Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes máme 7 dní, a začal nám krvácet pupíček, nejdříve byl trošku zarudlý, a tak nám doktorka předepsala framykoin zásyp, ale teď se to nějak nehojí
nepodráždila ten pupíček plínka? mám ji ohrnout, aby pupíček dýchal, i když tam má ten zásyp a nedostane se tam něco?
@daydis2 Plínky jsem do odhojení pupíku vystřihovala. A ano, plínka umí pupík/stroupek pěkně podráždit.
Plenku urcite ohybat, musi to porad dychat. mas doma lih? normalne se pupik osetruje pouze tak a nebo vubec.
hlavne vetrat a desinfikovat. kdyby se to zhorsilo, tak zavolej na detskou pohotovost nebo rovnou k doktorce.
To je divné
nám ten Framykoin zabral hned. krvácí to? je pravda, že pokud vyloženě krvácí, tak by tam plena být neměla. včera jsem z tvého dotazu pochopila, že to nekrvácí, proto jsem poradila zakrýt plenou.
Mě v porodnici vrchní sestra upozorňovala, že lihem pupík čistit pouze po koupání, jinak ne. Prý to pak rádo krvácí. Když to nepřestane, zavolala bych zítra mudr.
Ze začátku jsem čistila pouze tím lihem, ale pupík byl zarudlý, a tak dáváme ten framykoin, teď to čistím tak, že ráno to přetřu tim lihem, a zasypu framykoinem to samé jednou večer.. @Lizzi začal nám krácet, až dnes ráno
takže když ohrnu tu plínku i když mu to zasypu.. nedostane se mu tam něco skrz oblečení nebo tak?
@Aamanda mě zase řekli, že můžu zase 3× denně to jsem z toho fakt jelen ![]()
Kup si plenky Bella Baby Happy č.2,jsou pro děti od 2-5 kg, jedničky této značky jsou pro nedonošené novorozence.Jsou anatomicky vystřižené, s otvorem pro pupíček a také přirozeně širší, pro lepší roznožení nožiček k vůli kyčlím. Sporadicky se dají sehnat v akcích v Albertu nebo Tescu kolem 150 Kč balík, jinak se prodávají běžně jen v lékárnách a zdravotních potřebách, jejich cena je tam vyšší, kolem 250 Kč, jestli si dobře pamatuju.
Co se týče pupíčku, první dvě děti se narodily v porodnici, kde bylo běžnou praxí pupeční pahýl odstřihnout a zalepit před odchodem z porodnice, děti neměly žádné problémy. Dalším dvěma dětem v jiné porodnici pahýl nechali, že volně odpadne, ustřihli jen na žádost a musela bych zůstat v porodnici o den déle. Oběma dcerkám začal pahýl doma za pár dní krvácet a potom hnisat, vytékal z toho žlutozelený hnis, dostali jsme na to myslím Framykoin zásyp. A stejně ho musela dr. odstřihnout, vydesinfikovat a zalepit.Ani jedné to přirozeně neodpadlo, protože to začalo při běžné péči doma hnisat.
@Aamanda tak tak. lih vysusuje, takze urcite ne moc.
ale mohlo by to pomoct na zatahnuti
.
jinak uz na podrazdeny pupik, zalepena ocicka a dalsi drobnosti, jsem vzdy pouzila moje materske mleko. pak kapek a druhej den bylo vsechno v poradku.
@daydis2 to mě teda mrzí
a vidíš, jak z toho teče krev, má na pupíčku jasně červené kapky krve nebo má jen na pupíčku zachlé stroupky? ty stroupky bývají běžné, na to se dává ten framykoin. pokud to ale krvácí jasnou krví tak to to znamená, že je tam ranka, ktrou se může dovnitř dostat infekce. jestli máš kanavit vit. K, dává se na to kapka kanavitu navíc.
@Jana206 moc děkuju za doporučení
jinak nám ho taky odstřihli, jenže když jsme odcházeli, tak mu tu lepenku strhli, tak, že mu div neurvali kůžičku
@daydis2 Tak nás propouštěli se zalepeným pupíkem a přirozeně se to odlepilo při koupání, nestrhávali to násilím.
U těchto dvou dětí jsem nepoužívala na pupík nic, ani líh, ani Framykoin. U těch dalších dvou jsem vlastně používala i ten líh, na doporučení dr.,potom, co to začalo krvácet a hnisat, prý se to tím trochu zatáhne, měla jsem to zatřít jednou až dvakrát denně, víc ne.
proc se to striha? v okoli jsem mela vzdycky mimca s pahylkem, tak tohle je pro me novinka.
Moji upadl normalne a bez nejakejho osetrovani.pry se to hoji lip ![]()
Mrkni sem https://www.emimino.cz/…rankovani/2/ taky nám to trvalo skoro týden, už jsem to úplně zapomněla ![]()
@Lizzi my máme krev i stroupky
když ten pupíček trochu stáhnu, abych mu tam přiložila ten líh, tak jsou tam vidět ty kapičky
zítra zavolám doktorce, co a jak, jsem z toho trošku vyděšená, aby se mu tam nic nedostalo
myslíte, že ho mám dnes ještě zasypat tím framykoinem, nebo počkat, až co řekne doktorka?