Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, v 16 týdnech nám řekli, že jeden kyčel je IA a druhý IB a máme balit na široko. Bohužel teď mají dovolenou a já jsem se jich zapomněla zeptat. Myslíte, že by stačilo balit jenom na noc? Na 12 hodin. Přes den musíme cvičit cviky z rehabilitace, dávt co nejvíc na bříško a to s „boulí“ na zadku jaksi nejde.
Ahoj,my jsme taky při nálezu 1b taky balili jen na noc,a když jsme šli ven,to malej vetšinu času spal.Přes den jsem ho nebalila,aby měl volnost v pohybu…
Ahoj naše Anička taky nosila taky široké balení (2 pleny) celý den. Cvičit by jste stejně měly nahé, nebo lehce oděné a pleny snadno sundáš dolů.
já jsem klárku s obdobným nálezem balila na 24 hodin. cvičila jsem s ní při přebalování. na bříšku byla úplně v pohodě i se širokým balením.
Boule na zadku by neměla vadit poloze na bříšku, ne? ![]()
Ale i tak nejlepší je cvičit při přebalování - bez plín. My používáme plíny výhradně látkové (vyloženě abdukční balení to není, ale „štíhlá jednorázovka“ taky ne a problém v tom, že dítko má 24 hodin denně zadeček, za který se dá chytnout, nemáme
)
Přeji, ať jsou kyčle co nejdřív v pořádku ![]()
Přesně, jak píšou holky… na vlastní cvičení bych svlékla do naha a jinak bych rozhodně nechávala široké balení celý den… Ležet na bříšku dítě může i se širokým balením, to nijak nevadí.
My sice měli kyčle dobré, ale do tří měsíců jsme museli balit naširoko preventivně. Ortoped vyloženě trval na tom, že balit musím celých 24 hod, že na noc to rozhodně nestačí, takže u nálezu bych předpokládala to samé, tedy balit i přes den.
Jenže to bych jí balila od 4 měsíců až do 7 a už teď dělala první pokusy s otáčením. Ikdyž jí to zatím nejde. A s těma plenama navíc se ani nehne.
Petra8a píše:
Jenže to bych jí balila od 4 měsíců až do 7 a už teď dělala první pokusy s otáčením. Ikdyž jí to zatím nejde. A s těma plenama navíc se ani nehne.
Co má přednost? Otáčet se co nejdřív nebo zdravé kyčle za cenu pohybového omezení? Pro mne by volba byla jasná…
Pohybový vývoj dožene… správný vývoj kyčlí ne.
BohunkaP píše:Petra8a píše:Co má přednost? Otáčet se co nejdřív nebo zdravé kyčle za cenu pohybového omezení? Pro mne by volba byla jasná…
Jenže to bych jí balila od 4 měsíců až do 7 a už teď dělala první pokusy s otáčením. Ikdyž jí to zatím nejde. A s těma plenama navíc se ani nehne.Pohybový vývoj dožene… správný vývoj kyčlí ne.
Když ono je to těžký. Taky chci, aby měla zdravé kyčle. Ale zase na rehabilitaci nás furt honí, když už se zpozdí o týden proti tabulkám. ![]()
Petro, ale hne se. Ja syna musela balit az do deseti mesicu a nijak ho to neopozdovalo , v peti se otacel, v sedmi mesicich lezl a v tech deseti chodil. Dcera zadne siroke baleni nemela, paradoxne byla mnohem pohodlnejsi a proti synovi dost pozadu! Za me - tezsi zadek asi maji, ale pohybu to nebrani.
Petro podívej se, dávej jí ty pllínky pořád a jak budete cvičit tak jí svlékni. Pak jí je zase obleč. Podívej děvče, já jsem jako dítě měla kyčel na pravé noze nedovyvinutou takže jsem měla jednu nožičku tak jak má být a druhou rovně, bez pohybu, doktoří mi dali frejkovu peřinu a mamka mi jí nesundávala nikdy, kromě přebalení. Nikdy jsem nelezla po 4 neměla jsem šanci se to naučit a taky jsem nikdy neseděla, prostě jsem se otáčela na bříško a plazila a pak rovnou v roce chodila, díky ní mám zdravou nohu a sedět i lést po 4 umím. ![]()
Ještě doplním, že díky tomu, že se vyprdla na možný opožděný vývoj, jsem se postavila, protože kdyby to dělala jen na noc, možná bych v tom roce ani nechodila.
ajaa píše:
Petro, ale hne se. Ja syna musela balit az do deseti mesicu a nijak ho to neopozdovalo , v peti se otacel, v sedmi mesicich lezl a v tech deseti chodil. Dcera zadne siroke baleni nemela, paradoxne byla mnohem pohodlnejsi a proti synovi dost pozadu! Za me - tezsi zadek asi maji, ale pohybu to nebrani.
Taky si říkám, že dřív jsme měli látkovky všichni a děti se otáčely a lezly v pohodě. Ale prostě když jí najednou vidím takhle obalenou, že vypadá jak cibule, tak je mi z toho ouvej. A nedvedu si představit, že by v tom mohla udělat jakýkoli pohyb.
navíc, když si člověk v klasifikacích najde: Nález Ia a Ib u 3měsíčního dítěte je normální, tj. nemusí se dále sledovat.