěstí jsem byla i objednaná na kontrolu, takže mi doktor udělal ultrazvuk a vše bylo opět v pohodě a macík byl pěkně živý.
Teď jsem v 16tt, takže není opravdu nutné ztrácet hlavu a myslet hned na nejhorší. Určitě je dobré oznámit to lékaři, ale (jak mi radil doktor) neběžet hned na ambulanci do nemocnice, kde si tě pravděpodobně nechají na pozorování.
Ahoj Kajina
Milá Magiko,
nikoho jsem v žádném případě strašit nechtěla, ale trvám na tom, že jet na pohotovost, když na papíře najdu krev v těhotenství přehnané v žádném případě není.
V mém případě to taky začlo růžovou skvrnkou na papíře. Já sama nemám auto, jela jsem sanitkou, nenechali mě ani ujít pár kroků, vezli mě na vozíčku, řekli mi, že ví, proč to dělají a věř tomu, že za měsíc a půl v nemocnici jsem viděla nepřeberné množství holek, které přivezla sanitka, a které si pak taky poležely v nemocnici.
Neříkám, že v případě krvácení MUSÍ dojít k potratu, například v mém případě to bylo hodně nahnuté a přece jsem se z toho poctivým ležením a skoro nehýbáním se vylízala. Každopádně každá z těhulí, kterou propoštěli z nemocnice po krvácení, měla v propuštěcí zprávě dg: hrozící potrat.
Hajdulko, zajdi si k doktorce pro ujištění, že je vše ok a hlavně se to nesnaž rozchodit. Klidový režim ti rozhodně nemůže uškodit. Aspoň těch pár kritických dnů (nebo týdnu?)
Držím pěsti! L.
Ještě jsem chtěla dodat. Můj doktor říká: „Je lepší dříve než pozdě!“
L.
ahoj holky,
všem vám moc děkuji za Vaše reakce. Opravdu mi pomohly. Za chvilku jdu k pani doktorce na kontrolu, volala jsem jí, ale raději se chce na mě podívat. Myslím si, že snad bude vše v pořádku, protože dnes už se krvácení neobjevilo. Určitě dám zítra vědět, jak jsem dopadla.
Ještě jednou díky
Hanka
Ahoj Lucie,
vidím, že v tomto případě se nejspíš neshodneme. Už v mém prvním příspěvku jsem samozřejmě psala zavolat doktorovi. V žádném případě bych neradila bagatelizovat a „rozchodit“ takovou věc. Informování svého lékaře je samozřejmost, ale lítat s každým „prdem“ na pohotovost mi prostě přijde zbytečné. Možná se to odvíjí od mých nedobrých zkušeností právě s přístupem doktorů a sester na pohotovosti! Obě máme své rozdílné zkušenosti, ale hlavní je ať nám to všem dobře dopadne a na konci těhotenství ať je nám odměnou krásné a zdravé miminko:)
Ahoj Magika
Ahoj holky,
abych taky přispěla svou troškou do mlýna:asi ve 4tt jsem začala taky špinit,nijak moc,ale téměř každé ráno jsem na papíře našla nahnědlé špinění..byla jsem z toho vyděšená,ale můj známý dr.mě po utz ubezpečil, že špinění zezačátku není nic neobvyklého…i když je potřeba být ostražitými. Špinění mi trvalo asi do 7tt a to jsem byla na dalším utz a mimo mimi a krásného srdíčka tam byl vidět i hematom(který předtím vidět nebyl).Jelikož jsem nyní v 8tt a týden jsem bez špinění, vypadá to že hematom se vstřebává.
Každopádně od začátku těhu beru Utrogestan a při špinění i Ascorutin.
A zítra letíme s manžou do Bulharska a budeme odpočívat…Pa pa a nebojte-co je zdravé to se udrží a co není…raději ať jde..
Gabule ![]()
ahoj holky,
tak jsem včera byla u dr., špinit už jsem přestala. Prý to bylo v době menstruace a taky jsem se dlouho válela v horké vodě ve vaně-na to prý pozor, to jsem nevěděla.
Holky, píšete o tom Ascorutinu, paní dr. mi ho napsala taky, říkala, že to jsou jen vitamíny C na stažení cévek, ale příbalový leták mi nedala… nevíte, co to je?
Taky jsem se chtěla zeptat, jsem v 7 tt a na první ultrazvuk mám přijít až v 10 tt… je to normální?
Díky moc
Hanka
Ahoj já začla taky jen jemně špinit.jen růžové na papíře.jenže den poté(dnes) sem začala silně krvácet,jela sem na pohotovost.a je to hrozící potrat. Sem v 7týdnu.
zítra se dozvím co a jak.ale nedávají mi moc šancí…hrozně se bojím..