kupujeme auto

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5697
12.6.08 08:33

kupujeme auto

Ahoj holky,
zkusím se zeptat i tu u vás, třeba některá bude mít zkušenosti. V sobotu si jedeme pro nové autíko. Budeme ho kupovat v jiném kraji než bydlíme. Je třeba udělat tu evidenčku nebo jak se tomu říká, je možné to udělat v místě nákupu v libovolném servisu nebo musíme až v našem bydlišti?
Co je třeba všechno zařídit? Myslím, že jsou dvě možnosti - původní majitel odhlásí auto dřív, než my koupíme a tehdy je třeba si vyřídit dočasnou SPZ nebo to odhlásí až převezeme, je to tak???
Vůbec se v tom nevyznám tak třeba tomu někdo rozumíte… ;-)
děkuju
 Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8523
12.6.08 08:46

Ahoj,
tak co si pamatuju, tak je to takhle: Vy zaplatíte auto a odvezete si ho. Když vás chytí policajti, budete se prokazovat kupní smlouvou, která nahrazuje techničák. Co nejdřív si musíte nechat udělat povinný ručení, který bude zatím na starou SPZ, až dostanete novou, musíte to na pojišťovně nahlásit.
Bývalý majitel auta má tuším 30 dní na to, aby auto odhlásil a velký techničák vám poslal. Až vám příjde, dojdete si někam, kde dělají STK a necháte si udělat evidenčku. Pak si dojdete na úřad, kde vám auto přehlásí. Sebou musíte mít starý značky, evidenčku, velký techničák (a myslím že i ten doklad o pojištění). Vysolíte 800 Kč, dostanete nový značky, malý techničák a přepíšou vás v techničáku.
Snad jsem to napsala dobře, kdyžtak mě někdo opravte.

Hlavně si nezpomeňte opravdu co NEJDŘÍV udělat to povinný ručení. Pojištění auta, co měl bývalý majitel, se snad ruší datumem prodeje. Tak na to bacha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
12.6.08 09:38

Jenom potvrzuji, co psala PetraJ.

Hlavně je důležitý mít ihned to povinné ručení. Často bývá i to, že větší autobazary (pokud ho nekupujete teda napřímo od majitele) jsou zároveň i zástupci pojišťoven a jsou schopni pojistit auto na místě. Ale já osobně bych si pojištění zajistila u své dosavadní pojišťovny, ne přes autobazar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
12.6.08 11:43

Velký techničák se většinou odhlášuje až po koupi, pak Vám ho původní majitel pošle. Rozhodně Kupní smlouva nenahrazuje technický průkaz :! Ta prokazuje jen to že ste automobil neodcizili :wink: Až si pro auto pojedete tak by Vám majitel měl k autu dát malý techničák a osvědčení o emisích a Vy by ste si ještě ten den než vyjedete ku domovu měli zřídit povinné ručení. Evidenčka se dělá na technických kontrolách a nemusí být hned, stačí ji vyřidit než se de auto přihlásit. Je to především kontola VIN kódu prostě jestli auto souhlasí s papíry k němu. Dočásná SPZ se vyřizuje myslím jen na autech který jsou z dovozu, tam je přihlášení složitější a zdlouhavější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
12.6.08 12:23

SANY - já to myslela tak, že když nemají techničák, ukazují policajtům tu kupní smlouvu, protože se jiným dokladem k autu nemůžou prokázat. Ale trochu jsi mě teď zmátla, fakt nevím, jestli bývalý majitel ti musí dát ten malej techničák a ty ho pak vrátíš nebo ho vrátí on sám, když jde to auto odhlásit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
12.6.08 13:45

pzn
maly technicak ti v bazaru vydaji a na velky cekas.
(kupovali jsme „dovezene“ auto)
My jsme to riskli jeli bez znacek, ale s m. technicakem s samozrejme s povinnym rucenim uzavrenym na kratkou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
12.6.08 13:46

My to měli před měsícem jako PetraJ, pojištění sjednal doma manža přes net u pojišťovny co máme, nemusel mít ani SPZ, stačily ostatní věci jako VIN atd, to jsme měli v kupní smlouvě. Měsíc trvalo než nám dorazil velký techničák, jezdili jsme na kupní smlouvu. Pak jsem jela na evidenčku, rovnou na úřad to přehlásit, sundat spz, dostala jsem hned nové, ty nacvakla a jela, no a 1000 v pr. . 200 evidenčka a 800 na úřadu. Auto kupované v bazaru, nabízeli pojištění, ale odmítli jsem, cestu domů riskli (5km) a od druhého dne měli to pojištění přes net.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
12.6.08 16:45
PetraJ píše:
SANY - já to myslela tak, že když nemají techničák, ukazují policajtům tu kupní smlouvu, protože se jiným dokladem k autu nemůžou prokázat. Ale trochu jsi mě teď zmátla, fakt nevím, jestli bývalý majitel ti musí dát ten malej techničák a ty ho pak vrátíš nebo ho vrátí on sám, když jde to auto odhlásit.

V autě se má vozit malý TP a emise + zelená karta. Velký TP se přeci nikdy v autě nevozí, ten je potřeba jen na úřadech a tak no a pak když chci zjistit nějaký technický věci ohledně auta. Ten malý TP by ti opravdu majitel vydat měl jinak je zastavení bez malýho TP na pokutu a body. No jestli si ale myslela že se místo malýho TP prokážou Kupní smlouvou tak to prostě nejde, Kupní smlouva není žádné osvědčení o dobrém technickém stavu auta. Navíc když se auto přihlašuje tak Kupní smlouva vůbec není potřeba, to je opravdu jen jakési potvrzení o tom že sem auto neodcizila :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
13.6.08 08:13

holky moc díky za odpovědi. S tím povinným ručením to teda nevím, jak uděláme. Pro auto si jedeme do Plzně. Je to dost daleko a ke všemu v sobotu. Nchceme přijít o bonusy, které máme u Allianz z předchozho auta. Chceme to jen vyměnit… jestli to půjde… no budu to muset nějak vymyslet. Z Plzně do Ostravy do nebudeme riskovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
19.4.10 16:54

chtela jsem se k tematu jen zeptat, jak je to s kupni smlouvou a prihlasenim na konkretni osobu??
jde o to, ze kupni smlouvu podepsal pritel, ale auto chceme napsat na me…mysleli jsme si, ze to neni zadny problem, ale majitel bazaru nam tvrdi, ze to nejde, ze auto se musi prihlasit na toho, kdo je uveden v kupni smlouve.....jak to teda je?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
19.4.10 17:07
Hanulka82 píše:
chtela jsem se k tematu jen zeptat, jak je to s kupni smlouvou a prihlasenim na konkretni osobu??
jde o to, ze kupni smlouvu podepsal pritel, ale auto chceme napsat na me…mysleli jsme si, ze to neni zadny problem, ale majitel bazaru nam tvrdi, ze to nejde, ze auto se musi prihlasit na toho, kdo je uveden v kupni smlouve.....jak to teda je?? :think:

Hani, já myslím, že má majitel bazaru pravdu. Přece když to auto oficiálně koupil přítel, nemůže tam do TP napsat tebe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
19.4.10 17:17

aha, my meli za to, ze kdyby treba moji rodice mi chteli dejme tomu k narozeninam koupit auto jako darek, tak taky nebudu napsana na kupni smlouve, ale auto se na me napise…
chjo tak to je v haji :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová