Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přeji hezké ráno všem
o kvasinkách toho bylo napsáno hodně a určitě ještě bude, protože je to problém, který potrápí téměř každou z nás.
Já mám nyní po náročnější operaci a jen co jsem se v následném domácím léčení začala spravovat, přišly kvasinky
Sama jsem si naordinovala canesten.
Vzhledem k tomu, že se blíží léto, chtěla jsem se zeptat na vaši prevenci. Chodíte třeba do bazénů? Koupete se v přírodních vodách? Co můžu udělat navíc, aby se mi kvasinky nevracely? Lze používat canesten preventivně? Třeba jednou za měsíc? Používáte nějaký lék preventivně? ![]()
Měla bych ještě jeden dotaz- canesten a sex. Kvasinky mám v úplně počátečním stádiu a chtěla jsem se už po operaci vrátit do normálu. Používáme ale pouze kondomy durex- může canesten nějak ovlivnit jejich spolehlivost? ![]()
Děkuji a přeji všem pěkný den ![]()
Ahoj moje máme měla s kvasinka fakt trápení. Pomohlo jí úplněvysadit na 2 měsíce cukr…ale fakt ÚPLŇĚ…a má od té doby pokoj. Je to trochu drastické ![]()
O kvasinkách bych mohla psát romány. Mám pocit, že u mě prevence nefunguje.
Mě hned na začátku pomáhají výplachy Rosalginem, občas si koupím nějaké čípky.
Už je mi i blbé jít k doktorovi, pořád mi cpe nějaké dráhé „preventivní“ léky, které bych měla brát před a po menses, po sexu, po plavání, po jízdě na kole atd.
Danik :
a co to koupání v létě? Chodíš plavat do bazénů a tak? Nebo se tomu vyhýbáš?
@Adev píše:bez sexu, bez alkoholu, bez čokolády…
Asi tak! ![]()
Já před lety držela dietu, jedla jen černý chleba, cpala se kokosovým olejem (měl by ničit kvasinky), moc to nezabralo. Takže teď občasné výplachy Rosalginem a pak Canesten nebo Gynopevaril. Koupání moc nemusím, do bazénu nechodím vůbec (až na výjimky), v létě se občas koupu v přírodním koupališti.
Od porodu se s tím taky pořád peru, trochu mi pomohlo omezit cukry (předtím jsem byla čokoládovej závislák
), což mi i pomohlo shodit kila, ale stejně se to pořád vrací, hlavně po sexu… Teď pokaždý, když ty mrchy zaútočí, tak přestanu sladit úplně, meju se ráno a večer Lactacydem, a láduju se bílými jogurty, po pár dnech to většinou odezní. Už jsem zkoušela i nějaký ty čípky, taky pomohly jenom na chvíli. Teď mám pro nejvyšší nouzi připravený candibene tablety… ale asi je to běh na dlouhou tra´t. taky by mě zajímalo, jestli se toho dá zbavit úplně, před porodem jsem tenhle problém vůbec neznala. ![]()
Tak já se zas těšila, že po porodu zmizí. Moje sestra se jich zbavila po porodu na několik let. Ale nic… Já sladké nemusela dřív, teď ho jím víc a ty potvory jsou zhruba stejné i možná míň časté.
Podle všeho máme jsou kvasinky uložené v těle a v pochvě se prostě jen rozmnoží. Chce to vymýtit je úplně. Jenže to je těžké… Hlavně doktoři to vůbec nechápou jako problém celého organismu, poléčí aktutní výskyt a je hotovo.
Taky jsem užívala éterické oleje (Candisan a Candiöl, jeden se polyká, jeden zavádí) od Hadka + mazala jeho intim balzámem. Dlouhodobé výsledky = 0.
Tak to je zlo… já se myji pouze lactacydem, nic jiného na sebe ani nedám a takový ty zásady o bavlněném prádle apod. dodržuji do puntíku ![]()
někde jsem četla, že se má přeléčit i partner, možná je problém tam ![]()
jenže nikde už nepíší jak často mazat (canesten) a jak dlouho. Máte někdo zkušenost?
I pro mě je to věčný boj ![]()
Koupaliště 100% NE!!! Když jdu za doktorem, že mám zase zánět, tak vždy zdůrazňuje, ať se jen sprchuji a nenapouštím si vanu, takže předpokládám, že ve vodě mají kvasinky ráj ![]()
Já jednou držela protikvasinkovou dietu, nesměla se světlá mouka a sušenky a takové ty nejlepší věci, sice se to zlepšilo, ale já jsem byla hrozně vyčerpaná. Každopádně když si dám čokoládu, tak mám jistotu, že budu mít problém. Doporučuju určitě omezit ten cukr, vanu a občas si dopřát nějakou tu prevenci, jako je výplach rosalginem (je to rychlá úleva) a když pociťuju počátek problému, tak si na noc zavedu tabletku, které mi jednou předepsal Dr. a jsou volně prodejné. Hlavně se to nesmí přehánět s tou prevencí, aby si to pak nezvyklo, že každý 2 den je výplach a když by se pak neudělal, tak by se tělo zbláznilo.
Kvasinky vyloženě profitují ze sladkýho, takže omezit cukr je základ, pak docela pomáhají citrusy a zkus čípky Natrio Tetraborico, mně dost pomohly, zvláště v těhotenství..
Jinak bavlněné prádlo, hygiena po sexu, dostatečná lubrikace (ty kondomy mohou vysušovata dráždit, dej si na to pozor)..
ps:Víte proč Bůh stvořil kvasinky? Aby i ženský věděly, jaký to je žít s podrážděnou pič. u ![]()
@Adev zkušenost mám, manžel držkoval, že mu nic není a že se mazat nebude, nakonec se párkrát máznul (asi tak 5×) ale pak se na to vybodnul, protože i když jsme spolu nespali, tak se kvasinky vrátili, takže to řeším jen u sebe a když jsme vyráběli mimčo, tak jsem byla bez kvasinek celou dobu (možná na to měla vliv i HA). Jinak žehlení bavlněných kalhotek je předpokládám samozřejmost - to bylo snad první co jsem začala dělat ![]()
Ještě bych doporučila si sehnat v lékárně nějaké vag. laktobacily na podporu vaginální mikroflóry a určitě přeléčit partnera!!!
Příspěvek upraven 14.06.12 v 10:11
Ted jsem si koupila Lactobacyli, coz jsem si precetla zde, omezit hodne cukry! Jinak take rikaji, ze se nemyt mydlem atd. Ja pouzivam take Lactacyd.