Kurzarbeit a 13. plat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Kurzarbeit a 13. plat
Ahoj,
potřebovala bych radu ohledně 13. platu. Jsem zaměstnaná jako prodavačka, tak jsem z nařízení vlády od 27.12.2020 opět doma. ( Neprodáváme nezbytně nutné zboží. )
Během roku 2020 jsem byla doma několikrát, ale pokaždé když byl obchod zavřený, tak jsem pracovala z domova na zdokonalení e-shopu. Věnovala jsem tomu opravdu hodně hodin s dětmi „za zadkem“. Teď mi dorazila výplata, ale bohužel bez 13. platu. Jsem samozřejmě zklamaná a naštvaná zároveň. Informace o tom, proč jsme 13. plat nedostali nikdo neví. A samozřejmě se zaměstnavateli nejde ani dovolat. Teď mě tedy zajímá, když jsme jako zaměstnanci částečně placený státem ( formou kurzarbeitu ), tak nemůže být 13. plat vyplacen? Přijde mi to tím víc zvláštní, když známá je také ze stejného důvodu doma a přesto dostává stravenky jako benefit. A opravdu si podle výplatní pásky platí jen 25% hodnoty stravenky, jako kdyby chodila do práce. Jak to tedy je? Nechci aby mě v případě konfrontace se zaměstnavateli, tahali za nos. Předem děkuji za odpovědi k tématu!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@wei na 13. plat a další benefity nemáš žádný zákonný nárok. Samozřejmě i podle toho co máš ve smlouvě. Kamarádka může mít jinou smlouvu, proto stravenky treba dostává.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wei píše:
Ahoj,
potřebovala bych radu ohledně 13. platu. Jsem zaměstnaná jako prodavačka, tak jsem z nařízení vlády od 27.12.2020 opět doma. ( Neprodáváme nezbytně nutné zboží. )
Během roku 2020 jsem byla doma několikrát, ale pokaždé když byl obchod zavřený, tak jsem pracovala z domova na zdokonalení e-shopu. Věnovala jsem tomu opravdu hodně hodin s dětmi „za zadkem“. Teď mi dorazila výplata, ale bohužel bez 13. platu. Jsem samozřejmě zklamaná a naštvaná zároveň. Informace o tom, proč jsme 13. plat nedostali nikdo neví. A samozřejmě se zaměstnavateli nejde ani dovolat. Teď mě tedy zajímá, když jsme jako zaměstnanci částečně placený státem ( formou kurzarbeitu ), tak nemůže být 13. plat vyplacen? Přijde mi to tím víc zvláštní, když známá je také ze stejného důvodu doma a přesto dostává stravenky jako benefit. A opravdu si podle výplatní pásky platí jen 25% hodnoty stravenky, jako kdyby chodila do práce. Jak to tedy je? Nechci aby mě v případě konfrontace se zaměstnavateli, tahali za nos. Předem děkuji za odpovědi k tématu!
Ahoj, snad nebudu moc jízlivá, ale 13. plat si přece nejde nárokovat, ne? Je na rozhodnutí zaměstnavatele, jestli ho vyplatí. U nás si taky lidi zvykli, že je už standart. 12 platů za 12 měsíců už je málo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 @berusa.m Je mi to jasný, že si nemůžu nárokovat 13. plat. Ale mrzí mě jejich chování. Od začátku tvrdili, že jsme taková „rodinná“ firma, se zaměstnavateli si všichni tykáme, občas proběhne i nějaký teambuilding v restauraci apod. Navíc jsme během prosince vydělali firmě opravdu slušné peníze. ( Čti sedmimístné číslo.) A pak Ti zaměstnavatel neřekne ani jedno blbý slovo? Každý by to spíše pochopil, kdyby mu bylo řečeno, že byl špatný rok a tak nic nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wei píše:
@roba18 @berusa.m Je mi to jasný, že si nemůžu nárokovat 13. plat. Ale mrzí mě jejich chování. Od začátku tvrdili, že jsme taková „rodinná“ firma, se zaměstnavateli si všichni tykáme, občas proběhne i nějaký teambuilding v restauraci apod. Navíc jsme během prosince vydělali firmě opravdu slušné peníze. ( Čti sedmimístné číslo.) A pak Ti zaměstnavatel neřekne ani jedno blbý slovo? Každý by to spíše pochopil, kdyby mu bylo řečeno, že byl špatný rok a tak nic nebude.
Jo dost často se za „rodinnými“ vztahy v práci skrývá něco jiného. Těmito řečmi vas jen chtějí dokopat k práci nic jiného za tím není. Jinak sedmimístné tržby nic neznamenají. Zisk může být i tak nulový.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berusa.m Když nemáš žádný jiný benefit v podobě stravenek, více dní dovolené, sick days apod. Tak Tě to fakt mrzí. Když jsem nastoupila, tak jsem částečný 13. plat dostala i ve zkušební době. Tehdy jsem si práci ještě mohla vybírat, přijali mě na více postů. Zaměstnavatel mě tehdy v podstatě ukecával i skrze 13. plat. Ale chápu, že teď mám být vděčná i za to, že vůbec nějakou práci mám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 Nevím přesné číslo, ale vím jaký byl přibližný zisk. Od zdroje, který k tomu má přístup vím, kolik cca vydělaly všechny pobočky (tržby) a kolik z toho byl čistý zisk. Samozřejmě nevím přesná čísla do koruny přesně, ale i tak mi ta informace postačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wei nevěřím, že jim stát bude platit ještě i 13. platy, takže logicky vzhledem k tomu, že je firma zavřené a vy doma za plat, tak už nelze očekávat ještě plat navíc. Spíš mi přijde divné, že byste to očekávali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wei píše:
@berusa.m Když nemáš žádný jiný benefit v podobě stravenek, více dní dovolené, sick days apod. Tak Tě to fakt mrzí. Když jsem nastoupila, tak jsem částečný 13. plat dostala i ve zkušební době. Tehdy jsem si práci ještě mohla vybírat, přijali mě na více postů. Zaměstnavatel mě tehdy v podstatě ukecával i skrze 13. plat. Ale chápu, že teď mám být vděčná i za to, že vůbec nějakou práci mám.
Já to zklamání chápu. Pokud ti ho slíbil, tak bych se zeptala. I vzhledem. k tomu, že máte dobré vztahy. Pokud ti to neslíbil, tak bych se neptala. Doba je všelijaká a možná prostě zaměstnavatel šetří kde se dá. I ty kamarádské vztahy jsou na pracovišti často na škodu a to v obou směrech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší píše:
@wei nevěřím, že jim stát bude platit ještě i 13. platy, takže logicky vzhledem k tomu, že je firma zavřené a vy doma za plat, tak už nelze očekávat ještě plat navíc. Spíš mi přijde divné, že byste to očekávali.
To ani nikdo netvrdí, že by měl stát vyplácet 13. plat.
Pro mě je 13. plat odměna od zaměstnavatele za dobře odvedenou práci v průběhu roku.
Asi si špatně pochopila, jak to myslím. Myslím to tak, jestli je někde psané / dané, že souběžně nemůžeš dostat výplatu, kterou zčásti hradí stát a k tomu benefit - 13. plat plně hrazený zaměstnavatelem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší A věř nebo ne, v průběhu celého roku 2020 jsem dokonce i chodila do práce. Odhadem to vychází, že jsem 4 měsíce byla doma a 8 měsíců byla normálně v práci. V době zavření jsem navíc dělala z domova na e-shopu, i když to není náplní mé pracovní smlouvy. Takže ano, očekávala jsem 13. plat, i kdyby jen částečný. (např. polovina platu)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wei píše:
@Šáruší A věř nebo ne, v průběhu celého roku 2020 jsem dokonce i chodila do práce. Odhadem to vychází, že jsem 4 měsíce byla doma a 8 měsíců byla normálně v práci. V době zavření jsem navíc dělala z domova na e-shopu, i když to není náplní mé pracovní smlouvy. Takže ano, očekávala jsem 13. plat, i kdyby jen částečný. (např. polovina platu)
no ty jsi očekávala, vzhledem k tomu, že firma měla zaměstnance 4 měsíce doma, a předpokládám, že teď v lednu v tom zvesela pokračuje, tak jaksi prostě letos nebude rozdávat nějaké platy navíc, což je prostě celkem pochopitelné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na zaměstnavateli i na smlouvě. My třeba máme ve smlouvě nárok na 13.plat, takže jsme ho dostali, i když jsme doma na 60% mzdy - překážky na straně zaměstnavatele.. Stravenky nedostáváme. Pokud je 13.plat podmíněn nějakými dobrými výsledky firmy, tak ho asi nedostanete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší Pro někoho je to pochopitelné a někoho to prostě jen mrzí. Zboží od nás z krámu se prodává zvesela dál přes e-shop. Ten navíc jede víc, než dřív. Lidi co mají peníze se doma nudí a nakupují o minimálně 100% víc, než před celým covidem. Vím, že mají zaměstnavatelé různé úlevy, včetně nájmů 3 prodejen ze 4. K tomu Kurzarbeit 80% platu zaměstnancům od státu. Nemyslím si, že jsou na tom zas tak špatně. Zboží z ciziny se také muselo zaplatit dopředu, kvůli covidu. A také se na to našli peníze bez nutnosti půjčky. Ale řešit už to nemá cenu. Nemyslím si, že je nějak významně těžký oznámit zaměstnancům, že nic nedostanou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZuzaM Děkuji za info.
Už mě to zklamání z toho přešlo. Jsem ráda, že práci mám. A holt nějak překousnu i to, že je naše „rodinná“ firma skoupá na slovo co se odměn týče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit