Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminy můžete mi některá říct co znamená když nám doktor napsal, při vyšetření kyčlí ABD volná, sono:ty 2a. Při vyšetření to šlo jak na běžícím páse, takže jsem se ho nestihla ani zeptat. Děkuji ![]()
Malá má od narození nález fiziologicky, IB a IIA, doporučené široké balení…v 6 týdnech se dostala s oběma kyčly na IB, stále široké balení, ve 3,5 měs. stále IB, široké balení dávám na noc. Ta týden jdeme v 6 měs. a uvidíme…pouze má nezralá jadérka, nález normální.Je pouze sledována. Takže jsou celkem 4 skupiny, I.-v pohodě, II.-bývá doporučené široké balení nebo abdukční peřinka, III.-to už je vada, která se řeší třmeny tak jako sk. IV.
Nejhorší je, že na ortopedii je vždy znatek a doktor neřekne vůbec nic o nálezu.
Doporučuju široké balení, tím nikdy nic nezkazíš. Já používám přes papírovku 2 pleny látkové a ortopedické kalhotky http://www.malvik.cz/…cke-kalhotky
Klasifikace podle Grafa:
Kyčel I (zralá kyčel)
Podtyp Ia - vše v pořádku
Podtyp Ib - úhel alfa u stříšek v pořádku, úhel beta zatím větší, tj. stříšky mírně nezralé
Nález Ia a Ib u 3měsíčního dítěte je normální, tj. nemusí se dále sledovat.
Kyčel II (dysplasie) - úhel alfa u stříšek menší, úhel beta větší, tj. stříšky nezralé
Podtyp IIa - fyziologická, tj. normální nezralost (děti mladší 3 měsíců)
Podtyp IIb - opožděná zralost (děti starší 3 měsíců)(prodlužuje se abdukční, tj. široké balení)
Kyčel IIc - určitá dysplasie, tzv. ohrožená kyčel (léčení abdukčními pomůckami, např. třmínky)
Kyčel D - nestabilní, decentrovaná (hospitalizace)
Kyčel III (subluxace) - částečné nebo neúplné vykloubení kyčelního kloubu, hlavice stehenní kosti má ještě částečně kontakt s jamkou kyčelního kloubu (okamžitá hospitalizace)
Kyčel IV (luxace) - vykloubený kyčelní kloub, hlavice stehenní kosti opustila jamku kyčelního kloubu (okamžitá hospitalizace)
HOLKY a když ma Ia, musim davat široky baleni? Malej ma 3 tydny. Davala jsem v noci plinu na pamprsku,ale prckovi se to moc nelibilo, leži nejak divne s prcinou do kopečka
@Jahůdka my jsme se ted vrátili z kyčlí, málá má 7 týdnů… a diagnoza IIa+…prý hraniční nález, mám dávat široké balení
Ale malá má prdy, musí furt kopat, i tak mi hodně řve. Takže se toho děsím a bojím se, že to nezvládneme.
Měl jste někdo tohleto a dávali jste široké furt?
Ty píšeš IIa že je nornální! Nevím co znamená to naše +ko…
Chtela jsem se zeptat dnes jsme byli na vysetreni kycli a mam 1b bilat, jadra negativní a mame davat dve latkove pleny.. jenze malej to nesnese a place.. stane se neco kdyz mu je davat nebudu??
@petulka 21210 píše:
Chtela jsem se zeptat dnes jsme byli na vysetreni kycli a mam 1b bilat, jadra negativní a mame davat dve latkove pleny.. jenze malej to nesnese a place.. stane se neco kdyz mu je davat nebudu??
Ahoj holky mame IIa na obou kyclych doporuceno siroke baleni kontrola az ve 4mesicich. Koupila jsem ortopedicke kalhotky a dostava je na noc a pres den na doma holt do kocaru se my stim nevejde a do vajicka taky ne;( ale mam kamosku ktera jeji mala mela stejny nalez a davat nemeli
jak to? No jinej ortoped. Tak uvidime jak dopadnem ![]()
Ahoj holky mame IIa na obou kyclych doporuceno siroke baleni kontrola az ve 4mesicich. Koupila jsem ortopedicke kalhotky a dostava je na noc a pres den na doma holt do kocaru se my stim nevejde a do vajicka taky ne;( ale mam kamosku ktera jeji mala mela stejny nalez a davat nemeli
jak to? No jinej ortoped. Tak uvidime jak dopadnem ![]()
@rigousek to ja prave nevim;( nas ortoped je dr ktery dava stejny diagnozi uplne vsem ten den nas tam bylo 10 a 8 znich uplne to same a slovo od slova ![]()
@rigousek Tak ono Ia je taky ten nejlepší nález, co může být, takže tam je nedávání rozhodně na místě
u IIa už bych to tak od boku neřekla, jako v některých případech to může být v nízkém věku OK i s tímhle nálezem, v jiných ne.
@Kimi88 Jinak holka měla taky IIa a široké balení jsem dávala, tedy tak ne do vajíčka… brala jsem to tak, že to neuškodí, maximálně to je zbytečné.
@Kimi88 Nevejde se se širokým balením do vajíčka?
Já mám velký mimčo (kluk 3měs) v látkovkách takže široké balení vždycky a vejde se do vajíčka bez problému ![]()
@Heivka No, látkovky a široké balení je malinko rozdíl, rozhodně neplatí látkovky = široké balení…